2wheels4ever Napisano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Rozważam zakup takowego. Służyłby głównie do czyszczenia i smarowania łańcucha. Zależy mi na jak najprostszym modelu, żeby tylko dało się rower złapać z tyłu, tak aby tylne koło było w górze. Możecie jakiś polecić? Patrzę po popularnych serwisach ogłoszeniowych i wybór zdaje się być mocno ograniczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lewocz Napisano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 IBERA ST10 TOPEKA FLASH STAND TOPEAK LINEUP STAND SUPER B TB1909 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manfred1 Napisano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Do ściany bardzo prosty ale nie można go przenosić. Stojak podłogowy ale nie po ok30 zł na allegro bu syf straszny. Lub Lidlowy ale duzy i tylko do dużych napraw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Super B TB1633 https://www.ceneo.pl/89441818 z powodzeniem służy mi do drobniejszego serwisu i parkowania roweru od lat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Ja mam stojak od Bitul'a. https://bitul.pl/pl/p/STOJAK-SERWISOWY-RS001/218 Solidna konstrukcja. Na plus płynna regulacja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2wheels4ever Napisano 23 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Chodzi mi o taki prosty podłogowy za kilka dyszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 @2wheels4ever Co wybrałeś? Mnie udało się zerwać gwint w stojaku z Juli. Szukam nowego. Czy ktoś ma doświadczenie z Topeak PrepStand Max? Szukam czegoś do podstawowego serwisu ale żeby można było koła zdjąć z roweru. Stojak najchętniej składany, w budżecie do 500 zł. Fajnie jakby był prosty i trwały 😉😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Używam takowego od dwóch lat. Jakość wykonania to petarda, jest kompaktowy, lekki i bardzo stabilny. Ale całkiem szczerze to kupiłem go za około 200 zł i absolutnie więcej bym nie zapłacił - to nadal tylko stojak. Aha, ma jeden minus, szyna i siodło musi dobrze pasować do Twojej ramy, a dokładnie do mufy suportu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Podejrzewam że gravele by podeszły, nie wiem jak MTB. Popatrzę na stronie Topeaka, może jest więcej danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 W dniu 23.08.2022 o 06:19, 2wheels4ever napisał: żeby tylko dało się rower złapać z tyłu, tak aby tylne koło było w górze Bitul, mam , działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 1 godzinę temu, spidelli napisał: Mnie udało się zerwać gwint w stojaku z Juli. Szukam nowego. Czy ktoś ma doświadczenie z Topeak PrepStand Max? Ten może być nieco problematyczny w przypadku karbonowej ramy. Trzeba to jednak mocno zacisnąć by się trzymało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 (edytowane) Na razie nie mam karbonu i póki co się nie zanosi - garaż pełny, portfel pusty ale dzięki za uwagę 👍 Edytowane 7 Lutego 2023 przez spidelli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Nie wiem kto ten stojak projektował, ale na pewno nie serwisował nigdy rowerów A co jak linki są puszczone dołem? Trzeba mieć drugi? Poza tym rama z reguły jest od dołu brudna, z piachem itd - każdy kontakt ze stojakiem rysuje lakier. Według mnie lepszych stojaków niż te którymi łapie się za tylne widełki (Bitul, BikeHand, SuperB) do podstawowej obsługi, oraz tych do łapania za sztycę nie wymyślono. Nie znam tego nowego uchwytu, który zamiast dźwigni ma korbkę, ale ten jest świetny. W stojaku z Lidla (Jula to chyba to samo) ten uchwyt nie jest tak pewny, łapię rowery generalnie za górną rurę przez szmatę. Więc, jak inwestować to w coś takiego. Grunt żeby kupić uchwyt, bazę można dorobić samemu. W innym przypadku stojak z Lidla za 150zł. 500zł na jakieś wynalazki to marnowanie kasy. I jest to moje mocno subiektywne zdanie, to raz. Dwa - też ubolewam że nie istnieje (albo ja nie znalazłem) niczego pośrodku. Za tysiaka jest Unior - ale to podobnie jak łapa Parktoola. I to jest chyba najsensowniejsza opcja. Jak kupię i dorobię podstawę (pewnie na wakacjach) to zdam relację. Bo mnie lidlowy też zaczyna irytować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 (edytowane) O widzisz. Też mam dosyć lidlowego. Mam mało miejsca. Dlatego szukam czegoś o podstawie V. Poza tym trzymanie roweru jest takie sobie i mam problemy z ustawień, jak chce inną pozycję niż klasyczny zwis w dół i łapanie za sztyce albo górną rurę. Myślałem o takim: https://www.centrumrowerowe.pl/stojak-serwisowy-bike-hand-yc-100bh-pd10927/ Ale kusi coś lepszego np: https://www.centrumrowerowe.pl/stojak-serwisowy-park-tool-pcs-9-3-pd31573/ https://www.centrumrowerowe.pl/stojak-serwisowy-park-tool-pcs-10-3-pd31604/ https://www.rowertour.com/p/258920/stojak-serwisowy-unior-bikegator Edytowane 7 Lutego 2023 przez Eathan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Ten Bike-Hand wygląda obiecująco, właśnie coś takiego, sprawdzonego, ze średniej półki jest potrzebne na rynku. Może ktoś testował, nie mam czasu poszukać. Mnie nie przekonuje ze względu na nogi - grawitacji się nie oszuka, i muszą być właśnie takie, bo druga opcja to centralna podstawa - która jednak musi być kawałkiem solidnego żelastwa. W mieszkaniu raczej odpada. A zwłaszcza dla kogoś kto mają samą łapę nie pospawa sobie reszty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 O boże jakie ceny, dobrze że mam z Lidla 😁 A myślałem o drugim od nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 @Eathanten Uniora, najdroższy wygląda solidnie. To sprawdzona łapa (tak mi się wydaje że w jednym serwisie, gdzie mieli Uniora właśnie z taką pracowałem, na pewno w ten sposób działającą) z nieco bardziej mobilną podstawą. Tyle, że 1500zł to już całkiem sporo :/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 5 minut temu, MikeSkywalker napisał: Ten Bike-Hand wygląda obiecująco, właśnie coś takiego, sprawdzonego, ze średniej półki jest potrzebne na rynku. Może ktoś testował, nie mam czasu poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 No to wygląda na to że Lidl może mieć pogromcę low-budget, oczywiście jeśli dla kogoś pół tysiaka to low. Mnie jednak nie przekonuje - dlatego że Parktool i inne z "dźwigniowym" a nie "kołowrotkowym" mechanizmem działają na raz - czyli podnosi się rower, wkłada, i od razu mocuje. W lidlowym irytuje mnie między innymi za mały kąt rozwarcia uchwytu - przez co trzeba poprawiać, a i tak czasem rower zjechał. Genialne w Parktoolu jest to że trzymając jedną ręką rower, jeśli nie uda się zacisnąć szczęki za pierwszym razem można szybkim ruchem ręki poluzować/ścisnąć je kręcąc pokrętłem regulacyjnym, umieszczonym na górze. Ale, to w sumie niuans i ergonomia która ma znaczenie jak wiesza się tam kilkanaście rowerów dziennie, a nie jeden prywatny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 1 godzinę temu, Eathan napisał: Ten może być nieco problematyczny w przypadku karbonowej ramy Poprzedni rower był w karbą i pod hak wkładałem złożony na 3 razy ręcznik. 44 minuty temu, MikeSkywalker napisał: A co jak linki są puszczone dołem? Trzeba mieć drugi? Poza tym rama z reguły jest od dołu brudna, z piachem itd - każdy kontakt ze stojakiem rysuje lakier. W Rondlu mam linki dołem i przechodzą bez problemu bo mufa opiera się na siodle a pod nim jest jeszcze kilka centymentrów światła. A poza tym nigdy nie dłubię przy brudnym rowerze/samochodzie, taki fetysz 🤣 Ale żeby nie było, drugi raz bym tego stojaka nie kupił, zdecydowanie bym wolał coś na sztycę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CoolBreezeOne Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 (edytowane) To ja w temacie Bike Hand YC-100BH powiem tak... jestem mega zadowolony z wyboru. Przerobiłem stojak Vorel'a i Lidlowy. W pierwszym wkurzała mnie łapa, a drugi za bardzo rozpychał się w garażu. Szukałem, dumałem i ostatecznie wybrałem BH. Rozkładanie i składanie chodzi płynniutko. Dużo możliwości ustawień roweru. Ruch dźwignią i jest git. Łapa trzyma solidnie - czy to za sztycę, czy ramę. W ogóle cała konstrukcja jest stabilna z rowerem i bez. Zajmuje bardzo mało miejsca po złożeniu. Zdecydowanie POLECAM. UWAGA: są dwie wersje: YC-100BH i YC-100ST. Pierwszy ma upraszczając plastikowy korpus łapy, drugi stalowy. Wersja ST niedostępna w z polskiej dystrybucji - przynajmniej w okresie kiedy ja szukałem. No i u nas chyba nie dają tacki na narzędzia w zestawie - jest w opcji. I jeszcze takie szybkie porównanie z PT. Edytowane 7 Lutego 2023 przez CoolBreezeOne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 Ja mam taki SuperB - ładny, zamykany dźwignią, solidny. Mógł by być wyższy, a dźwignię do blokowania nóg można by zrobić wygodniej. https://www.szumgum.com/stoja-serwisowy-super-b-tb-ws20.html. Zamykanie łapy dźwignią jest dla mnie super, bo mamy trzy identyczne rowery i nie trzeba regulować, tylko ciach i trzyma. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eathan Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 @Wojcio a powiedz mi, jak zapne rower a potem przekręce go o 45 stopni to będzie się trzymać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 7 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2023 (edytowane) Patrząc po obrazkach to BH wydaje mi się lepszy niż ten Super B, biorąc pod uwagę te tańsze. Dlaczego? Bo Super B ma kiepsko wyglądającą blokadę obrotu uchwytu - pokrętło na końcu. Może się mylę, ale podobne rozwiązaniem mam w tym z Juli i w ogóle się nie sprawdza. Łapię rower za sztycę, uchwyt przekrzywiony, bo chcę mieć rower względnie w poziomie ale zacisk jest tak słaby, że puszcza i rower nurkuje, a sztyca łapie pion. W BH wygląda to solidniej. Ale oceniam tylko po obrazkach, @Wojcio czy uchwyt się luzuje? Edytowane 7 Lutego 2023 przez spidelli 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 W SuperB obrót głowicy jest blokowany gałką, ale tam są uzębione tarcze (grube zęby) - nie ma szans, by się łapa przekręciła, tylko, że ustawienie kąta jest skokowe - co ząb. Tak na oko co jakieś 10 stopni. Rower da się ustawić pod kątem, ale jak będzie duże niewyważenie to strach - bo siły w łapie będą duże - nawet nie próbuję np. dać roweru w pionie trzymanego za sztycę, bo mam dropery i nie będę ich na maksa ściskał. Poza tym przy dużym niewyważeniu rower może się też obrócić w łapie. Jednak sama łapa w osi poziomej się nie obróci - zęby są bardzo mocne. Do warsztatu tego stojaka nie polecę - przy różnych rowerach co chwilę, regulowanie łapy może być uciążliwe, a w warsztacie nie jest potrzebny składany stojak, ale sztywny. Jednak do celów amatorskich powiem, że to przynajmniej średnia półka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi