michalp892 Napisano 14 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Siema mam do was pytanie. Moje dziewczyna kupiła rower górski Trek merlin 7 size S i problem polega na tym, że rower jest strasznie wolny. Tak sobie pomyślałem czy istnieje możliwość zamontowania w tym rowerze przedniej korby z np dwoma bądź trzeba zębatkami? Tak to wygląda na zdjęciach Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 14 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 W grę wchodzi wymiana zębatki korby. Zębatka 34T, koszt 77,90, numer produktu 553505. Na takich oponach 34T będzie jak znalazł. Dodatkowo po założeniu większej zębatki będzie trzeba założyć nowy łańcuch, fabryczny będzie za krótki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalp892 Napisano 14 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Ja wiem że ciężko stwierdzić ale ile mniej więcej rower zyska do prędkości? Bo teraz jedzie max 24 na prostej a to troszkę wolno. Myslalem nawet o 36T ale niestety chyba nie wejdzie bo rama przeszkadza bo jak widać na jednym zdjęciu już przy 28t jest bardzo blisko ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 14 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 32-11 na kolach 27.5 i kadencji 90 to 35km/h. Może szybciej kręcić po prostu? Przy wymianie na 34, jak mozna łatwo obliczyć, prędkość wzrośnie o 6%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 15 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 (edytowane) @remover Łał, ale jesteś mądry. Rower fabrycznie przychodzi z 28T na korbie, co jest tycie i jest przykładem typowego kultu cargo dla napędu 1x. Zębatkę zmienić od strzału na 34T i będzie widoczna poprawa. EDIT: BCD 82mm, specyficzne dla FSA. Ale ułomny rower. Edytowane 15 Sierpnia 2022 przez uzurpator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 15 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 Ups, maj folt. Google mi podrzucił opis jakiegoś marlina który miał normalne 32 na przodzie. Więc byłem nieco sarkastyczny. 28 to rzeczywiście tragedia. Na bikeinn jest niby 34t w śmiesznej cenie 50zl, w odróżnieniu od innych miejsc gdzie do kupienia za 170-230. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalp892 Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 Dzięki bardzo za pomoc. na pewno zmienię na min 34 ale w serwisie zapytam się czy jest szansa na 36 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 15 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 Ta korba jest na kwadrat, oś suportu jest 122.5mm. Instalując dluzszy suport (127mm?) można odsunąć korbę o parę mm od ramy uzyskując miejsce na 36t. Jeżeli taką znajdziesz... Swoją drogą niezle jaja, korba na kwadrat w rowerze za 4.5k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 15 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 Też kiedyś się nad tym zastanawiałem. Z ciekawości - jakie (o ile w ogóle) mogą być negatywne skutki takiego przesunięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek595 Napisano 29 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2022 (edytowane) Korba na kwadrat i do tego 28T . Trek trzyma poziom . 😁 Edytowane 29 Sierpnia 2022 przez Tomek595 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nial Napisano 17 Września 2022 Udostępnij Napisano 17 Września 2022 Moim zdaniem bez problemu, o ile zostanie zachowany kąt 66-69 st. względem linii łańcucha, tak jak podaje to producent przerzutek (te wartości to przykładowe dla https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/deore-xt-m8100/FD-M8100-M.html). Wykonałem taką operację dla zgiętej rurki podsiodłowej i działa pięknie. Tylko trzeba to umieć wyregulować Tak to wygląda u mnie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi