Thomass13 Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Stałem się posiadaczem garmina edge 520 ale to używka wylicytowana na allegro. Sam w sobie ok podoba mi się, mapa orginalnie wgrana to tragedia od razu wymieniłem ja na swój region w którym mieszkam i tak będę po nim jeździł. Raz do roku inny rejon Polski to się inna mapę wrzuci nie jest to tak upierdliwe jak sobie myślałem. Pierwsze obcowanie w porządku nie miałem dużego problemu połączyc z kontem garmin connect, komotem w którym stworzyłem trasę i bez problemu mi plik przesłało na licznik czy polączeniem konta ze starva. Coś więcej napiszę po dłuższym obcowaniu z licznikiem. Ogólnie to co chciałem to na pierwszy rzut posiada a nawet więcej od poprzedniego np prowadzenie do wyznaczonej trasie czy jazdę w obu kierunkach nie wspominając o kolorowym wyświetlaczu. Jak wytrzyma 12-13h na jednym ładowaniu i wszystko bedzie smigac jak nalezy uznam że zakup dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Jestem juz po pierwszej jeżdzie i tak teraz sie zastanawiam 3:20 h jazdy ze 100% licznikowi zostalo 15% oczy zrobiłem wielkie. Teraz nasuwa sie mysl czy patrzac na licznik i ze podczas jazdy caly czas mrugała ikonka blutooth na ekranie licznika było przyczyna że bateie wręcz wchłonelo podczas jazdy? Caly czas sie próbowal przez cay zapis połaczyć z telefonem tylko ze tam chyba bylo to wyłączone. Jaja jak berety bo licznik sam w sobie bardzo fajnie prowadzi po trasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Miałem taki komputerek kilka lat temu. Nic szczególnego. Po pierwsze bateria trzyma 4-5 godzin, po drugie ma dramatycznie mało pamięci. Pewnie jak się wyłączy ANT+ i Bluetooth to trzyma trochę dłużej, ale w takim razie po co Garmin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 A nie dłużej taka bateria powinna trzymać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 W 820 trzymała dłużej, w 830 to już w ogóle jest przepaść. Ta bateria chyba się po prostu zużywa, Z tego co pamiętam to na YouTube był tutorial jak wymienić baterię na nową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 A mogło byc to wina tego że nawigacja z mapa + kurs powrotu do domu właczony do tego w liczniku ikonka blutooth cały czas dzialala i chciała sie połaczyć z telefonem w czasie jazdy? Takie cos znalazlem i to grubym drukiem pozmieniałem bo miałem własnie właczone jak jechałem z mapa po sladzie : Maksymalizowanie czasu działania baterii Zmniejsz jasność podświetlenia lub skróć czas podświetlania (Korzystanie z podświetlenia). Ustaw interwał rejestrowania na Oszczędnie (Ustawienia zapisu danych). Włącz funkcję Autouśpienie (Korzystanie z funkcji Autouśpienie). Wyłącz funkcję łączności bezprzewodowej Bluetooth (BluetoothUstawienia). Wybierz ustawienie GPS (Zmiana ustawień satelitów). Usuń czujniki bezprzewodowe, z których już nie korzystasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Ale to urządzenie ma pracować z czujnikami tętna, mocy, prędkości, kadencji itp... Równie dobrze możesz całkowicie wygasić wyświetlacz i wyłączyć GPS 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Az do takiego hardcorre nie idzmy ale w czujnik kadencji czy predkosci to mysle zakupić reszta mi zbedna jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 520 to padaka z baterią, poza tym kupiłeś używkę to co się dziwisz, że trzyma ile trzyma. 530 już jako tako działa, ale i tak wytrzymuje na styk cały bity dzień od 7 rano do 21 wieczór ( gdzie niby jest info o 20 h pracy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Kiepska sprawa kurde, licznik zwracam mam taka opcje na szczęscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Obawiam się, że wszystkie 520 będą pracowały w podobny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Po godzinie spadła bateria 30% masakra własnie sprawdziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 A jest mozliwośc że po wrzuceniu innej mapy z wieksza ilościa danych odnosnie dróg, opisów, rzek itp rzeczy komputerek z automatu połyka baterie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 530 z podłączonym telefonem, czujnikiem prędkości, czujnikiem tętna i podświetleniem adaptacyjnym wytrzymał mi 13,5 godziny i jak wyłączałem to miał jeszcze z 4% czy tam 5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel934 Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 Cześć, podłączę się do tematu bo także wczoraj kupiłem licznik i mam pytanie, dzisiaj pierwszy raz z nim jechałem. Z resztą wybrałem go w oparciu o temat poniżej w którym też kolega zakładający temat się radził Wziąłem Edge 830, przekonało mnie że w przypadku używania nawigacji dotyk się przyda. No więc do sedna, pytanie: wgrałem sobie GPX (pobrałem ze Stravy i wrzuciłem do folderu NewFiles (jeśli to ma jakieś znaczenie - bo wiem, że jest kilka możliwości wgrania śladu). Podczas jazdy ominąłem jeden z punktów trasy (dosłownie o 10m) i później urządzenie uporczywie usiłowało mnie zawrócić, mimo że po chwili jechałem już dalej po śladzie ale wciąż kazał mi zawracać. Czy jest jakaś możliwość, żeby w czasie jazdy to obejść (np. wybrać jakąś opcję zignoruj poprzedni punkt)? Próbowałem to obejść i wyłączyłem prowadzenie po śladzie i odpaliłem od początku, ale też nie było w stanie mnie poprowadzić od środka pętli (a tylko od miejsca określonego w GPX jako początek). Poza powyższym wrażenia super, no i tak dla kontrastu zrobiłem 45 km (2h jazdy i 2,5h włączonego urządzenia) z GPS, BT, podłączonymi czujnikami pulsu, kadencji i prędkości i bateria spadła z 98% na 84% Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Na pewno się da tak zrobić, by nie kierował Cię do tego punktu. Wydaje mi się, że to było coś w poniższych ustawieniach, ale nie mam teraz urządzenia przy sobie by potwierdzić: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 13 godzin temu, Thomass13 napisał: Po godzinie spadła bateria 30% masakra własnie sprawdziłem. Sporo. Jak miałem 820 to mi Garmin wymienił, jak bateria spadała w tempie ~20% na godzinę. Po wymianie było znacznie lepiej, ale i tak dłuższych tripów nie dawałem rady zrobić. Musiałem podpinać power bank z nim jeździć. Plus to to, że 520 działa normalnie i się ładuje z power banku. Obecnie mam 830 i to tutaj to jest przepaść. Jeszcze nigdy nie brakło mi prądu na długich tripach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 31 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Nie zmienia faktu że bateria tragedia, licznik oddaje (na szczęście mam taką możliwość) zakup przez allegro. Ogólnie jak by nie ten jeden minus który go eliminuje pewnie bateria zajechana to po pierwszych godzinach z tym urządzeniem uznaje że by było naprawdę dobre. Na moje potrzeby wręcz wystarczające. Chyba trzeba pomyśleć o garminie 530 albo o wahoo ale nowym nie używanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Jeśli ma być tylko do nawigacji, a nie celów treningowych, to poważnie rozważyłbym edge explore 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 31 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Właśnie nie tylko no navigacji tylko tez do podłączenia czujników jak kadencja, prędkość a także do łączenia się z kontem strava i przesyłaniem aktywności tam. I żeby bateria trzymała dłużej przynajmniej te 10h jazdy. To i może o takim garminie mogę pomyśleć. Co do dotykowego ekranu nie jest dla mnie jakimś wyznacznikiem że musi być. Dla mnie ważne że planuje sobie trasę wrzucam na licznik i jadę tak jak mnie kieruje strzałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 16 minut temu, Thomass13 napisał: Właśnie nie tylko no navigacji tylko tez do podłączenia czujników jak kadencja, prędkość a także do łączenia się z kontem strava i przesyłaniem aktywności tam. Edge explore 2 robi to wszystko. Co do celów treningowych miałem na myśli wgrywanie na urządzenie strukturyzowanych ćwiczeń do wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Thomass13 napisał: Chyba trzeba pomyśleć o garminie 530 I to jest dobra myśl. Ostatnio pojawiają się 530tki w cenie lekko ponad 800 stówek - tak to te z promki Euro RTV AGD 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 5 godzin temu, Thomass13 napisał: Nie zmienia faktu że bateria tragedia, licznik oddaje (na szczęście mam taką możliwość) zakup przez allegro. Ogólnie jak by nie ten jeden minus który go eliminuje pewnie bateria zajechana to po pierwszych godzinach z tym urządzeniem uznaje że by było naprawdę dobre. Na moje potrzeby wręcz wystarczające. Chyba trzeba pomyśleć o garminie 530 albo o wahoo ale nowym nie używanym. Nie wiem co to była za oferta ale aukcje domyślnie są wyłączone z możliwości zwrotów. Co do samego urządzenia spróbuj rozładować do zera, możliwe że będzie wisiał dłuższy czas na kilku procentach, później naładuj całkowicie i sprawdź czy będzie jakaś różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 4 godziny temu, CoolBreezeOne napisał: I to jest dobra myśl. Ostatnio pojawiają się 530tki w cenie lekko ponad 800 stówek - tak to te z promki Euro RTV AGD 😉 Zrób sobie przysługę i kup od razu 830. Tego nie kupuje się co roku. Warto kupić raz a dobrze niż póżniej marudzić, że "moglem kupić ten dotykowy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 31 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Panowie moze nie będę musiał zmieniać jednak na razie. Udało mi się dojść czemu bryton przestał mi wgrywać trasy na moje konto a to się stało że coś porobili mi z kontem ci w bryton i musiałem nowe założyć odpukac zaczął mi trasy bezproblemu wrzucać. Dlatego chciałem zmieniać praktycznie 4 dni walki co się stało i wkurzania. Co do garmina powiem tak: jeśli mam kupować to model najlepiej dość swieży używany ale żeby miał jeszcze gwarancje lub całkiem nowy. Tego garmina 520 zwróciłem bo bateria do niczego. Podsumowując Garmin to jest inny świat i to dużo lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi