spidelli Napisano 16 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 16 Lutego 2023 Dzięki 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano 17 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 10 godzin temu, pecio napisał: Dziesięć kilo - nie ma tragedii Ale kolega chyba nie będzie jeździł na rowerze z tym stojakiem. Przynajmniej tak mi się wydaje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 17 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Ani nawet nie będę zabieral do auta. Na razie nie jeżdżę z wozem serwisowym 🙂 Nie mam chetnego do tej roli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 17 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 1 godzinę temu, chrismel napisał: Ale kolega chyba nie będzie jeździł na rowerze z tym stojakiem. Przynajmniej tak mi się wydaje. się przytroczy trytytkami do górnej rury gravela i człowiek ogarnie w ramach wypadu na lody do pobliskiego parku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 17 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Nawet jest coś tskiego jak park tool 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 17 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 @spidelli daj znać, jak dostaniesz ten bolec do korby. Jestem ciekaw, czy to się sprawdzi. Zwłaszcza czy można kręcić, jak się rower na to nabije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 17 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Też mam obawy, czy korba nie zawadzi. Jest też model od Topeak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 17 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Skoro ten trzpień wchodzi w oś suportu która obraca się razem z korbą to z kręceniem na stojaku będzie w mojej opinii słabo ale to tak gdybam tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 17 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 @PawelW84 mam na myśli kilka obrotów np. podczas mycia czy smarowania napędu. Nic wielkiego. @spidelli poza tym ma to też Shimano i kilku innych. To dość popularne rozwiązanie dla korb z dziurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 17 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 W najgorszym razie będzie stojak 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 17 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Na tym nie da rady pokręcić korbą. W zasadzie są to stojaki tkz. ekspozycyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 (edytowane) To inny model ale naprawdę gorąco robi się od 1:24 https://m.youtube.com/watch?v=CKU6ry2shko Edytowane 18 Lutego 2023 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Jak kto lubi i uważa. Moim zdaniem to nie jest przemyślane i zrobione do krecenia korbą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 (edytowane) Pewnie że szczyt ergonomii to nie jest ale jeśli potrzebujesz szybko wyczyścić i przesmarować łańcuch? Edytowane 18 Lutego 2023 przez spidelli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 @spidelli, imho, do wyżej wspomnianego celu najlepszy będzie klasyczny stojak serwisowy na tylny trójkąt, np: https://bitul.pl/pl/p/STOJAK-SERWISOWY-RS001/218 Mam i polecam, choć cena ostatnio skoczyła. Zdecydowanie wygrywa z popularnymi tanimi "czarnymi" stojakami. Swoje waży, ale nie za dużo, płynna regulacja haków, no i spawy trzymają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Nie upieram się przy tym pomyśle, haki też mi chodziły po głowie, sprawdzę tego PRO i najwyżej zwrócę. On ma dość krótki ten trzpień więc może być problem z obrotem korbą, jak na filmiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Godzinę temu, spidelli napisał: To inny model ale naprawdę gorąco robi się od 1:24 https://m.youtube.com/watch?v=CKU6ry2shko Dobra to już widzę 1 problem, o którym nie pomyślałem. Dziura w korbie jest od strony napędu. Stojak zakładamy od strony napędu. Więc trudno będzie kręcić płynnie korbą i go smarować. Będziemy się obijać o dolne rurki stojaka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 (edytowane) Jeśli jest Nie jest to regułą, to są wyjątki. W moich gravelach tak faktycznie jest, w Rift Zone - nie: Co ciekawe, wszędzie mam korby FSA Edytowane 18 Lutego 2023 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Jak wspomniał @PawelW84 jeśli trzpień wchodzi do korby, to na nim spoczywa ciężar roweru. I o ile nie jest jakoś "łożyskowany", to z kręceniem będzie "pod górkę". Potencjalnie dochodzi problem pedała od strony stojaka, ale to w zależności od konstrukcji. Tak czy siak, czekam na opis wrażeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Wstrzymaj się z robieniem popcornu, bo zanim RT coś wyśle, to CR zdąży zwrot rozliczyć A oba sklepy w Bydgoszczy Ten PRO raczej nie będzie łożyskowany. Oficjalnie mało informacji ale trafiłem na sklep, który zamieszcza więcej zdjęć: https://www.bike-components.de/en/PRO/Bike-Stand-for-Hollowtech-II-Mounts-p53255/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 (edytowane) W opisie jak byk stoi "for safely parking your bike " . Do szybkich akcji ' łańcuchowych' lepszy będzie za tylne koło. Jeżeli jednak ktoś się upierać będzie zawsze można na ten metalowy trzpień nadziać jakąś PCV-ke dopasowaną do średnicy ośki. Zawsze to mniej rys. Edytowane 18 Lutego 2023 przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 2 godziny temu, CoolBreezeOne napisał: Mam i polecam, choć cena ostatnio skoczyła. Zdecydowanie wygrywa z popularnymi tanimi "czarnymi" stojakami. Swoje waży, ale nie za dużo, płynna regulacja haków, no i spawy trzymają. Kurcze, a ja mam dobre doświadczenia z tymi popularnymi czarnymi. Teraz po raz pierwszy kupiłem BikeHand, do parkowania roweru, ale mam kilka SuperB, i żadnych problemów. Ba - jeden nawet w serwisie był, i jestem pod wrażeniem ile służył. Ale, z ciekawości sprawdzę pewnie Bitula, i tak chciałem zamówić klucz do trzymania kaset, bo zamordowałem bacik DIY. Owszem, podrożał ale tanie stojaki z 39 skoczyły na 59. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Z opinii klienta: Cytat Passt auch für SRAM Descendant-Kurbel; Rad steht sicher; Kurbel / Pedal lässt sich einwandfrei drehen; kurzer Kettenservice auf diesem Ständer also kein Problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 53 minuty temu, MikeSkywalker napisał: kupiłem BikeHand, do parkowania roweru, ale mam kilka SuperB To może źle się wyraziłem. Miałem na myśli te tanie no-namy z Allegrosza za max. 2dychy. Takie przerabiałem. A BH i SuperB, to już jednak markowe są Nie zmienia to faktu, że regulacja wysokości haków w Bitulu to git opcja. No i grubość spawanego materiału też na plus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 No to przyjechała odrobina złomu. Zakup w Bikster.pl. Zamówione w poprzedni poniedziałek. Dostawa dzisiaj. Po drodze kontaktowali się i informowali, że może być lekki poślizg z uwagi na dużą liczbę zamówień. Ostatecznie cena to 703 zł. Promocja + dodatkowy kod na stronie sklepu. Darmowa dostawa. Uwagi na szybko: ciężki co traktuje jako zaletę, wydaje się bardzo stabilny (jeszcze nie zapinałem roweru), podstawa jest ogromna, to V zajmuje sporo miejsca, ale to wg. mnie na plus, bo wpływa na stabilność, rury grube, dodatkowo pionowe rury mają profil łezki, przez co nie kręcą się w sobie, w zestawie wszystko, co potrzeba do złożenia, bo przychodzi w kilku częściach, głowica wydaje się przemyślana, korbka nie jest taka zła i dość szybko zmienia rozwarcie szczęk, obracanie głowicy jest bardzo wygodne, Minusy na szybko: brak tacki - trzeba kupić oddzielnie, Co do samej tacki to jest dostępna oddzielnie w kilku wersjach: budżetowa (79 zł) - https://www.rowertour.com/p/213882/podstawka-na-narzedzia-park-tool-2843a premium (76 + 190 zł) - https://www.rowertour.com/p/213883/adapter-do-stojaka-park-tool-2848a + https://www.rowertour.com/p/213879/podstawka-na-narzedzia-park-tool-106 Wersja premium daje jeszcze możliwość instalacji np. wieszaka na czyściwo (70 zł) - https://www.rowertour.com/p/213831/uchwyt-na-recznik-park-tool-pth-1 Dla dociekliwych różnica między wersją 9.3 a 10.3 10.3 w zestawie ma prostą tackę (ta za 79 zł), 10.3 ma modyfikacje łapy, które polegają na: zastąpieniu korbki metalowej taką mimośrodem, plastikowa podkładka do wieszania za siodło, sama podkładka pod siodło moim zdaniem potrzebna nie jest, ale da się ją zastąpić jakby co adapter z szybkozamykaczem (ten za 76 zł). Różnica w cenie wg. Bikster.pl 9.3 - 703 zł (z dodatkowym kodem), 10.3 - 1149 zł (nie ma kodu dodatkowego), Czyli mamy 446 zł różnicy na dziś. Dokupując tackę (79 zł) i adapter (76 zł) różnica wynosi 291 zł. Czyli na mój chłopski rozum podkładka plastikowa do wieszania za siodło + korbka z mimośrodem zamiast korbki metalowej kosztuje 291 zł. Wrażenia z pracy z rowerem wieczorem. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi