Kettler Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Cześć 1. Na koniec 2014 r kupiłem Canyona Nerve AL 7, zero karbonu, osprzęt 3x10, Shimano XT, amortyzatory FOX, koła Mavic z dętkami. Rower ważył 12, 3 kg i kosztował 6,5 tyś. 2. Dzisiaj aby kupić rower o podobnej masie musiałbym decydować się na pełny karbon i wydać ze 20 tys. 3. Modele zbliżone konstrukcją i osprzętem do Canyona z 2014 r ważą około 14 kg. Przyznam się, że nie bardzo rozumiem co się dzieje, bo przecież niby cały czas idziemy do przodu. 🤔 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Większe koła i dużo cięższe gumy. No i masa tego nerva mocno zaniżona była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 25 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Dzisiejszy odpowiednik Canyon Neuron 6 AL waży 14,8 kg i kosztuje 11 200 zł 15 kg to jest waga roweru z marketu albo enduro a to ma być uniwersalny rower trailowy ? Nie chcę aby wyglądało to tak, że czepiam się Canyona bo robią naprawdę pożądane rowery. U innych dostawców wyglada dokładnie tak samo…🤔😕 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Wagę mojego roweru (niemałą ale nieznaną mi kompletnie) odczuwam tylko w dwóch momentach - kiedy ładuję rower na dach i kiedy trafia się taki odcinek szlaku, że już nie tylko nie da się jechać, ale też ciężko jest rower prowadzić i trzeba go albo wrzucić na garba, albo szarpać się z nim po stopniach z korzeni i głazów. W czasie jazdy waga mi kompletnie nie przeszkadza. Uważam, że ludzie stanowczo przeceniają znaczenie wagi roweru zwłaszcza w MTB. Wolę mieć mykmyka niż nie mieć, mieć solidne koła które nie zmienią się w ósemki po jednym zjeździe, cięższe opony które się nie przetrą na pierwszym ostrym kamieniu itd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 2 godziny temu, Kettler napisał: Modele zbliżone konstrukcją i osprzętem do Canyona z 2014 r ważą około 14 kg Referencyjne opony Continental Mountain King Protection ważą w rozmiarze 29x2,3 750g, a w rozmiarze 27,5x2,3 705g. Referencyjne koła Dt Swiss XM1700 spline komplet 27,5 waży 1785g, a komplet 29 waży 1887g. Zatem +200g na kołach. Myk myk względem zwykłej sztycy będzie ważył z 300g więcej. 29 względem 27,5 wymusza więcej ramy, więcej widelca... bardzo łatwo sumarycznie zbierze się te 1,0-1,5kg różnicy. Inna rzecz, że 15kg to ważą marketowe hardtaile, a my mówimy o fullu do cięższych zastosowań... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Przede wszystkim nerve 2014 był na kołach 27,5 i w dodatku o parametrach xc, skok zawieszenia 120mm a widelcen był lekki fox float 32. Neuron jest na kołach 29" z przeznaczeniem docelowym AM/trail, skok 140mm i wideł na goleniach 34-35mm. No i.canyon nie montuje już gum z najlżejszej serii RaceSport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Dlatego ja się trzymam 26" i 80mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 26 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 Neuron podobnie jak Nerve jest w rozmiarze XS i S wtedy ma koła 27,5 i chwała im za to bo rower S czy XS na kołach 29 to jakiś dziwoląg. Fakt, ma regulowaną sztycę i FOX 34 ze skokiem 140 zamiast 120 ale nie ma też przedniej przerzutki i 3 tarcz z przodu. 0,5 kg na sztyce i 200 g na grubsze koła jest Ok ale skąd dodatkowe 2 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 Neuron w małych rozmiarach to oszukane 27,5". W rzeczywistości różni się tylko kołami. Rama ma te same prześwity na oponę co 29 (nie chciało im się projektować innego trójkąta tylnego) a nawet widelec z przodu jest 29". Co z tego, że nie ma przerzutki p. i dwóch blatów jak kaseta XT 10-51 jest 300g cięższa niż 11-36 a przerzutka tył bliko 100g (srzęgło, dużo dłuższy wózek i znacznie większe kółka) z neurona. Do tego neuron ma podwójnie łożyskowany główny pivot oraz obudowane kable. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 9 godzin temu, WaGiant napisał: Dlatego ja się trzymam 26" i 80mm Rzeczywiście, ma to sens gdy rozmowa jest o rowerach Trail. Ogólnie przytyły także napędy. Niby mamy nurt 1x, więc wydaje się że powinno być lekko. A wcale tak nie jest, bo kaseta wielkości patelni waży swoje. Rowery tyją, bo wszystko musi być większe, szersze i mocniejsze. Wystarczy spojrzeć na rowery szosowe. Niskie modele na tarczach, kosztujące często powyżej 5k, ważą sporo powyżej 10kg, a mój budżetowy na szczękach ważył 9.5 kg z pedałami. No i nie ma co porównywać cen z 2014 z tymi z 2022. To jest zupełnie inny poziom i absolutnie nie powinno się tego robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 @ChuChu Cytat Rzeczywiście, ma to sens gdy rozmowa jest o rowerach Trail. Mam nadzieję, że masz na myśli trial, a nie trail, bo trzymanie się skoku 80mm i koła 26 w jakimś ścieżkowcu w XXI wieku to trochę jak jazda dyliżansem zamiast samochodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 @Maciorra Nie wyczułeś ironii, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 26 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2022 Tak wiele osób myli trail i trial, że nie, nie wyczułem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.