Skocz do zawartości

[3000] Uniwersalny rower - głównie do jazdy po mieście

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Przymierzam się właśnie do zakupu nowego roweru dla siebie - krótko o mnie: 188 cm wzrostu, płeć męska i 103 kg wagi :D

Przede wszystkim będę się nim poruszał po mieście i myślę, ale chciałbym, żeby sobie dawał radę po nieco trudniejszych terenach, jak np. ubite drogi polne, trawiaste tereny, jakieś przesmyki leśne i tak dalej - fajnie by było gdyby dawał radę "poza miastem", ale na pewno nie będę się nim poruszał w niewiadomo jak trudnych terenach:

Początkowo planowałem kupić Kross Trans 5.0, ale niestety ciężko jest go znaleźć gdziekolwiek. Rozmawiając z ludźmi, często polecano mi Unibike'a Crossfire bądź Meride w tym budżecie cenowym. Jak myślicie, co warto kupić najlepiej na moim miejscu? 

Osobiście myślałem jeszcze o Romet Wagant 8, ale z kim nie rozmawiałem ze znajomych, co mają nieco większe pojęcie o rowerach niż ja, to z reguły praktycznie wszyscy odradzali mi Romety 🤷‍♂️

Bylibyście w stanie coś doradzić? Od kilku dni mam zawroty głowy od myślenia na ten temat :D

Dzięki i pozdrawiam

Również nie polecę Rometa, Kross w sumie też, za to Unibike i owszem. 

Wspomnę tylko że Crossfire kosztuje 3500, więc jest tu jakaś nieścisłość - albo budżet pozwala, albo nie. 

To dobry pomysł tak czy inaczej, ale moim skromnym zdaniem można zrobić z niego fajny rower zmieniając widelec na sztywny, stalowy i dając nieco szersze opony. Urywa się na wadze, zyskuje na prędkości, a opony przydadzą się na kostce, w terenie, itd. Można i same opony zmienić, i masz rower crossowy, ale z jakimiś genami górala 29. Razem z bratem chwalimy takie rozwiązanie w mieście, dwa Unibike tak zmodyfikowałem. 

Bo podobnych rowerów na rynku jest mało. Muirwoods podrożał, to raz, a dwa zmienili mu nieco geometrię - nie wiem czy na gorsze, papier to sugeruje, ale na żywo nie miałem okazji porównać. Giant Toughroad jest znacznie droższy. Inne jakoś nie przychodzą mi do głowy - czytaj rowery ze sztywnym widelcem do których wejdzie opona powiedzmy 29x2.0 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...