Skocz do zawartości

[2500-5000] polecany rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Proszę o sugestie dotyczące wyboru roweru (myślę, że najlepiej crossowego) do jazdy po nieutwardzonych oraz asfaltowych drogach. Tereny stricte nizinne, bez skomplikowanej jazdy po ciasnych zakrętach. 

Czy zakup używanego cube cross pro z ramą 50cm np, to dobry pomysł dla 172 / 78 kg?

Wszelkie uwagi mile widziane. 

Rama 50cm przy twoim wzroście raczej za duża . Choć w crossach można , jak się lubi , mieć ciut większą . Tak naprawdę tylko przymiarka wyjaśni sprawę . A co do roweru - jeśli zastanawiasz się nad takim za 2,5 albo 5 tyś to wybierz droższy . Między tymi półkami cenowymi jest przepaść . Za 2,5 można kupić co najwyżej przyzwoity , za 5 dobry 

Cytat

Rama 50cm przy twoim wzroście raczej za duża . Choć w crossach można , jak się lubi , mieć ciut większą . Tak naprawdę tylko przymiarka wyjaśni sprawę . A co do roweru - jeśli zastanawiasz się nad takim za 2,5 albo 5 tyś to wybierz droższy . Między tymi półkami cenowymi jest przepaść . Za 2,5 można kupić co najwyżej przyzwoity , za 5 dobry 

Ciekawa uwaga - dzięki. Podzielam opinię co do jakości, dlatego raczej skłaniam się przy kupnie używanego. Stąd podany przeze mnie taki rozstrzał. Cross pro byłby do wyrwania za 2-3k, tylko ta rama... 😕 i ciężko też o klarowne opinie co do tej marki, więc wciąż szukam ewentualnych alternatyw. 

A co ma marka do rzeczy? Nie kupujesz wylajtowanej, karbonowej szosy za 50k z "innowacyjnymi" rozwiązaniami producentów tylko kawał ciężkiego aluminium, któremu tak naprawdę nic się stać nie może. A cała reszta dokręcona do ramy jest u każdego producenta ta sama. 

Najlepszy stosunek osprzęt/cena masz tutaj, do 5k nic lepszego sprzętowo nie kupisz. Jeśli wygląd nie odstrasza to nic tylko brać https://www.decathlon.pl/p/rower-crossowy-riverside-920/_/R-p-300795

Kupowanie używanych rowerów to temat dla ludzi dobrze znających się na sprzęcie i potrafiących ocenić zużycie podzespołów . Ktoś ,,zielony" łatwo może się wpakować w spore wydatki. Jeśli możesz przeznaczyć na rower ok 5 tyś to moim zdaniem nie ma sensu patrzyć na używki . Giant który zaproponował  kolega chudzinki wygląda bardzo interesująco . 

Cube tak ogólnie to dobra firma . Wbrew temu co napisał Mihau , ja uważam że firma , marka ma znaczenie . Bez zagłębianie się w szczegóły jakoś tak jest że dobre firmy robią dobre rowery i nawet te tańsze są ok , a 5 tys to wcale nie mało na crossa .

Aha , odnośnie Riversaida - korba 36 zębów . Trochę mało . Na płaskim asfalcie może zabraknąć twardych przełożeń . No chyba że jesteś wytrenowany i potrafisz jeździć z dużą kadencją .

Cytat

. Bez zagłębianie się w szczegóły jakoś tak jest że dobre firmy robią dobre rowery i nawet te tańsze są ok

Myślę, że wielu użytkowników jednak chciałoby się zgłębić w szczegóły takiej tezy. 

Nooo i oczywiście poprosimy listę "dobrych firm" i "złych firm" 

Też jestem ciekaw....jeden szwagier kupił synowi niby górala na podstawowym Shimano i po roku mało idzie z tym coś zrobić. No ale jest napis na ramie. Drugi szwagier kupił synowi rower z DECA za te same pieniądze na Shimano Acera czy tam Alibvio...jeździ do dziś, możliwość regulacji itp. Oczywiście nie wytłumaczysz, że jeśli chodzi o alu to nawet te nobliwe marki zamawiają ramy  lub po prostu zamawiają gotowe rowery. Cała reszta to Shimano i badziew koła. To nie rower do ścigania gdzie liczy się waga, sztywność ramy itp

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...