byqsk8 Napisano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Witam mam pytanie, aktualnie mam jedną zębatkę z przodu 40T i z tyłu wolnobieg z 7 przełożeniami i trochę mi brakuje przy najwyższym przełożeniu przy max predkosci, czy jeżeli zmienię z tyłu na kasetę 11-51 odczuje dużą różnicę w prędkości? tak wiem że wiąże się to z wymianą prawie wszystkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 24 Sierpnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Jaki masz wolnobieg, w sensie jakie ma stopniowanie. Z drugiej strony po co kaseta 11-51T skoro chcesz by było szybciej, a większość tego co zyskasz będzie odczuwalne podczas podjazdów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Jak masz wolnobieg, a nie kasetę, to pewnie zaczyna się od 14, ostatecznie od 13 zębów, więc kaseta od 11 cię przyśpieszy. Ale to nowe koło, przerzutka, manetka, łańcuch i wszystko kosztowne. Opcja jest wolnobieg 11-28 (Allegro). No i jak nie brak ci przełożenia na podjazdach, to może inna kaseta niż do 51. Jak już kaseta 11-51 to ile biegów - 11? 12? No i czy w ogóle warto pakować tyle w ten rower.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byqsk8 Napisano 24 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 teraz mam 14-28, wiem że dużo kasy w niego w pakuje ale czy jakaś inna propozycja żeby dało się osiągać większe prędkości? teraz to max ma płaskim 31kmh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 24 Sierpnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Najprostsze rozwiązanie to zmiana wolnobiegu na taki zaczynający się od 11. Zyskasz kilka kilometrów na godzinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byqsk8 Napisano 24 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 czyli np coś takiego? https://allegro.pl/oferta/dnp-7s-11-28t-shimano-e-bike-wolnobieg-7-rzedowy-8514954315 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 No tak i z 31 zrobi się 39 przy tej samej kadencji jeśli serce da radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byqsk8 Napisano 24 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 ok, dzięki za odpowiedzi, tak zrobię na razie a na wymianę przerzutki i całej reszty i tak powoli będę odkładal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Jak zmieniasz wolnobieg to sprawdź stan łańcucha - jak wyciągnięty wymień, bo kaseta nowa może ze starym źle działać i się zniszczy szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
byqsk8 Napisano 24 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 tak tak, nowy wolnobieg nowy łańcuch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 24 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2022 Moim zdaniem jednak warto wymienić koło tył i wolnobieg na kasetę. Koło ze standardowym bębenkiem shimano 8x-11x. Do tego kasetę 7x (w celu minimalizacji początkowych kosztów) i podkladka do bębenka 8x. Manetka i przerzutką zostają. Będzie nieco drożej od tych 180 za wolnobieg, ale na przyszłość masz bardzo szeroki wybór rzędów i uzębienia kaset. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 25 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2022 Jak taki wolnobieg 11-28 potem odkręcić? Wypusty pod klucz wydają się dosyć głęboko, standardowy klucz chyba nie wejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.