Gość Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Cześć, Posiadam Kross'a Pulso 1.0 z 2018 roku. Chciałbym przerobić go, aby mieć z przodu tylko jeden (środkowy) blat. Chcę to zrobić jak najmniejszym kosztem - to mój drugi rower, który służy tylko do jazdy "po bułki". Najmniejszego i największego blatu nie potrzebuję, a dzięki takiej przeróbce rower byłby lżejszy. Domyślam się, że po prostu zdjęcie przerzutki i dwóch blatów to za mało, bo łańcuch będzie spadać. Co prawda w drugim rowerze mam Deore 1x11 bez napinacza i nic nie spada, ale wątpię, że tu też tak będzie. W związku z tym, liczę na porady jak (i czy w ogóle) można to zrobić tanim kosztem. Dziękuję. Spis części, które tej przeróbki mogą dotyczyć: PRZERZUTKA PRZEDNIA Shimano Claris FD-2403 Przerzutka Tylna: Shimano Claris RD-2400GS Manetki: Shimano Claris ST-R240 (3x8) Dźwignie hamulca: Shimano Claris ST-R240 Mechanizm korbowy: Shimano FC-TY501 (48/38/28Tx170mm) Suport: Shimano BB-UN26 Kaseta: Shimano Claris CS-HG50 (11-28T) Łańcuch: SHIMANO CN-HG40 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Nie możesz "zdjąć dwóch blatów" bo twoja korba jest nitowana a nie skręcana. Potrzebujesz innej korby z blatem nw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 1 minutę temu, Mihau_ napisał: Nie możesz "zdjąć dwóch blatów" bo twoja korba jest nitowana a nie skręcana. Potrzebujesz innej korby z blatem nw Ok. W takim razie za mniej niż 100zł jest "Korba Miranda Beta 1-38TX095". Ale co ze spadaniem łańcucha? Nie trzeba tu zastosować jakiegoś napinacza? Edit - Aha, narrow wide. Czy to nie wymaga dalszych modyfikacji, jak np. zmiana łańcucha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Jak obecny łańcuch nie jest zużyty to nie. Twoim "napinaczem" jest tylna przerzutka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 @Mihau_ Znalazłem w takim razie coś takiego: https://allegro.pl/oferta/korba-shimano-narrow-wide-1x11-1x10-1x9-1x8-1x7-12521768042 Dł. korby taka sama, gorzej, że nie wiadomo nawet co to za korba tak dokładnie. No ale jest narrow wide zębatka 38T, więc wygląda, ze ok. Czy o czymś jeszcze trzeba wiedzieć, czy po prostu szukać tak naprawdę dowolnych korb pod jeden blat, do tego zębatka nw, i tyle? Czytałem o jakiś podkładkach, które tworzą dystans między zębatką a korbą, ale rozumiem, że tego się nie przewidzi? Edit - chyba, że warto przy okazji wymienić suport na "nie kwadrat" - i tak mi się to szykuje, bo poprzedni właściciel nie szczędził myjki ciśnieniowej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.