Skocz do zawartości

[napęd] przód zębatka 40T plus kaseta 11-51

byqsk8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie, aktualnie mam jedną zębatkę z przodu 40T i z tyłu wolnobieg z 7 przełożeniami i trochę mi brakuje przy najwyższym przełożeniu przy max predkosci, czy jeżeli zmienię z tyłu na kasetę 11-51 odczuje dużą różnicę w prędkości? tak wiem że wiąże się to z wymianą prawie wszystkiego :)

Jak masz wolnobieg, a nie kasetę, to pewnie zaczyna się od 14, ostatecznie od 13 zębów, więc kaseta od 11 cię przyśpieszy. Ale to nowe koło, przerzutka, manetka, łańcuch i wszystko kosztowne. Opcja jest wolnobieg 11-28 (Allegro). No i jak nie brak ci przełożenia na podjazdach, to może inna kaseta niż do 51. Jak już kaseta 11-51 to ile biegów - 11? 12?  No i czy w ogóle warto pakować tyle w ten rower.?

Moim zdaniem jednak warto wymienić koło tył i wolnobieg na kasetę. Koło ze standardowym bębenkiem shimano 8x-11x. Do tego kasetę 7x (w celu minimalizacji początkowych kosztów) i podkladka do bębenka 8x. Manetka i przerzutką zostają. Będzie nieco drożej od tych 180 za wolnobieg, ale na przyszłość masz bardzo szeroki wybór rzędów i uzębienia kaset.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...