SpiderMAN Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 (edytowane) Cześć. Zauważyłem ostatnio, że niestety strzelił mi tylny trójkąt w moim fullu Giant Stance 2 z 2016 roku. Niestety budżet na nowy rower na ten moment wynosi zero złotych, a druga rzecz, mam sporo świeżych części w rowerze (cały napęd, hamulce, koła, amortyzator), na montaż czeka AION 35 Evo. Czy może ktoś mi podpowiedzieć czy to pęknięcie jest w ogóle naprawialne? Miejsce standardowe, okolice łączenia rurek dolnych tylnego trójkąta za mufą. Trochę mi żal fulla, który spełnia moje oczekiwania i jest dla mnie wystarczający, nie chciałbym wracać do hard taila, a jedynie na taką ramę udało by się spiąć budżet. Choć tego niestety nie mogę wykluczyć, koło tylne mam konwertowalne na oś 12x142. Gdyby ktoś miał pomysł na ramę pod koła 27,5" z taką osią z tyłu oraz pod amor 140mm (AION 35 Evo), dostępną najlepiej przez allegro, to proszę o podpowiedzi. Przeszukałem w/w portal, ale widzę same ramy pod 12x148, a to trochę odpada ze względu na to, że z moim tylnym kołem na adapterze pod boost będę miał tragiczną linię łańcucha. C.D. Historii Dzwoniłem do Giant Polska, ale procedura pozyskania numeru części, bo oni nie mogą niczego sprzedać, polega na wysłaniu maila z numerem ramy, oni ustalają numer części i dostępność w magazynie centralnym w NL. Z numerem części uderzamy z mailem do dystrybutora i robimy zamówienie, Ci wysyłają wycenę w Euro, po akceptacji naszej dopiero leci zamówienie, czas realizacji 3-4 tygodnie. Oczywiście o ile część jest w ogóle dostępna. Edytowane 26 Sierpnia 2022 przez SpiderMAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 Opcje widzę 3: 1. Szukać ramy na podmiankę 2. Szukać na rynku wtórnym wahacza do tej ramy, Giant jest na tyle popularny w PL że może się udać 3. Uderzyć z problemem do SFR To jest naprawialne, ale potrzeba do tego speca od spawania aluminium, jak dasz to do zrobienia byle komu to problem może bardzo szybko powrócić. Pytanie tylko czy jest to opłacalne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpiderMAN Napisano 26 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 (edytowane) Ad.1. Na fulla nie ma budżetu, wchodzi w grę jedynie hardtail Ad.2. Ten model w tym roczniku oficjalnie nie był w Polsce sprzedawany. Przeglądam oferty, ale są tylko całe rowery. Ad.3. Szukam odpowiedniego speca w Krakowie, jak nikogo nie znajdę to pewnie gdzieś będę chciał wysłać ten wahacz do spawania. Dzięki za odzew. Edytowane 26 Sierpnia 2022 przez SpiderMAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 Grzegorz Ci wymieni cały trójkąt lub jego fragmenty: https://www.facebook.com/Selfmadefreeride 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpiderMAN Napisano 26 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 (edytowane) Dzięki, napisałem do niego, zobaczę co podpowie. Zdaje się będzie spawane, nie zgadniecie kto się podejmie... Edytowane 26 Sierpnia 2022 przez SpiderMAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 Jak nie ma możliwości wymiany to trzeba spawać. Oczywiście u fachowca i zgodnie ze sztuką. Potem jeżdzić i obserwować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpiderMAN Napisano 26 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 (edytowane) W dniu 26.08.2022 o 10:56, KSikorski napisał: Grzegorz Ci wymieni cały trójkąt lub jego fragmenty: https://www.facebook.com/Selfmadefreeride Po 1. podejmie się Po 2. da radę przerobić haki koła na oś 12x142 co bardzo poprawiłoby sztywność tego wahacza. Nowsze roczniki mają już sztywną oś właśnie. Jedyny minus to konieczność wysyłki całej ramy. Edytowane 30 Sierpnia 2022 przez bogus Prośba autora 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 Moim zdaniem przy potwierdzonej jakości wykonawcy nie ma co dalej się zastanawiać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpiderMAN Napisano 4 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2022 (edytowane) Rama jest od tygodnia u Grzegorza Czekam Dolne rurki będą nowe, wleci ogniwo Horsta, nowe haki na sztywną oś 12x142mm. Edytowane 4 Września 2022 przez SpiderMAN 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Września 2022 Udostępnij Napisano 4 Września 2022 Czyli od razy eliminacja dwóch największych wad stance'a... 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpiderMAN Napisano 9 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2022 Jednak Horst nie wleci, ale wleci VPP Także jeszcze lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akkwlsk Napisano 10 Września 2022 Udostępnij Napisano 10 Września 2022 hehe, czyżby wersja wcale-nie-kopia-santacruza? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpiderMAN Napisano 13 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2022 VPP, i zamknięty wahacz jak w Trance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpiderMAN Napisano 2 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2022 Trochę to trwało, ale udało się zrealizować wszystkie założenia. Całość prezentuje się wyśmienicie. Rama niedługo wraca od Grzegorza i zabieram się za składanie. I jeszcze kilka fotek. Ze starego wahacza udało się wykorzystać tylko jeden element, t.j. mocowanie górnych łożysk. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpiderMAN Napisano 10 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 Rama naprawiona, jest parę rzeczy do poprawy jeszcze, ale maszyna złożona i jeździ... https://drive.google.com/file/d/1w_1B5e5Kds2hZ4y6GmkW__vJ-0ZsEMsi/view?usp=drivesdk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_288 Napisano 10 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 ale cieniutko wygląda ten wahacz😃. Z ciekawości ile zapłaciłeś za taką operacje, niestety sfr nie chwali publicznie w komentarzach, tylko w wiadomości prywatnej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpiderMAN Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2023 @michal_288 wysłałem Ci pm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przecietny Napisano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2023 Cześć Świetna sprawa z tym gościem który to naprawił, też miałbym jedną ramę do podobnej regeneracji? Rozumiem,że wszystko odbywało się wysyłkowo? Też interesuje mnie cena mógłbyś podać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpiderMAN Napisano 14 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2023 (edytowane) Poszło na priv. Rower gotów. https://drive.google.com/file/d/15g2_Vm-k96r2m5xKppwfWPgd7kf4yBS1/view?usp=drivesdk Edytowane 14 Stycznia 2023 przez SpiderMAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi