Skocz do zawartości

[do 8000zł] błotniki / oświetlenie / szybki / 2x25KM dziennie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Szukam nowego roweru z zainstalowanymi fabrycznie  błotnikami / bagażnikiem / oświetleniem / bez amortyzatora. Rower służy tylko na dojazdy do pracy 2x25KM.

Dodatkowo zależy mi na hamulcach hydraulicznych, często w podróży mam niespodziewane hamowania i myślę o tym ze względu na bezpieczeństwo.

Chciałbym na tej trasie głównie poprawić czas przejazdu więc myślałem o gravel lub trekking ( krawężniki oraz 2KM szutru). Obecnie śmigam na MTB i czas wejść na wyższy level :)

Możecie coś polecić z miarę dostępnych rowerów? Ja myślałem np. o czymś takim: https://allegro.pl/oferta/rower-gravel-fuji-jari-2-1-ltd-r-57-5-xl-tiagra-11667088019

Mam 185cm i 95KG

Napisano

A o ile chcesz poprawić czas dojazdu? Jaką masz trasę do pracy? Jaki rower masz aktualnie?

Z doświadczenia powiem Ci tyle, że jeżeli to nie jest 25km równego asfaltu, a nie Ty nie kupisz roweru szosowego, to szanse na skrócenie czasu są małe.

Różnica między MTB na szybkich oponach, a Gravelem który ma zapewniać jakikolwiek komfort, naprawdę nie jest duża.

Czytając o 2km szutru i krawężnikach, zaryzykuję stwierdzeniem że z czasu praktycznie nie zejdziesz. Prawdopodobnie predyspozycja danego dnia bardziej odbije się na wyniku, niż różnica wynikająca z roweru.

No chyba że teraz masz jakiś antyczny rower, na kotwicach zamiast opon.

Napisano

Tak obecny rower mam antyczny :)MTB na 26, z zwykłym amorem Wheelera z 2005 roku na oponach świeżych oponach 1.75 i z dobrze pracującym napędem deore. 

Moja droga to jazda przez Warszawę, następnie na obrzeża. Ścieżki rowerowe z dużą ilością świateł na których trzeba się zatrzymać oraz jazda przez parki. 

Napisano

Masz jakiś licznik lub używasz jakiegoś Trackera? Jaką masz teraz średnią?

Napisano

Coś pomiędzy gravelem a trekkingiem: fitness. 

Canyon roadlite/commuter, cube sl road fe, spec sirrius, orbea carpe itd. Dostępnych musisz sobie poszukać.

Przy czym, jak koledzy wyżej piszą, nie spodziewaj się wielkiej poprawy czasu dojazdu. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...