ChevelleSS Napisano 22 Sierpnia 2022 Napisano 22 Sierpnia 2022 Witam Składam koła. Mam obręcze DT ex471 27,5 i piasty 370. Potrzebuje nyple + szprychy i tu mam pytania. Nyple chce DT pro Lock mosiądz. Obręcze nie są oczkowane. Czy wybór długości nypli ma znaczenie ? Szprychy DT competition spokes 2.0-1.8-2.0 albo chyba najpopularniejsze champion 2.0. Tu jest kwestia długości. Obecnie mam WTB 27,5 i piasty przechodzą na nowe obręcze. Czy wystarczy, że zmierzę długość obecnych szprych ? Pierwszy raz składam koła. Zawsze kupowałem gotowe i nie mam pojęcia czy tak się da czy trzeba użyć jakiegoś kalkulatora.
slavi Napisano 22 Sierpnia 2022 Napisano 22 Sierpnia 2022 https://spokes-calculator.dtswiss.com/en/calculator
Dokumosa Napisano 22 Sierpnia 2022 Napisano 22 Sierpnia 2022 Pod nyple koniecznie podkładki stalowe (dt phr washer). Bez tego nawet się nie zabieraj do tych obręczy. Swoją drogą z nowymi obręczami w komplecie są nyple i podkładki. Jak chcesz mieć gwarancję na te obręcze to muszą być też nyple dt squorx pro lock. 43 minuty temu, ChevelleSS napisał: Pierwszy raz składam koła. Zawsze kupowałem gotowe i nie mam pojęcia czy tak się da czy trzeba użyć jakiegoś kalkulatora. Od razu więc zanieś to do kogoś kto ma pojęcie i niezbędne narzędzia. Złożenie kół to nie sztuka. Złożenie kół takich, żeby były trwałe i bezpieczne wymaga jednak praktyki. 25 minut temu, slavi napisał: https://spokes-calculator.dtswiss.com/en/calculator Tu podstaw zamiast swoich 370 piasty 350 ale nie najnowsze 2021+ o takich parametrach jakie masz (dł. osi, CL/IS...).
ChevelleSS Napisano 22 Sierpnia 2022 Autor Napisano 22 Sierpnia 2022 Cytat Pod nyple koniecznie podkładki stalowe (dt). Bez tego nawet się nie zabieraj do tych obręczy. Swoją drogą z nowymi obręczami w komplecie są nyple i podkładki. Tak wiadomo. Podkładki są. Nyple też ale alu. Cytat Od razu więc zanieś to do kogoś kto ma pojęcie i niezbędne narzędzia. Oczywiście. Sam za to nie mam zamiaru się brać Dzięki za kalkulator. Co jednak z tymi nyplami ? Długość ma znaczenie ?
Dokumosa Napisano 22 Sierpnia 2022 Napisano 22 Sierpnia 2022 To kup mosiężne squorxy. Nie stracisz GW i będziesz mógł bezpośrednio podstawić do kalkulatora model. Swoją drogą niektórzy wheelbuilderzy nie lubią tych nypli bo nie mają do nich drivera i będą wybrzydzać i wymyślać brednie. W takiej sytuacji idź do innego. Przy odbiorze kół sprawdź czy są na miejscu podkładki. Niektórzy, nawet tu polecani, robią jak im się podoba.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.