Skocz do zawartości

[do 10000zł] full XC do ścigania

clip7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Pojawiła się koncepcja zmiany roweru. Od 6 lat jestem posiadaczem sztywniaka GC AL 7.9 SLX. Rower jest na wyścigowych kołach 1500-1600 gram, napędzie 1x12 shimano xt, hamulcach slx. Katalogowa waga roweru to 10.9 kg na napędzie xt 2x11. Rower kosztował wtedy 6,5 tys.

Ze względu na słabą technikę i chęć zmiany, pomyślałem o fullu. Pytanie: ile musiałbym wydać na rower z pełnym zawieszeniem, do ścigania, żeby nie odstawał od mojego hardtaila?

Trochę zacząłem przeglądać sklepy i widzę, że teraz musiałbym mieć ze 20 tys. złotych na fula do ścigania. Czy nie przesadzam?

Napisano

Nie przesadzasz. A i tak w budżecie ~20-25k do wagi swojego HT raczej nie zejdziesz. Ale zmień podejście: waga to nie wszystko. Miałem HT 10.5 kg, mam fulla prawie 12kg i wlaśnie dokładam mu kolejne 70g zakładając upgrade kita do dampera :) Po górach i górkach te 12kg lepiej jeździ niż HT. Mazowsze i takie tam to co innego. Wtedy waga ma duże znaczenie i kupno fulla to trochę nieporozumienie. 

Napisano
4 godziny temu, clip7 napisał:

Ze względu na słabą technikę i chęć zmiany, pomyślałem o fullu.

Jeżeli chodzi też o technikę podjeżdżania, to jest to złudna nadzieja. Niechcianych sekund w wynikach raczej przybędzie. Szczególnie na początku, zanim się przestawisz mentalnie na pełny zawias. W dół inna sprawa... tylko trzeba mieć na uwadze, że niewielki skok zawieszenia ramy w rowerach XC, nie da takiego efektu WOW jak enduro. Nieśmiertelny się nie staniesz.

4 godziny temu, clip7 napisał:

Pytanie: ile musiałbym wydać na rower z pełnym zawieszeniem, do ścigania, żeby nie odstawał od mojego hardtaila?

Jak za nowe to 15 tys. może okazać się mało. To raczej przedział, w którym cenę dyktuje waga i za to się głównie płaci. Reszta to preferencje.

EDIT:

Inna sprawa, że nowe rowery to się teraz częściej "zamawia" u producenta niż kupuje i czasami można sobie powybierać w specyfikacji... Jak i później otrzymać coś co się różni od tego zamówionego. :) Były przypadki.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Z fullem chyba sobie odpuszczę. Zacząłem się rozglądać za jakimś porządnym ht. Wpadł mi w oko scott scale rc team i canyon exceed cf 7. W tym drugim chyba nie trzeba by było zmieniać kół. Tak mi się zamarzyło 😄

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...