Skocz do zawartości

[Zębatka] Shimano 12 s 30 t tuning zmiana lini łańcucha.

Kettler

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 

1. Przerobiłem swojego Canyona Nerve z 3x10 na 1x12.

2. jakby ktoś potrzebował jakiejś rady to chętnie służę.

3. Ale do rzeczy - niestety zdecydowałem się na przerzutkę i korbę Shimano, oryginalnie jest suport pressfit tej firmy.

4. Niestety po zmianie linia łańcucha była fatalna. Gdyby to był SRAM nie było by problemu gdyż za grosze można kupić zębatki z ofsetem 6 mm. W Shimano zostaje Garbaruk za 300 zł

5. Widm że ludzie kombinują ze starymi korbami dodając podkładki i dłuższe kominy.

6. Moje pytanie brzmi czy ktoś próbował takiego zabiegu z korbą nowego typu direct  mount. W niej koronka jest przykręcona śrubami do pająka. Jakby dobrać dłuższe śruby do tego podkładki ?

10 godzin temu, Kettler napisał:

Niestety po zmianie linia łańcucha była fatalna

Użyłeś korby z LL 52mm czy LL 55mm ?

Przejechałem z 1000km z napędem 12s z korbą shimano z LL 52mm i osią 12x142.
Faktycznie na stojaku wygląda to dziwnie... ale w eksploatacji MOIM zdaniem nie robi różnicy. Nic nie chrupie, zużycie łańcucha nie zmieniło się zauważalnie.

Natomiast chcąc mieć "po bożemu" dobrym pomysłem jest zastosowanie korby w stylu FC-MT600, FC-M7000, FC-MT700, FC-M8000. Do nich można użyć zębatki pod łańcuch shimano 12s od banless lub zębatki 12s z korby FC-MT610.

11 godzin temu, bogus napisał:

Zębatka w korbach Shimano z DM jest przykręcana pierścieniem takim jak tarcze hamulcowe centerlock. Podkładek raczej pod to nie dasz.

Tak wiem. Ale sama zębatka jest przekręcona do pająka 8 śrubami, w związku z tym mam pytanie czy ktoś już próbował kombinować, dając dłuższe śruby i podkładki tak jak to było robione w korbach poprzedniej generacji ? Niby 300 zł nie majątek ale już mam i korbę i zębatkę. Dodatkowo SLX Shimano jest stalowa 🙂 a nie wiem jak się będzie zachowywać aluminiowa 🤔

C0B78397-289D-4530-B167-6B7907EEB1F3.jpeg

Dzięki wielkie za sugestie.

Z tymi śrubami i podkładkami to faktycznie nie ten kierunek, przekombinowałem  😕.

Podpowiedź z pająkiem jest fajna, bo wykorzystuje już posiadaną korbę, jest nie za drogo i można kombinować z różnym zębatkami i różnym przesunięciem. 

Ogólny wniosek jak masz trochę starszy rower i chcesz go przerabiać na 1x12 to trzeba iść w SRAM-a. Jest dostępna kaseta na stary bębenek, są zębatki z ofsetem…

Kumpel m Giant xtc slr 1x12 shimano z korbą praxis i tam linia łańcucha wg. mojej skromen oceny jest tak zje....a, że się w głowie nie mieści. Na 3 największych koronkach łańcuch spadał z zębatki z przodu przy pedałowaniu do przodu.. Dopiero zakup zębatki z offsetem pomógł.

U mnie linia była na 3 zębatce od dołu jak dawałem na największą 51 zębów to była masakra. Wprawdzie łańcuch nie spadał ale dźwięk był jak z młynka od kawy 😕
A tyle się kiedyś gadało o prawidłowej lini i jak zabójcze są dla napędu li wydajności są przekosy 🤔

Tez mam Nerve i zmienilem napęd z 3x10 na 1x12 Shimano XT doslownie tydzien temu. Zębatkę mam ovalną od Garbaruka z offsetem 3.3 mm (tak zalecił suport Garbaruka). Linia łańcucha jest jaka jest, ale zadnych z ttm problemow nie ma. Krecic moge do tylu na kazdej koronce i lancuch nie spada. W minioną niedziele jechalem bardzo interwalowy maraton w Gdansku i naped spisal sie na 5+. Jesli chcesz cos u siebie poprawic to mozesz sprobowac zebatki Garbaruk z offsetem ~6 mm.

Dzięki za podpowiedź 

Zamówiłem zębatkę z Garbaruk z ofsetem 6 mm.
Chciałbym też zamówić  pająk i zębatki od chińczyka aby poeksperymentować z różnymi zębatkami ale już druga przesyłka z Ali do mnie nie dotarła i jestem trochę zniechęcony. Pieniądze wracają ale nie po to się coś zamawia aby po trzech miesiącach dostać zwrot kasy. 😞 

Tarcza zamontowana, w wersji 30t waży 56  g.

Poprzednio linia łańcucha była na 2-3 zębatce teraz jest na piątej. Niby niewiele ale samopoczucie lepsze 😁.
Przy zmianie należy zwrócić uwagę czy będzie miejsce przy widełkach łańcuchowych zwłaszcza przy większych wersjach. 
W sobotę przejdzie test na BM w Bardzie…

4CECFFD9-F0B9-41C0-A39F-7B8A07B6BDD3.jpeg

4791FB93-1109-4E87-8277-22AEFCEB0705.jpeg

0E1091AD-31F1-4949-A795-88356A81A87B.jpeg

• 2 tygodnie później...

Zębatka przeszła chrzest bojowy na BM Bardo. Trudne warunki bo sporo błota. 
Spisała się na medal i o dziwo bo umyciu nawet specjalnie nie była zjechana-trochę się bałem aluminium z przodu 🤔

Kultura pracy napędu znacznie lepsza, jednak 6,4 mm offsetu  robi swoje 👍

takie coś... ?

Takie coś to zrobiło mi się gdy dolne kółko przerzutki wykazywało początki zużycia. Gdy w trakcie jazdy na najmniejszych zębatkach nagle zakręciłem korbą do tyłu o pół obrotu, łańcuch na moment obwisał i potrafił  zaklinować się delikatnie między zębatką korby a rurką tylnego trójkąta. Po wymianie dolnego kółka problem ustąpił.

Nie raz podwinął mi się łańcuch w wielu rowerach ale to się słyszy i czuje. Tutaj przed wyjazdem w trasę nic nie było, po powrocie już tak. Żeby ciekawiej było to neopren się też zsunął i pod nim też jest przycierka od łańcucha. Tym bardziej, że całkiem solidnie ramę oskrobało.

20220802_183405_resize.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...