Skocz do zawartości

[korba, napęd 3x] wymiana korby

chopmaz

Rekomendowane odpowiedzi

Mój stary poczciwy Romet Orkan 5 ostatnie sezony spędził głównie w piwnicy jako rower rezerwowy. Jednak w tym sezonie trochę pojeździł i to nawet po Polsce, nie tylko do pracy i to od wielkiego dzwonu. Sprawdza się jako turystyk do spokojnej jazdy i w przyszłym sezonie (bo ten mam praktycznie z głowy już) chcę używać go w podobny sposób. Jedyne co potrzebuję wymienić to ramiona korby. Obecne mają 175mm a ja zdecydowanie wolę krótsze. W dwóch pozostałych rowerach mam 170mm i tu chciałbym wymienić na taką samą długość. Do przemyślenia też wyrzucenie największego blatu 48t, z którego praktycznie w ogóle nie korzystam, nawet na zjazdach.

Obecny napęd to:

Mechanizm korbowy: Shimano Deore FC-T611 48/36/26 175 mm
Manetka: Shimano Deore T610
Przerzutka przednia: Shimano Deore T610
Przerzutka tylna: Shimano XT T780
Kaseta: Shimano Deore CS-HG62, 11-32 10- rzędowa

Kasetę mam już kupioną 11-34, obecna będzie do wymiany niedługo. I teraz pytanie co w zamian z przodu? Samych ramion korby Shimano nie można kupić (chyba, że jednak można to poproszę o info, wtedy sytuacja będzie najprostsza) a kupować korbę 3x to raczej bez sensu w moim przypadku, więc zostaje 2x. Ewentualnie 1x, ale to już większa rzeźba. Więc co najlepiej kupić na podobnym poziomie? Shimano Deore 36/26? Choć lepsze byłoby 38/24 (po szybkim sprawdzeniu raczej nie do dostania). Czy wtedy będzie trzeba wymienić lewą manetkę i przerzutkę z przodu? I jak z tą nieszczęsną linią łańcucha?

Może zmień na 22/30/40 ? W tej chwili są dostępne 3 sztuki z ramionami 170 mm na bikester jeszcze w starej cenie: https://www.bikester.pl/shimano-mtb-fc-mt500-korba-3x10-rz.-40-30-22-zebow-M442522.html Mógłbyś wtedy dać kasetę o ciaśniejszym stopniowaniu (11-28) jeżeli nie potrzebujesz miększych przełożeń.

Wg. mnie istotnych różnic nie ma. Tylko czy do turystyki chcesz mieć korbę bez osłony ? Moim zdaniem korby bez osłony mają sens na szosie kiedy zawsze jeździmy ubrani na sportowo. A z zakupami na bikester nie ma problemu. Sporo rzeczy od nich kupiłem i paczkę dostawałem zwykle w ciągu 2-3 dni.

Aj, musiało boleć...takich wrażeń staram się unikać :)

Co do osłony jeszcze, to i tak jeżdżę w rowerowych ciuchach, nawet turystycznie. Może przy upadku być pomocna, ale to w końcu jazda po asfaltach czy szutrach, łatwe trasy, więc ryzyko wywrotki niewielkie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...