Skocz do zawartości

[przymiar do łańcucha] skutecznośc pomiarów.

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Ja kiedyś bawiłem się w rotowanie, 3 łańcuchy co ileśtam setek. Napęd średnio wytrzymywał 2 sezony - u mnie to około 10.000 km. Jeżdżę cały rok, w zimę w syfie i błocie pośniegowym też. Jak pojawiły się kolejne rowery (mój drugi, żony, syna), które muszę też ogarniać to mi się odechciało w to bawić i jeżdżę na jednym łańcuchu aż do zarżnięcia kasety i łańcucha. W efekcie napęd wytrzymuje mi 2 sezony. Żadnej różnicy nie odczuwam między rotacją i brakiem rotacji łańcuchami - ot co 2 sezony zmieniam napęd. W rowerze żony tak samo - obecnie ma nakręcone jakieś 5.600 km na tym samym napędzie i nie słychać i nie czuć niczego niepokojącego.

• +1 pomógł 2

W dniu 14.08.2024 o 15:06, seawolf688 napisał:

Ja kiedyś bawiłem się w rotowanie, 3 łańcuchy co ileśtam setek. Napęd średnio wytrzymywał 2 sezony - u mnie to około 10.000 km. Jeżdżę cały rok, w zimę w syfie i błocie pośniegowym też. Jak pojawiły się kolejne rowery (mój drugi, żony, syna), które muszę też ogarniać to mi się odechciało w to bawić i jeżdżę na jednym łańcuchu aż do zarżnięcia kasety i łańcucha. W efekcie napęd wytrzymuje mi 2 sezony. Żadnej różnicy nie odczuwam między rotacją i brakiem rotacji łańcuchami - ot co 2 sezony zmieniam napęd. W rowerze żony tak samo - obecnie ma nakręcone jakieś 5.600 km na tym samym napędzie i nie słychać i nie czuć niczego niepokojącego.

Otóż to. Miałem 4 łańcuchy XT, pierniczyłem się z szorowaniem, mierzeniem, rotowaniem. Zrobiłem dwa lata na 4 sztukach i napęd zaczynał przeskakiwać. W ubiegłym roku założyłem nową kasetę, zębatkę i łańcuch XT, jeżdżę do teraz i przymiar pokazuje mi 0,3%. Nowy łańcuch pokazywał 0,2 a dopiero po przekroczeniu 5000km powoli wskoczyło wspomniane 0,3.

Ja to sobie tłumaczę tym, że w jeździe na jednym - mamy napęd perfekcyjnie spasowany. Rotując co 500 czy nawet co 300km wkładamy za każdym razem inny łańcuch, który minimalnie, ale musi się różnić od tego, który właśnie został zdjęty z napędu. I to niwelowanie tych mikroróżnic zjada koronki najszybciej.

To taka nasza narodowa przypadłość, że chcemy być mądrzejsi od producentów. Ulegamy modzie - skoro wszyscy tak samo robią, tzn że to musi być dobre! A tu zdziwienie, w moim przypadku ani częste mycie ani rotowanie nie dawało jakiegokolwiek efektu oszczędności. A nawet więcej, to dopiero generowało koszty!

Edytowane przez cervandes
  • +1 pomógł 5

• 1 miesiąc temu...

A w moim przypadku rotowanie się sprawdziło. 

3 łańcuchy - zamieniane na najkrótszy co 500 - 1000 km. Całość wytrzymuje ponad 20k. Zamiana 5 minut - spinki, przetarcie szmatą, oliwa, powieszenie na gwoździu wzdłuż pozostałych do porównania.

1 łańcuch - zaczyna przeskakiwać po 5000 - 8000 km i do wymiany prawie cały napęd (minimum to kaseta), bo nowy łańcuch się już nie przyjmuje.

Mam na myśli napęd 3x8, z reguły Deore XT, łańcuchy z reguły Wippermann Connex 804. 

• +1 pomógł 1

To jakieś szaleństwo, łańcuchy rotowane co 300, 500, 1000km? To ja bym musiał już 2 razy, a nawet 7 razy zmienić 😲, taki łańcuch?🤔:

IMG_20240503_142304.thumb.jpg.1a7eabc1ad138425c3b8e5bf0ee62045.jpg

Może usprawiedliwia fakt, że to pancerna kaseta 9x (1x32 - 9x 11-40, sam sobie wymieniłem bo pasuje do mojego stylu jazdy) i "już" dwa razy psiknęłem czymś co: likwiduje piski, smaruje, wypiera wodę, penetruje, chroni przed korozją, konserwuje, usuwa zabrudzenia i wysycha na drugi dzień 😄😂😂.  Ale to przecież elektryk i centralny silnik też ciągnie🤔. Łańcuch wymieniam (rotuje) gdy osiągnie poziom zużycia 0.5%, 1.0%, 1.5%, ale uczciwie (fachowo) zmierzone. Tutaj dyskusja czym to zmierzyć:

https://www.forumrowerowe.org/topic/221832-aliexpress-sprawdzone-zakupy/?do=findComment&comment=2478865

A tutaj opisuję jak to obliczyć na procentach, gdy ktoś akurat nie był na tych lekcjach😉:

https://roweroweporady.pl/f/topic/11005-specialized-chisel-hardtail-comp-m-2023-satin-light-silver/?do=findComment&comment=83936

IMG_20240504_185929.thumb.jpg.5d2214511fe32424938fb3f6cbc64e98.jpg

Edytowane przez Turysta05
  • Haha 1

13 godzin temu, Turysta05 napisał:

Łańcuch wymieniam (rotuje) gdy osiągnie poziom zużycia 0.5%, 1.0%, 1.5%, ale uczciwie (fachowo) zmierzone.

@Turysta05 przy 1.0% wydłużenia łańcuch nadaje się na śmieci a nie do dalszego rotowania.  Przy takim wydłużeniu to i kaseta na szmelc lub wymiana najmniejszych koronek ( w zależności na jakim zakresie najczęściej śmigasz).

• +1 pomógł 1

Czy zużycie łańcuchów 1% kończy cykl rotowania? Można się z tym zgodzić i ustalić inne interwały 0.4%, 0.7%, 1.0%. Każdy może stosować swoje wypraktykowane zasady.  Jeden z naszych kolegów zaprezentował absolutny rekord możliwości wyeksploatowania napędu:

sram1 (1).jpg

Z zapytaniem, czy jeszcze polata następny sezon? Czy na serio, czy żartował? Czy chciał nas szczególarzy zawstydzić?  W każdym razie pokazał możliwości i właściwy kierunek😂😂😂

p.s. 1% wyciągnięcia całego łańcucha 116 ogniw (typowy) to jest różnica 1.16 ogniwa

1.16 ogniwa x 1/2" = 14.7mm

15 mm to żadne wydłużenie, popytajcie serwisantów (ja mam kolegę) jakie rowery przyprowadzają na wymiane😭 

Edytowane przez Turysta05
rachunki ;)
  • Haha 1

Ja wiem ile w danych warunkach łańcuch wytrzymuje i rotuję mierząc przebyty dystans , najczęściej zmiana co około 500 km. Po uciągnięciu w granicach 0,5 - 0,7 łańcuchy idą na złom. Dalsza eksploatacja degraduje resztę napędu.

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1

@Turysta05 nie ma najmniejszego problemu.  Jeżeli  komuś podejdą   dwunastki (12)  typu CN-M9100 i CN-M8100  ( coś około 116 -118 ogniw.....chyba bo nie chce mi się liczyć)... i kocha złom   ( bo już przy uciągu 0,5% skacze na 10 )  to mogę  podarować.  Obecnie mam na stanie  dwa CN-M9100 i jak nie wyrzuciłem powinien być jeden CN-M8100.  W sezonie produkuje  sześć  takich złomów  i można u mnie abonament wziąć.🤣

Aha  .....  żeby nie było niedomówień ....... zmiana co 500 km ale w systemie rotacji .  Wyrzucam po  zrobieniu przez łańcuch  3500-4000 km. ( pi razy drzwi 0,5%)

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1

39 minut temu, JWO napisał:

Przy rotowaniu, najlepiej jezdzic az do pelnego zajechania napedu i dopiero wtedy zmieniac wszystko (kaseta + 3 lancuchy). Ja w ogole nie mierzylem wyciagniecia lancucha. Rotowalem trzema. 

Bo to się robi inaczej, nowy rower co sezon. Stary na OLX "mały przebieg 300km, jeżdżony przez kobietę do kosmetyczki". 

• Haha 3

W dniu 6.10.2024 o 23:29, pecio napisał:

Ja wiem ile w danych warunkach łańcuch wytrzymuje i rotuję mierząc przebyty dystans , najczęściej zmiana co około 500 km. Po uciągnięciu w granicach 0,5 - 0,7 łańcuchy idą na złom. Dalsza eksploatacja degraduje resztę napędu.

Ja rotuję ale rowery, nie chce mi się łańcuchów ciągle  zamieniać 🤣. Oczywiście łańcuchy porządnie zmierzone  >0.5% (11 i 12rz) lecą też na złom, kasety mają się dobrze 👍

Edytowane przez dfq