Skocz do zawartości

[suport] Problem z odkręceniem miski suportu na kwadrat

markus77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z odkręceniem miski suportu (tak jak na zdjęciu widoczne, dwa niecięcia równoległe na klucz '36') od strony napędowej. Jest to suport na "kwadrat" w rowerze około 20 letnim. O ile "lewa" miska poszła gładko, tutaj mam problem, bo nie wiem w którą stronę powinienem odkręcać. Gdyby ktoś z was wiedział, w którą stronę mam odkręcić, będę wielce rad za podpowiedź.
z góry dziękuje za wszelkie wskazówki!

miska.jpg

12 godzin temu, Mihau_ napisał:

Nie wiadomo jaki masz suport, bsa czy ita. Z lewej strony (którą odkręciłeś) obydwa mają prawe gwiny ale z prawej jeden ma prawy a drugi lewy

Jeśli rower nie jest jakąś włoszczyzną to zapewne (na 99%) masz bsa, czyli w prawo

Dziękuje za szybką odpowiedź.
To jest raczej to BSA z tego co przejrzałem w googlach.
Po lewej stronie, nie napędowej. Miskę wkręca się zgodnie z ruchem wskazówek zegara a odkręca się przeciwnie do wskazówek zegara. Ta miska ma gwint na klucz chyba 24. W załączniku zdjęcie lewej i ramy roweru.
Rower to prawdopodobnie model WHEELER-a Boxer?

Czyli tak jak domniemywałem odkręcać od strony napędowej w prawo?

P.S.
Przecinanie meselkiem to już ostateczność 😉

miska_lewa.jpg

W którą stronę odkręcać, już zostało wyjaśnione.

Z racji że druga strona się wykręciła, to połóż ramę na boku i wlej jakiś penetrator. Zapewne w korozji i zapieczeniu tkwi problem.

Ogólnie suporty są tak tanie, że ja bym wymienił dla spokoju, a tego pozbył się nawet drastycznymi metodami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...