clip7 Napisano 13 Sierpnia 2022 Napisano 13 Sierpnia 2022 Witam. Pojawiła się koncepcja zmiany roweru. Od 6 lat jestem posiadaczem sztywniaka GC AL 7.9 SLX. Rower jest na wyścigowych kołach 1500-1600 gram, napędzie 1x12 shimano xt, hamulcach slx. Katalogowa waga roweru to 10.9 kg na napędzie xt 2x11. Rower kosztował wtedy 6,5 tys. Ze względu na słabą technikę i chęć zmiany, pomyślałem o fullu. Pytanie: ile musiałbym wydać na rower z pełnym zawieszeniem, do ścigania, żeby nie odstawał od mojego hardtaila? Trochę zacząłem przeglądać sklepy i widzę, że teraz musiałbym mieć ze 20 tys. złotych na fula do ścigania. Czy nie przesadzam?
KSikorski Napisano 13 Sierpnia 2022 Napisano 13 Sierpnia 2022 Spójrz na ceny canyon lux WC i canyon lux trail oraz kross earth 3.0. To w zasadzie jedyne rynkowe możliwości (po za przecenami) by kupić sensownego fulla xc poniżej 20 tysięcy.
Kaloryfer Napisano 13 Sierpnia 2022 Napisano 13 Sierpnia 2022 XC FS z podobnym osprzętem i wagą to bliżej 25kpln, np KTM Scarp Master.
schwinn0 Napisano 13 Sierpnia 2022 Napisano 13 Sierpnia 2022 Chyba tylko Accent Hero pozostał w niższej cenie. Ale to dalej jest wyżej aniżeli 10 tys.
HarveyDent Napisano 13 Sierpnia 2022 Napisano 13 Sierpnia 2022 Nie przesadzasz. A i tak w budżecie ~20-25k do wagi swojego HT raczej nie zejdziesz. Ale zmień podejście: waga to nie wszystko. Miałem HT 10.5 kg, mam fulla prawie 12kg i wlaśnie dokładam mu kolejne 70g zakładając upgrade kita do dampera Po górach i górkach te 12kg lepiej jeździ niż HT. Mazowsze i takie tam to co innego. Wtedy waga ma duże znaczenie i kupno fulla to trochę nieporozumienie.
clip7 Napisano 13 Sierpnia 2022 Autor Napisano 13 Sierpnia 2022 Przeznaczenie roweru - głównie do ścigania.
HarveyDent Napisano 13 Sierpnia 2022 Napisano 13 Sierpnia 2022 Jak wyżej: po stole HT, po górach FS. W drugim przypadku jakies dwa razy więcej dutków za przyzwoitą wagę
clip7 Napisano 13 Sierpnia 2022 Autor Napisano 13 Sierpnia 2022 Głównie maratony 500-1500m przewyższenia. Rzadko XC.
Brombosz Napisano 13 Sierpnia 2022 Napisano 13 Sierpnia 2022 4 godziny temu, clip7 napisał: Ze względu na słabą technikę i chęć zmiany, pomyślałem o fullu. Jeżeli chodzi też o technikę podjeżdżania, to jest to złudna nadzieja. Niechcianych sekund w wynikach raczej przybędzie. Szczególnie na początku, zanim się przestawisz mentalnie na pełny zawias. W dół inna sprawa... tylko trzeba mieć na uwadze, że niewielki skok zawieszenia ramy w rowerach XC, nie da takiego efektu WOW jak enduro. Nieśmiertelny się nie staniesz. 4 godziny temu, clip7 napisał: Pytanie: ile musiałbym wydać na rower z pełnym zawieszeniem, do ścigania, żeby nie odstawał od mojego hardtaila? Jak za nowe to 15 tys. może okazać się mało. To raczej przedział, w którym cenę dyktuje waga i za to się głównie płaci. Reszta to preferencje. EDIT: Inna sprawa, że nowe rowery to się teraz częściej "zamawia" u producenta niż kupuje i czasami można sobie powybierać w specyfikacji... Jak i później otrzymać coś co się różni od tego zamówionego. Były przypadki.
clip7 Napisano 23 Sierpnia 2022 Autor Napisano 23 Sierpnia 2022 Z fullem chyba sobie odpuszczę. Zacząłem się rozglądać za jakimś porządnym ht. Wpadł mi w oko scott scale rc team i canyon exceed cf 7. W tym drugim chyba nie trzeba by było zmieniać kół. Tak mi się zamarzyło 😄
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.