spidelli Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 A ja sprawdzałem w swoim smoczycę czyli Rift Zone i trzeba się nakręcić, żeby zablokować rower w jakiejś niewymuszonej grawitacją pozycji. A i tak miałem wrażenie, że nie zaklinowałem na 100%. Jednak masa roweru robi swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 @spidelli po południu zapnę właśnie Rift Zone. Tyle, mój waży tylko 13 kg więc pewnie będzie spoko. Zapnę też żony rower, który waży z 15 kg jak nic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Ciekaw jestem efektów próby. A rusztu na korbę jak nie bylo, tak nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 No dobra. Fotki z rowerem. Zdecydowanie potwierdzam, że rower wisi stabilnie. Można nim dowolnie kręcić i nadal jest stabilnie. Nic nie opada. Dociąganie śruby blokującej obrót jest wygodne, nie wymaga dużo siły. Model waży 13 kg. W przypadku nieco cięższej modelki (15 kg nie ma fotek) nic się nie zmieniło. Wygodnie i stabilnie. Pedały nie haczą o rurę i można kręcić do woli. Zdecydowanie dobry zakup. Szybka obserwacja: zmiana wysokości - trzeba zwrócić uwagę, bo rura dość łatwo się wysuwa w całości. Łatwo przeoczyć Aha... Stojak przyda się szybciej niż planowałem. Popsułem klamkę hamulca 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 (edytowane) Stojaki o takim ułożeniu odnóży są stabilne właściwie z każdym rowerem. Oczywiście zrobić można wszystko. Tylko na feedbacku nie trzeba było wkładać dużej siły by całość straciła balans. Haczenie o rurę główną też nie wchodzi w rachubę bo jest ona pod kątem oddalająca się ku dołowi. Feedback ma pionową. Edytowane 21 Lutego 2023 przez tobo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Elegancko, teraz to ja trochę zazdraszczam Ruszt dzisiaj wysłali, będzie się niedługo działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Ale co @spidelli? Zwrotkę będziesz robił ? @Eathan, to ta rura nie ma jakiejś blokady przed wyciągnięciem? Chociażby oznaczenia graficznego z max wyciągnięciem (jak w sztycach)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Dam mu szansę Jeśli nie da się na tym ruszcie serwisować łańcucha w miarę sensownie, to raczej wymienię na haki. Nie zawsze jest potrzeba wieszać rower, poza tym muszę auto wystawiać z garażu więc szukam czegoś do "szybkich" serwisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 12 minut temu, CoolBreezeOne napisał: co @spidelli @Eathan, to ta rura nie ma jakiejś blokady przed wyciągnięciem? Chociażby oznaczenia graficznego z max wyciągnięciem (jak w sztycach)? Jest wybite oznaczenie, mało widoczne. Jak ciągniesz to łatwo wyjechać bardziej i wyjąć rurę. Pewnie kwestia wprawy żeby go opanować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 10 godzin temu, Eathan napisał: No to przyjechała odrobina złomu. Stojaki Park Tool bardzo intensywnie użytkowane w serwisach rowerowych wytrzymują po kilkanaście lat. Przy Twoim użytkowaniu wystarczy Ci pewnie na jakieś 1000 do 2000 lat . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Też tak myślę. Do tego kupiłem smar do sprzęgieł w przerzutkach. 400g to chyba sterczy na kilka tysięcy serwisów. Idealnie uzupełni stojak 🤣 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 W dniu 18.02.2023 o 10:22, CoolBreezeOne napisał: @spidelli, imho, do wyżej wspomnianego celu najlepszy będzie klasyczny stojak serwisowy na tylny trójkąt, np: https://bitul.pl/pl/p/STOJAK-SERWISOWY-RS001/218 Mam i polecam, choć cena ostatnio skoczyła. Zdecydowanie wygrywa z popularnymi tanimi "czarnymi" stojakami. Swoje waży, ale nie za dużo, płynna regulacja haków, no i spawy trzymają. Stać stoi ale wykonanie pozostawia trochę do życzenia. Spawy są niechlujne. Podstawa stojaka ma wspawany profil o zdecydowanie za dużym przekroju względem ramienia przez co ma spore luzy. Stojak ratuje tylko solidne skręcenie śrubą. Na plus to sposób mocowania haków i możliwość ich regulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 A taki fajny miał być, rzemieślniczy. Ciekawe czy wszystkie tak mają, czy tylko Twoja seria. Wiadomo - można sobie to jakimiś podkładkami ogarnąć, ale nie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 Jak miał być rzemieślniczy to taki dokładnie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 Zdjęcie w necie a rzeczywistość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 (edytowane) Napisałem do Bitula czy tak ma być i czy tam nie powinno być jakiegoś ślizgu. W odpowiedzi podziękowali za uwagę i napisali że wszystko jest prawidłowo, a walory użytkowe zachowane. Ani ślizg ani żaden kołnierz ustalający profil nie jest potrzebny bo tylko zwiększył by koszty. W tej chwili produkowane są już stojaki z nieco zmienionymi hakami więc jak będą aktualizować na stronce jego fotki to obfotografują lepiej też to łączenie. No nie wiem w mojej opinii za 80 zł te spawy i pasowanie powinno być zrobione lepiej bo teraz wygląda to trochę jak garażowa samoróbka Edytowane 22 Lutego 2023 przez PawelW84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 Mój już czeka w paczkomacie. Dam znać wieczorem czy się do czegoś - poza parkowaniem roweru - nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 2 godziny temu, PawelW84 napisał: Na plus to sposób mocowania haków i możliwość ich regulacji A jaki to plus? Szlag by mnie trafił jakbym za każdym podwieszaniem innego roweru musiał kluczem regulować haki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 (edytowane) A taki że do danego roweru można je idealnie dopasować dlatego nie nazwał bym go stojakiem serwisowym a wystawowym. Osobiście nie widzę na nim możliwości komfortowej pracy z rowerem poza czyszczeniem łańcucha. Edytowane 22 Lutego 2023 przez PawelW84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 Aaaa, przejrzałem na szybko Allegro i widzę, że bida straszna ... Już nie ma takiego wypasu jak ten https://archiwum.allegro.pl/oferta/najlepszy-model-stojak-rowerowy-serwisowy-regul-x2-i5140838715.html 😀. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 (edytowane) Aż chce się zacytować klasykę: Cytat Niech pan tak nie przebiera To nie przedwojna Źródło: odc. 6, Gołębie Edytowane 22 Lutego 2023 przez spidelli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 Ok. To lecim: Prezerwatywa dla bezpieczeństwa: Lekki, składany, wyglada na stabilny z lekkim rowerem. Można kręcić korbą - da się wyregulować przerzutki czy oczyścić napęd. Mam małą zagwozdkę, bo obskoczy 3 z moich 4 rowerów i żadnego z dwóch żony. Haki pod tym względem wygrywają. Ale chyba i tak go zostawię 🤔 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 A jak tam na Rift Zone? Sprawdził się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 Boję się że się wygnie 🤣 RZ jest brudny jak świnia, ale spróbuję zaraz 😁 Oczywiście trzeba rozwiązać problem tarcia trzpienia o wnętrze osi. Albo taka folia albo smar, tylko trzeba by go potem usunąć, żeby brudu nie zbierał... Pomysły? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 (edytowane) Z kronikarskiego obowiązku Edytowane 22 Lutego 2023 przez PawelW84 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi