Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema mam do was pytanie.

Moje dziewczyna kupiła rower górski Trek merlin 7 size S i problem polega na tym, że rower jest strasznie wolny.

Tak sobie pomyślałem czy istnieje możliwość zamontowania w tym rowerze przedniej korby  z np dwoma bądź trzeba zębatkami?

Tak to wygląda na zdjęciach

20220814-182427.jpg

20220814-182420.jpg

20220814-182413.jpg

20220814-182415.jpg

Pozdrawiam

Napisano

W grę wchodzi wymiana zębatki korby. Zębatka 34T, koszt 77,90, numer produktu 553505. Na takich oponach 34T będzie jak znalazł.

Dodatkowo po założeniu większej zębatki będzie trzeba założyć nowy łańcuch, fabryczny będzie za krótki.

Napisano

Ja wiem że ciężko stwierdzić ale ile mniej więcej rower zyska do prędkości? Bo teraz jedzie max 24 na prostej a to troszkę wolno. Myslalem nawet o 36T ale niestety chyba nie wejdzie bo rama przeszkadza bo jak widać na jednym zdjęciu już przy 28t jest bardzo blisko ramy. 

Napisano (edytowane)

@remover Łał, ale jesteś mądry.

Rower fabrycznie przychodzi z 28T na korbie, co jest tycie i jest przykładem typowego kultu cargo dla napędu 1x. Zębatkę zmienić od strzału na 34T i będzie widoczna poprawa.

EDIT: BCD 82mm, specyficzne dla FSA. Ale ułomny rower.

Edytowane przez uzurpator
Napisano

Ups, maj folt. Google mi podrzucił opis jakiegoś marlina który miał normalne 32 na przodzie. Więc byłem nieco sarkastyczny. 28 to rzeczywiście tragedia. Na bikeinn jest niby 34t w śmiesznej cenie 50zl, w odróżnieniu od innych miejsc gdzie do kupienia za 170-230. 

Napisano

Ta korba jest na kwadrat, oś suportu jest 122.5mm. Instalując dluzszy suport (127mm?) można odsunąć korbę o parę mm od ramy uzyskując miejsce na 36t. Jeżeli taką znajdziesz...

Swoją drogą niezle jaja, korba na kwadrat w rowerze za 4.5k.

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...