aqura Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Dzień Dobry , Posiadam rower VOTEC STX Tox Lite data produkcji około 2003. Niestety coś strzeliło w mechanizmie i nie mogę przerzucać biegów. Byłem u miłego starszego pana serwisanta. Powiedział ,żeby kupić klamkę tylną do przerzutki {Kaseta 9 rzędowa} Chciałbym się spytać czy ta część nie nazywa się przypadkiem ,,klamko manetka" ? . Jeśli tak to jaką polecacie kupić ? Nie ukrywam ,że mam ochotę na jakąś używkę XTR :} W załączniku wysyłam zdjęcie uszkodzonej części . Są one odpowiedzialne za zmienianie części, Dziękuję za pomoc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 No tak, to klamkomanetka. I całkiem fajna. "Strzelilo i nie przełącza" to pewnie pękła sprężyna. Można otworzyć manetkę i poszukać podobnej. Po serwisach rowerowych czy sklepach metalowych. Bo teraz wszystko nowe na 9x i vbrake jest gorsze od tej XT. Lub szukaj używki na różnych OLX'ach. Oczywiście można kupić oddzielnie klamkę hamulcową i manetke 9x. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 A tej manetki nie da się odkręcić od klamki i wtedy wstawić cokolwiek pasującego? Odnośnie awarii, to jakie są dokładnie objawy? Czuć jakiś opór na dźwigniach, czy latają zupełnie luźno? Wszystko stało się nagle, czy stopniowo? Linka została sprawdzona? Przerzutka została na wcześniej wybranym przełożeniu, czy się zmienił na skrajny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aqura Napisano 26 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 Dziękuję wszystkim za odpowiedź . Jak myślicie czy lepiej kupić tanszą klamkomanetkę prawą Shimano St-m570 (za 90 PLN) Czy poprosić sprzedającego który sprzedaje XTR klamkomanetki za 450 PLN aby sprzedał jedną sztukę za 250 PLN ? Jaka jest różnica pomiędzy działaniem ? Z góry dzięki za odp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 To już od ciebie zalezy ile kasy chcesz wydać. Ja osobiście wybrałbym zakup oddzielnie manetki i klamki, chociażby dlatego że oferta jest większa, w tym używek wyższych grup. A rzeczywiście czy nie da sie odkręcić samej manetki od tej XT. Bo jakoś tak to wygląda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 Da się tylko co z tego? W miejsce odkręconej da się przykręcić w zasadzie tylko drugą z dokładnie takiej samej klamkomanetki. Ja bym odkręcił ale w innym celu: Rozkręciłbym i dokładnie wyczyścił ten mechanizm - po takim czasie mógł po prostu smar zamienić się w twardą skorupę - to dość częste - wcale nic nie musiało pęknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SieKreci1 Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 Też raczej dokładną diagnozą i naprawą bym się zajął .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 6 godzin temu, Fikander napisał: Da się tylko co z tego? W miejsce odkręconej da się przykręcić w zasadzie tylko drugą z dokładnie takiej samej klamkomanetki. A standardowo na własnej obejmie nie wejdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 Nie, nie wejdzie. Będzie kolidowała z elementem klamki do którego mocowana jest manetka (ta z zestawu) standardowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.