Skocz do zawartości

[Amortyzator] Wymiana Suntour NEX na coś lepszego

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Krótko: chcę wymienić w moim Unibike Flash EQ GTS (2020r) amortyzator SUNTOUR NEX / SKOK 63MM na znacznie lepszy. Nowy powinien mieć blokadę skoku, najlepiej poprzez manetkę na kierownicy. Budżet 3000 zł. Miło jak będzie lżejszy i lepiej będzie wybierał nierówności. Powinien mieć możliwość montażu błotnika. Nie chcę aby geometria roweru się zbytnio zmieniła. 

W grę wchodzi także wymiana koła (sztywna oś) jeżeli będzie taka potrzeba lub możliwość.

Dłużej: ostatnio zachciało mi się zmienić rower, myślałem o jakimś rowerze z barankiem, np. Trek Checkpoint SL 5. Jednak po jego zakupie i tak bym chciał z niego robić bardziej maszynę trekkingową, dodać błotniki, bagażnik, sakwy. A ten mój Unibike jest dla mnie idealny - po dodaniu rogów oraz wymianie mostka geometria roweru idealnie mi pasuje (jest szybko, ale nadal w miarę komfortowo), koła 28" są również odpowiednie (mam jeszcze MTB z 29" i te koła są już dla mnie nieco za duże).

To co mnie w nim boli, to słaby osprzęt, i dlatego zaczynam go powymieniać.

Więc w kwestii amortyzatora - co byście polecili?

Ja bym wybierał pomiędzy Rock Shox Paragon Gold RL lub SR Suntour NRX S RL. Oba są amortyzatorami powietrznymi, oba mają wygodną manetkę blokady na kierownicy i oba są zauważalnie lżejsze od NEX. I pracują lepiej. Może być też troszkę tańszy NRX E. NRX S oraz niektóre wersje NRX E mają dodatkowo regulację odbicia. Obecne ceny to pewnie coś w okolicach 1300-1900 zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...