Skocz do zawartości

[Opony] Szosa - Co zamiast schwalbe lugano?

RPRT07

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pod koniec czerwca zakupiłem szosę Kross Vento 5.0 DSC z 2022. Rower fabrycznie został wyposażony w drutowe opony Schwalbe Lugano o szerokości 28. Pech chciał, że po ok. 2 tygodniach użytkowania tylna opona mocno się skrzywiła po najechaniu na średniej wielkości dziurę -> 

Opona została napompowana na ok. 100 PSI gdzie producent zaleca maksymalne ciśnienie 115 PSI a producent felg 103 PSI. Stwierdziłem, że miałem pecha. Zakupiłem Schwalbe Lugano 2 zwijaną z nadzieją że nowsza wersja opony będzie wytrzymalsza i byłem zadowolony, że odchudziłem nieco koła wybierając wersje zwijaną (90g różnicy). Dzisiaj spotkała mnie taka sama przygoda z przednią oponą i nie wiem co mam zrobić czy kupić znowu schwalbe lugano II zwijaną na przód (jedną już mam) Czy pójść w zupełnie inne opony? Koledzy ze zgrupowania polecili mi wyższe modele Continentala. Czy mogę mieszać ogumienie na szosie? Szkoda mi wyrzucać 400 zł na dwie opony. Mam obręcz 622-19C czy mogę na nią założyć opony 25? I czy w ogóle warto reklamować pierwotne opony? Mam jakieś szanse na odzyskanie pieniędzy? 

Napisano

Ja mam mieszane ogumienie i jeszcze żyję. Ma to związek ze wspomnianym Continentalem: miałem komplet GP5000, niestety jedną oponę rozciąłem na boku, a teraz nie mogę jej dokupić w szerokości 28. Wydaje mi się, że faktycznie GP5000 są dość delikatne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...