RyszardR Napisano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 (edytowane) Dzień dobry, szukam siodełka przy takich założeniach: - miękkie do krótkich rekreacyjnych jazd (do 20km) bez wkładki (pieluchy), - rower Romet Nyk (gravel) - fabryczne siodełko "Fizik Antares R5 EVO" jest w miarę ok z wkładką, za twarde bez, - rozstaw kości kulszowych około 12cm, chude 4 litery. Rozważam "SELLE ROYAL Scientia Athletic A2", ale w opiniach na zagranicznym amazonie zauważyłem że za twarde dla części recenzentów, nawet z wkładką. Edytowane 28 Sierpnia 2022 przez RyszardR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Ile przejechałeś na tym Fizik Antares R5 EVO? Bo często jest tak, że za 3-4 jazdą po kilkanaście km tyłek się dopiero układa. P.S. nie zawsze miękkie siodełko = dobre. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyszardR Napisano 28 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Może za krótko jeździłem (nowy nabytek), ale fabryczne jest dosyć cienkie i twarde więc chciałbym móc przetestować inne opcje. P.S. Rozumiem, że do niektórych zastosowań jest lepsze twarde siodełko + wkładka, dlatego zaznaczyłem że chodzi mi o krótkie <20km rekreacyjne jazdy bez wkładki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Ja w dwóch rowerach miałem fabrycznie WTB Volt Sport. Chyba całkiem przyzwoite jeżeli o komfort. Oddałem rower, nowy użytkownik nie narzeka, a jeździ bez wkładek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 28 Sierpnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Też mam Volta. Trasy nieraz powyżej 50km w zwykłych gaciach (bo z lenistwa bokserek z wkładką nie założyłem :D) i jest ok, bardzo wygodne. I na pewno nie jest bardzo miękkie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyszardR Napisano 28 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Nie widzę tego "WTB Volt Sport", może wyszło z sprzedaży? Co myślicie o dostępnym "WTB Volt Cromoly"? Przykładowa opinia z amazon_com: Cytat I have WTB Volt in the chromoly build on three bikes now...gravel, fat, and road...and I wouldn’t hesitate to put one on every other bike I ever get. Ogólnie w opiniach widzę że jest wygodnie, nie za miękkie i nie za twarde czyli obiecująco, chyba spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 28 Sierpnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Kształt wszystkich wersji jest ten sam, różnią się materiałami i oczywiście wagą. Ja akurat mam wersję Volt Pro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyszardR Napisano 28 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Ten Pro chyba jest zastąpiony właśnie modelem Cromoly (przynajmniej jeśli chodzi o pręty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Ja miałem je w gotowych rowerach. Może to jakaś specjalna wersja OEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyszardR Napisano 28 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 ChuChu w sensie chodziło mi że te sklepy co wygooglałem dla Volt Sport miały stan "Niedostępny" więc może zastąpione nowszy modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Wtb rocket cromoly, ma żelowe wkładki i jest miękkie w sam raz. Choć do 20km da się jechać na każdym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyszardR Napisano 28 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Właśnie zamówiłem Volt Cromoly, czym "Rocket Cromoly" się różni od "Volt Cromoly" (poza wyglądem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kipcior Napisano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2022 Nie miałem Volta w rękach. Patrząc na zdjecia z tyłu Rocket jest grubszy, więc powinien być "wygodniejszy", przynajmniej teoretycznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 30 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2022 W dniu 28.08.2022 o 15:18, RyszardR napisał: Właśnie zamówiłem Volt Cromoly, czym "Rocket Cromoly" się różni od "Volt Cromoly" (poza wyglądem)? Według producenta Volt ma średnią wyściółkę (medium padding), a Rocket grubszą (thick padding) o żelowe wstawki. No i faktycznie jest "mięciuchne" w porównaniu do mojego ostatniego siodełka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyszardR Napisano 31 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2022 (edytowane) Dziękuję wszystkim za pomoc. Kupiłem do pomacania/porównania te dwa siodełka które proponowaliście oraz tę wspomnianą przeze mnie SR Scientię. "WTB Volt Cromoly" rzeczywiście najbardziej twarde. "WTB Rocket Cromoly" oraz "SELLE ROYAL Scientia Athletic A2" zbliżona miękkość, SR trochę miększe. Założyłem i zacząłem testować "SELLE ROYAL Scientia Athletic A2". Zaintrygowała mnie ta funkcja uginania się na boki: Cytat CURVA SUSPENSION czyli unikalna, zakrzywiona konstrukcja zawieszenia jest przymocowana do tylnej części skorupy siodła, dzięki czemu oferuje niezwykły komfort poprzez zmniejszenie nacisku na kość ogonową i gwarantuje dodatkową boczną elastyczność. Edytowane 31 Sierpnia 2022 przez RyszardR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedalarz339 Napisano 7 Września 2022 Udostępnij Napisano 7 Września 2022 (edytowane) Ja jestem pozytywnie zaskoczony siodełkiem chińskim z dużą dziurą które mam założone do szosy 50km bez pampersa i w ogóle nie boli tyłek . Sam nie wiem czy to przez inną pozycję bo porównuję 50km szosą/ vs 50km Rowerem MTB. Myślę właśnie czy do MTB też nie założyć sobie z dziurą takiego: https://pl.aliexpress.com/item/1005003512125592.html?gatewayAdapt=glo2pol Edytowane 7 Września 2022 przez pedalarz339 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 8 Września 2022 Udostępnij Napisano 8 Września 2022 Jeździłem na czymś takim na początku: teraz na tym: Już nigdy nie kupie tego pierwszego. Na drugim jeżdżę i z "pielucha" i w zwykłych szortach. Przy długich dystansach twardsze jest lepsze (to nie jest całkiem deska) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedalarz339 Napisano 8 Września 2022 Udostępnij Napisano 8 Września 2022 Testowałem właśnie takie jak na zdjęciu nr. 2 tylko trochę węższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nial Napisano 17 Września 2022 Udostępnij Napisano 17 Września 2022 A mnie się w życiu nie przyzwyczaił tyłek do siodełka Jak nie pasuje na początku, to nie pasuje po 100, 200, 500, 1000 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi