Gość Napisano 13 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Jeździłem do tej pory na zwykłych aluminiowych z konusami (SPD jakoś do mnie nie przemawiają). Jednak szybko łapia luzy, do środka dostaje sie piach powodujacy trzaski. Szukam czegoś sensowniejszego. Wyszukując w Google znalazłem 2 typy 1. ZERAY ZP-975A 2. NECO WP-101 Jest to jakiś sensowny wybór? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 13 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 https://allegro.pl/oferta/pedaly-rowerowe-platforma-antyposlizgowa-nylonowe-10642619143?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax&ev_campaign_id=17967208976&gclid=EAIaIQobChMInpiUr7bD-QIVHEeRBR082AXcEAQYAyABEgIIVvD_BwE Nic lepszego w tej cenie nigdy nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 zastanawia mnie czemu pedały nylonowe są nieco cięższe od aluminiowych (323 g vs 300 g Zeray) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 13 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Nr1 od jakiegoś czasu mam i są spoko, lekkie, działają . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 A te łożyska maszynowe są wymienne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
holdegron Napisano 13 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Ne wiem dlaczego łożyska maszynowe mają być takie lepsze. Jeśli konstrukcja będzie nieszczelna, to i one długo nie pociągną. Ja używam pedałów Shimano SPD na konusach, i przeglądam je średnio co pięć lat. Żadnych luzów, środek jak nowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 13 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 A jakie to ma znaczenie przy pedałach za 80zł, które spokojnie posłużą 3-4 sezony albo i dłużej? Żeby je zatrzeć szybciej, to naprawdę warunki muszą być ekstremalne, a waga użytkownika ciężka. Tu się nie opłaca dokupować łożysk. Po prostu wymiana na nowe i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 4 godziny temu, Brombosz napisał: https://allegro.pl/oferta/pedaly-rowerowe-platforma-antyposlizgowa-nylonowe-10642619143?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=desc-yes&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery-akc_pla_pmax&ev_campaign_id=17967208976&gclid=EAIaIQobChMInpiUr7bD-QIVHEeRBR082AXcEAQYAyABEgIIVvD_BwE Nic lepszego w tej cenie nigdy nie miałem. Te już nie są na łożyskach maszynowych tylko na plastikowym ślizgu. Do tego mają problem z pływaniem platformy wzdłuż osi bo przyoszcxędzili też na kontrze śruby ustalającej luż osiowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 13 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Jeśli mogą być z pinami to zerknij na https://shopee.pl/PEDAŁY-WHEEL-UP-NYLON-PLATFORMY-MASZYNOWE-CZARNE-i.552094255.16313383049 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 13 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, Dokumosa napisał: Te już nie są na łożyskach maszynowych tylko na plastikowym ślizgu. Do tego mają problem z pływaniem platformy wzdłuż osi bo przyoszcxędzili też na kontrze śruby ustalającej luż osiowy. Hmmm... No chodziło mi o WheelUpy o takim samym wyglądzie. Myślałem, że to ta sama fabryka, tylko logo inne. Tak czy inaczej... https://www.ceneo.pl/85608469 ... to będzie to. @keltu Obecnie mam właśnie takie jak podlinkowałeś, ale czy to da radę więcej jak 2-3 sezony to się dopiero okaże. Pół sezonu na razie przejeździło i działa jak nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 No byłbym bardzo ostrożny bo chińczyk już i pod marką wheelup nie sprzedaje z maszynami. Nawet jeśli ośka ma miejsce na klucz 15mm (co jeszcze dwa lata temu było znakiem rozpoznawczym prawilnych wheelupów) do przykręcania pedałów w środku jest podłej jakości plastikowy ślizg. Excelsiory te, które nie mają miejsca na klucz można jeszcze przerobić na maszyny ale ciągle jest kwestia rozkręcającej się śruby ustalającej korpus w stosunku do osi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Chyba zdecyduję sie na Zeray. Przy okazji odszukałem kto jest producentem http://www.zeray.com.cn/products/product-i329.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 14 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 A jaki to ma być rower? Bo jak koza to kup co chcesz. Jak twoje daily, to ujdzie, ale wez lepiej coś z małymi, ostrymi pinami. Zwiększają komfort w deszczu i w zimie. Jak to coś do dłuższych jazd to odpuść sobie tego typu konstrukcję. Nie żeby te pedały miały się zaraz rozsypać, bo tego nie wiem... Ale konstrukcja to raz, że bedzie na mieście siara, to dwa, w moment będzie porysowana i trzy, średnio wygodna w zwykłych butach. A jak się jeszcze zewnętrzny korpus wygnie, bo i takie widzialem, to wcześniejsze oszczędzanie i taka jazda, zaczną kosztować zdrowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 @Brombosz no to co polecisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Oprócz tych które linkowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Do 100zł to jeszcze jakieś darmoory w bieda wersji znajdziesz... Ale ja bym ryzykował te wheelupy. Skoro jest ich coraz mniej, to te nowe raczej aż tak rynku nie zalewają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Te wheelupy (ale to już nie kopia race face chester) mają w opisie 3 ł.m. Można brać. Gdyby nie miały to w ciągu 2 lat możesz je zwrócić nawet jak je zajeździsz. PEDAŁY WHEEL UP NYLON PLATFORMY MASZYNOWE CZARNE BJSPORT.PL - Części i akcesoria rowerowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 Pedały przyszły Rozebrałem jeden i okazuje się, ze jest tam tylko 1 łożysko 6x13x5 (szukanie w necie dało wynik m.in. https://www.sklep.neronpila.pl/Lozysko-686-ZZ-EZO-6x13x5-p60636 ) Są też oczywiście na Allegro i takie po 1,55 zł. Demontaż i montaż nie jest trudny. Zaciekawiło mnie, że bez tego plastykowego korka dokręcanego/wykręcanego imbusem pedał ma spory luz poosiowy. Po wkręceniu mocno korna luz znika. Pedały obracają się dość lekko, teraz czas na przetestowanie w rowerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 Pedały przetestowane w rowerze. Kilkadziesięt gramów róznicy w masie w porównaniu ze starymi robi róznicę No i obracają się lekko i bez żadnych odgłosów. Tak więc na razie jestem zadowolony. Zobaczymy ile km wytrzymają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 To łożysko nie przenosi prawie żadnej siły. Jest tylko po to, żeby korpus nie miał luzów osiowych. Cała siła napędowa idzie przez ślizg. Nośność łożysk w tych wymiarach, biorąc pod uwagę topowe marki to 20kg. Tych co sprzedają te pedały jako "maszynowe" powonno się wieszać za jaja przy najbardziej ruchliwych DDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Ano w takich czasach żyjemy. Na stronie producenta jest opis (niestety nie zwóciłem uwagi przed zakupem): Weight:268g/pr Body:Aluminum Cage:Aluminum Spindle:Cromoly Bushing:1 DU Bearing:1 Cartridge Seal:1 Rubber(patent) Czyli 1 łożysko i 1 tuleja ślizgowa z materiału DU. Szukanie w Google dało taki wynik: https://www.biznesfinder.pl/poradnik/przemysl/gdzie-znajduja-zastosowanie-lozyska-slizgowe-z-materialu-du-96748 "Materiał DU – kompozyt PTFE na bimetalicznej taśmie stalowej" Ale oczywiście jak sprzedający napisze "pedały na łożyskach maszynowych" to zawsze się wybroni, że miał na myśli 2 łożyska w 2 pedałach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 A jeszcze taki kwiatek. Niektórzy chyba przeginają z cenami, trzeba być naiwnym aby od nich kupować I to https://rowerek.pl/product-pol-9257-Pedaly-Accent-Volume-lozyska-maszynowe-lekkie.html Czy to nie jest prawie to samo, co Zeray? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Te accenty kiedys mialem. Dwa łozyska maszynowe. Marne trzymanie buta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 No i widzę, że korek metalowy a nie plastykowy jak w Zeray. Niewykluczone że to własnie ta chińska firma produkuje pod marką Accent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enadxx Napisano 20 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 "prawilne" wheel up-y (zamiennik race face) kupiłem tutaj: https://allegro.pl/oferta/pedaly-platformowe-nylon-maszynowe-czarne-9989443696?snapshot=MjAyMS0wMy0xMFQwNzoyODo1Ny4xMzJaO2J1eWVyOzBiYjBiZDBhYzdmM2U3MDM4YjQzNTg3MGRjOWYxZWY4YTU1NTM3M2JiZGU1YjUwNDBhNjJlNGZiNzNhMDQ1OWY%3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.