pedalarz339 Napisano 18 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2022 Mam mały problem w "zimówce" trochę upośledzoną mam siłę hamowania czy może to być przez klocki nieoryginalne? Używam Baradine, Obręcze to jakieś no-name to też pewnie ma wpływ. Druga sprawa to wkurzają mnie trochę klamki żeby całą ręką (4 palcami) hamować? Jestem przyzwyczajony do hamowania 1 max 2 palcami. Myślałem o zmianie samych klamek na Shimano M6100 Czy taka zmiana poprawiła by siłę i komfort korzystania z hamulców czy nie ma szans? Tarcz nie mam jak założyć bo to zimówka retro z sztywnym widelcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Września 2022 Udostępnij Napisano 26 Września 2022 Hamuj jednym. To kwestia Umieszczenia klamki na kierownicy. Hs11 to system zamknięty a klamka shimano to element systemu otwartego. Wątpię czy ktoś robił taką rzeźbę. Co do siły hamowania to klocki plus obręcz. I to że te heble nie mają hamować bo materiał i konstrukcja im nie pozwala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Września 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Września 2022 Z tego co wiem to magury HS mają ździebko inny system montażu przewodów niż shimano i musiał być porzeźbić całkiem sporo by to działało. Poza tym, działać by działało. jak? Chyba słabo bo tłoki w magurze są 2 lub i 3 koronie mniejsze niż te w zacisku tarczowym. Aby założyć klamkę shimano do magury hs musiał być zastosować coś takiego - zdjęcie przykładowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedalarz339 Napisano 27 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Września 2022 Racja nie ma sensu z takim starym rowerem się bawić w przeróbki, niech zostanie jak jest. Zmieniłem płyn, wyrównałem klocki papierem ściernym, ustawiłem tłoczki jeszcze raz i teraz działa to fajnie. Wiadomo nie jak hamulce tarczowe ale jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi