pedalarz339 Napisano 18 Sierpnia 2022 Napisano 18 Sierpnia 2022 Mam mały problem w "zimówce" trochę upośledzoną mam siłę hamowania czy może to być przez klocki nieoryginalne? Używam Baradine, Obręcze to jakieś no-name to też pewnie ma wpływ. Druga sprawa to wkurzają mnie trochę klamki żeby całą ręką (4 palcami) hamować? Jestem przyzwyczajony do hamowania 1 max 2 palcami. Myślałem o zmianie samych klamek na Shimano M6100 Czy taka zmiana poprawiła by siłę i komfort korzystania z hamulców czy nie ma szans? Tarcz nie mam jak założyć bo to zimówka retro z sztywnym widelcem. Cytuj
tobo Napisano 26 Września 2022 Napisano 26 Września 2022 Hamuj jednym. To kwestia Umieszczenia klamki na kierownicy. Hs11 to system zamknięty a klamka shimano to element systemu otwartego. Wątpię czy ktoś robił taką rzeźbę. Co do siły hamowania to klocki plus obręcz. I to że te heble nie mają hamować bo materiał i konstrukcja im nie pozwala. Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 26 Września 2022 Mod Team Napisano 26 Września 2022 Z tego co wiem to magury HS mają ździebko inny system montażu przewodów niż shimano i musiał być porzeźbić całkiem sporo by to działało. Poza tym, działać by działało. jak? Chyba słabo bo tłoki w magurze są 2 lub i 3 koronie mniejsze niż te w zacisku tarczowym. Aby założyć klamkę shimano do magury hs musiał być zastosować coś takiego - zdjęcie przykładowe. Cytuj
pedalarz339 Napisano 27 Września 2022 Autor Napisano 27 Września 2022 Racja nie ma sensu z takim starym rowerem się bawić w przeróbki, niech zostanie jak jest. Zmieniłem płyn, wyrównałem klocki papierem ściernym, ustawiłem tłoczki jeszcze raz i teraz działa to fajnie. Wiadomo nie jak hamulce tarczowe ale jestem zadowolony. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi