Tetrovsky Napisano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2022 (edytowane) Cześć! Niedawno kupiłem rower Treka Procaliber 9.5 i tak się przyjemnie nim jeździ, że chyba zostanie ze mną raczej na długo. W związku z tym chciałbym trochę pomajstrować przy nim, odchudzić, ale też nie tracić na jakości. Dotychczas wrzuciłem amortyzator Reby zamiast RockShox Judy SL zyskując sporo ujemnych gramów, następnie wrzuciłem zintegrowany kokpit karbonowy Toseeka i sztycę. Wczoraj złapałem kapcia na mleku, nie da się uszczelnić opony i albo muszę kupić nową oponę, albo przejść na dętki. Jeździ się bardzo przyjemnie na mleku, ale no załamała mnie ta sytuacja, nie wiadomo skąd od czego dziura w oponie i człowiek w kropce. Spróbuje kupić oponę i dać ostatnią szansę XR2, jak znowu kilka dni pojeżdżę i będzie lipa to przejdę na dętkę z oponami Continental Race King Race Sport 2.2. Suport zamiast Shimano MT500, 92 mm, PressFit chciałbym wrzucić Ninja Token Lite i z resztą nie mam pojęcia co zrobić. Czy porzuci ktoś pomysł co mogę wrzucić lżejszego, ale też dobrego zamiast : Shimano MT511, stalowa zębatka 30T, linia łańcucha 52 mm, 175 mm długości tutaj na pewno bym chciał większą zębatkę z przodu bo brakuje mocy. Z 30 na 32 będzie czuć różnicę? Po górach jeździć nie będę, rower ma być do dłuższych wypadów. Koła zostawiam na przyszły rok, chociaż z chęcią wysłucham propozycji. Przerzutkę, siodełko, hamulce itp. odkładam na przyszły rok. Bardzo wdzieczny będę za sensowne propozycje. Edytowane 29 Sierpnia 2022 przez Tetrovsky Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2022 Suport zostaw w spokoju, to nie jest zysk wagowy na jaki powinieneś teraz patrzyć. Najlepiej wyjdziesz zmieniając koła. Zyskasz także na tym w terenie, bo obręcz 23mm to jakiś mało śmieszny żart. Po kołach ja bym celował w korbę, bo MTxxx jest ciężka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tetrovsky Napisano 29 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2022 Jeżeli chodzi o suport to akurat nie kierowałem się wagą, a pozytywnymi opiniami na temat ninja token. Koła zmieniał będę na pewno, ale to już na przyszły sezon. Jeżeli chodzi o korbę to myślałem nad TRS Race Carbon Gen4. Chyba, że jest szansa na coś tańszego, lekkiego i fajnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2022 Suport zostaw w spokoju dopóki nie wydaje dziwnych dźwięków. Największy spadek wagowy uzyskasz przez odchudzenie: 1. Siebie 2. Kół 3. Korby co do opon to Continental Race King to nie jest wg wielu dobry wybór. Poczytaj o nich recenzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2022 4 godziny temu, Tetrovsky napisał: Jeżeli chodzi o suport to akurat nie kierowałem się wagą, a pozytywnymi opiniami na temat ninja token. Ta wymiana absolutnie nic nie zmieni. Co czytałeś? Że korba się lżej kręci? To jest dobre dla ludzi którzy kręcą korbą na stojaku, a nie jeżdżą. Często dość dużo da się urwać na siodełku i chwytach. Koszt nie jest wysoki, a zysk może zdziwić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2022 Zaraz a ten trek to nie jest karbon ze zwalonym projektem misek? W takim wypadku trzeba założyć skręcanego tokena w dodatku w serwisie z pieczątką aby mieć podkładkę w razie oddawania ramy na gwarancji… pogooglujcie. Do Tokena trzeba mieć klucze poza standardem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tetrovsky Napisano 30 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 22 godziny temu, ChuChu napisał: Ta wymiana absolutnie nic nie zmieni. Co czytałeś? Że korba się lżej kręci? To jest dobre dla ludzi którzy kręcą korbą na stojaku, a nie jeżdżą. Często dość dużo da się urwać na siodełku i chwytach. Koszt nie jest wysoki, a zysk może zdziwić. Jakieś propozycje co do chwytów i siodełka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 W dniu 29.08.2022 o 21:49, itr napisał: Zaraz a ten trek to nie jest karbon ze zwalonym projektem misek? W takim wypadku trzeba założyć skręcanego tokena w dodatku w serwisie z pieczątką aby mieć podkładkę w razie oddawania ramy na gwarancji… pogooglujcie. Do Tokena trzeba mieć klucze poza standardem. Jest oficjalne stanowisko treka, że zmiana modelu suportu nie spowoduje ew problemów z egzekwowaniem gw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) A jest jakieś stanowisko przeciw stosowaniu Tokena? Ważne aby montaż był w placówce „Trekowej” a nie w domu… na wszelki wypadek… Trek w moim przypadku okazał się dobrym gwarantem, a oddawałem im GaryFisza, teraz mam 3 ramę pod rząd, jeszcze z metalowymi miseczkami, które u osób które mocno cisną w górach szybko się wyklejały potem zrobili gniazda bez metalu i one się rozłaziły, Tokeny były zresztą dwa rodzaje do już wybitych lokacji łożysk, i do nowych ram. Może ktoś z forum coś opowie bo mam informacje może sprzed 4 lat…. Co słychać dziś w suportach treków? !!!! Jeżdżę na stalowych rowerach i karbon czeka … nawet nie wiem czy mam tak jak poprzednio gwarancję dożywotnią, sprawdzę w papierach. Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez itr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Niektóre marki robią pod górę jak są wprowadzone zmiany w specyfikacji. Znajomy miał przeprawę ze specem, który miał zmienioną sztycę na węgielną a pęknieta była rurka łańcuchowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 No tak ale w sklepach powszechnie wiedzieli że gniazda łożysk padają i chyba we wspólnym interesie było zmniejszyć ilość reklamacji ? Czy po roku czy dwóch Token masakruje gorzej ramę nie wiem, może ktoś nam zrecenzuje? Sam mam tylko ramę i chyba mniej stresu, nie ma fabrycznego osprzętu poza sterami, i osią 142. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) Aby urwać pare gramów wymienić zębatkę na aluminiową XTR albo inny zamiennik bardziej markowy lub mniej. Na siodełku można sporo urwać pod warunkiem, że jest się w stanie zaakceptować wąskie karbonowe ekstrema - ja nie byłem w stanie 😅 Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez Kettler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LifeIsGood Napisano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 Zmiana zębatki na aluminiową moim zdaniem na tym etapie da tu zysk marginalny😅 Tak jak pisał forumowicz wyżej, małym kosztem można zbić kilkadziesiąt gramów na chwytach, np piankowe ESI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Września 2022 Udostępnij Napisano 20 Września 2022 W dniu 31.08.2022 o 19:21, Dokumosa napisał: Niektóre marki robią pod górę jak są wprowadzone zmiany w specyfikacji. Znajomy miał przeprawę ze specem, który miał zmienioną sztycę na węgielną a pęknieta była rurka łańcuchowa To tak jakbyś w bb90 zamiast enduro albo nsk których używano fabrycznie założył np ntn Trek nie określa jakiej firmy ma być suport, ma być tego samego typu. W dniu 29.08.2022 o 20:49, itr napisał: Zaraz a ten trek to nie jest karbon ze zwalonym projektem misek? W takim wypadku trzeba założyć skręcanego tokena w dodatku w serwisie z pieczątką aby mieć podkładkę w razie oddawania ramy na gwarancji… pogooglujcie. Do Tokena trzeba mieć klucze poza standardem. Zwalone mufy to były bb90, press szitowe węzły suportu trekowi wychodzą całkiem dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 21 Września 2022 Udostępnij Napisano 21 Września 2022 W dniu 29.08.2022 o 20:34, schwinn0 napisał: Continental Race King to nie jest wg wielu dobry wybór. Poczytaj o nich recenzje. 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi