Skocz do zawartości

[rower MTB] waga co jest nie tak z nowymi modelami.

Kettler

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 

1. Na koniec 2014 r kupiłem Canyona Nerve AL 7, zero karbonu, osprzęt 3x10, Shimano XT, amortyzatory FOX, koła Mavic z dętkami. Rower ważył 12, 3 kg i kosztował 6,5 tyś. 
2. Dzisiaj aby kupić rower o podobnej masie musiałbym decydować się na pełny karbon i wydać ze 20 tys.
3. Modele zbliżone konstrukcją i osprzętem  do Canyona z 2014 r ważą około 14 kg. 

Przyznam się, że nie bardzo rozumiem co się dzieje, bo przecież niby cały czas idziemy do przodu. 🤔

Dzisiejszy odpowiednik Canyon Neuron 6 AL waży 14,8 kg i kosztuje 11 200 zł

15 kg to jest waga roweru z marketu albo enduro a to ma być uniwersalny rower trailowy ?

Nie chcę aby wyglądało to tak, że czepiam się Canyona bo robią naprawdę pożądane rowery. U innych dostawców wyglada dokładnie tak samo…🤔😕 

Wagę mojego roweru (niemałą ale nieznaną mi kompletnie) odczuwam tylko w dwóch momentach - kiedy ładuję rower na dach i kiedy trafia się taki odcinek szlaku, że już nie tylko nie da się jechać, ale też ciężko jest rower prowadzić i trzeba go albo wrzucić na garba, albo szarpać się z nim po stopniach z korzeni i głazów. W czasie jazdy waga mi kompletnie nie przeszkadza. Uważam, że ludzie stanowczo przeceniają znaczenie wagi roweru zwłaszcza w MTB. Wolę mieć mykmyka niż nie mieć, mieć solidne koła które nie zmienią się w ósemki po jednym zjeździe, cięższe opony które się nie przetrą na pierwszym ostrym kamieniu itd...

2 godziny temu, Kettler napisał:

Modele zbliżone konstrukcją i osprzętem  do Canyona z 2014 r ważą około 14 kg

Referencyjne opony Continental Mountain King Protection ważą w rozmiarze 29x2,3 750g, a w rozmiarze 27,5x2,3 705g.

Referencyjne koła Dt Swiss XM1700 spline komplet 27,5 waży 1785g, a komplet 29 waży 1887g.

Zatem +200g na kołach.

Myk myk względem zwykłej sztycy będzie ważył z 300g więcej.

29 względem 27,5 wymusza więcej ramy, więcej widelca... bardzo łatwo sumarycznie zbierze się te 1,0-1,5kg różnicy.

Inna rzecz, że 15kg to ważą marketowe hardtaile, a my mówimy o fullu do cięższych zastosowań...

Przede wszystkim nerve 2014 był na kołach 27,5 i w dodatku o parametrach xc, skok zawieszenia 120mm a widelcen był lekki fox float 32. Neuron jest na kołach 29" z przeznaczeniem docelowym AM/trail, skok 140mm i wideł na goleniach 34-35mm. No i.canyon nie montuje już gum z najlżejszej serii RaceSport. 

Neuron podobnie jak Nerve  jest w rozmiarze XS i S  wtedy ma koła 27,5 i chwała im za to bo rower S  czy XS na kołach 29 to jakiś dziwoląg. 

Fakt, ma regulowaną sztycę i FOX 34 ze skokiem 140 zamiast 120 ale nie ma też przedniej przerzutki i 3 tarcz z przodu. 

0,5 kg na sztyce i 200 g na grubsze koła jest Ok ale skąd dodatkowe 2 kg. 

Neuron w małych rozmiarach to oszukane 27,5". W rzeczywistości różni się tylko kołami. Rama ma te same prześwity na oponę co 29 (nie chciało im się projektować innego trójkąta tylnego) a nawet widelec z przodu jest 29". Co z tego, że nie ma przerzutki p. i dwóch blatów jak kaseta XT 10-51 jest 300g cięższa niż 11-36 a przerzutka  tył bliko 100g (srzęgło, dużo dłuższy wózek i znacznie większe kółka) z neurona. Do tego neuron ma podwójnie łożyskowany główny pivot oraz obudowane kable.

9 godzin temu, WaGiant napisał:

Dlatego ja się trzymam 26" i 80mm :)

Rzeczywiście, ma to sens gdy rozmowa jest o rowerach Trail.

Ogólnie przytyły także napędy. Niby mamy nurt 1x, więc wydaje się że powinno być lekko. A wcale tak nie jest, bo kaseta wielkości patelni waży swoje.

Rowery tyją, bo wszystko musi być większe, szersze i mocniejsze. Wystarczy spojrzeć na rowery szosowe. Niskie modele na tarczach, kosztujące często powyżej 5k, ważą sporo powyżej 10kg, a mój budżetowy na szczękach ważył 9.5 kg z pedałami.

No i nie ma co porównywać cen z 2014 z tymi z 2022. To jest zupełnie inny poziom i absolutnie nie powinno się tego robić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...