Skocz do zawartości
  • 0

[geometria] Rower szosowy

Gość Gościa

Pytanie

Gość Gościa
Napisano

Dzień dobry, mam prośbę do osób mający większe pojęcie niż ja o geometrii rowerów szosowych.

Po kolei sam mam 179cm i 82cm w tej drugiej wartości którą należy podać ;)

Dostałem propozycję zakupu roweru w atrakcyjnej dla mnie cenie o takich parametrach:

r=390, s=568, wirtualna górna=547, główka=169.

Zakładając, że chciałbym mieć rower o geometrii w kierunku lekko "sportowej" to czy to jest rower dla mnie?

To nie chodzi o konkretny model roweru, nie muszę kupić akurat tego. Po prostu chcę poszerzyć wiedzę i rozumieć, że to czego szukam albo jest mi oferowane to mój rozmiar o takiej jaka mnie interesuje geometrii.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak siedzisz na siodełku i dostajesz nosem do przedniej opony to rower triatlonowy.

Jak nie dostajesz nosem, ale głowę masz nad środkiem przedniego kołem to szosa.

Jak nos nad mostkiem to zwykły gravel. :D 

Napisano

Bardzo ale to bardzo dziękuję za ten pasjonujący wykład ;) 

Napisano
Cytat

Zakładając, że chciałbym mieć rower o geometrii w kierunku lekko "sportowej" to czy to jest rower dla mnie?

Jeśli porównujesz do "ogółu" rowerów na rynku to na pewno będzie "sportowy"

Jeśli bierzesz pod uwagę wyłącznie rowery szosowe to nie będzie "sportowy". Parametry zbliżone dla popularnych rowerów endurance pokroju gianta defy czy canyona endurace "poprzedniej generacji". Wyścigówka miałaby w podobnym rozmiarze stack jakieś 20mm mniejszy

BTW geometria ramy (bo o niej mowa i jej dotyczą parametry) a ustawienia roweru to dwie różne rzeczy, nie sztuka kupić rower o sportowej geometrii i jeździć z kominem podkładek pod mostkiem

Gość Gościa
Napisano

Dziękuję za merytoryczną odpowiedź. Podkładki pod mostkiem w ogóle nie wchodzą w grę. To zwyczajnie w szosowym rowerze wygląda dramatycznie źle. Regulować to ja sobie ewentualnie mogę mostkiem na zasadzie wymiany z -7 na -17 itp. Ja nie zamierzam niczego udawać. Co prawda endurance mnie nie interesuje ale z drugiej strony siodełko "15cm" powyżej kierownicy to nie dla mnie - szukam czegoś pomiędzy.

Gość Gościa
Napisano

Bez, oczywiście że bez. Żadnych podkładek, żadnych cudacznych wysokich kominów.

Rower szosowy (w moich oczach) to rama która MUSI mi geometrią na gotowo pasować, do tego niska kapa sterów a nie komin ufo co ma 25mm i mostek równoległy do podłoża - inaczej rower wygląda jak "wieś tańczy i śpiewa". Poza wyglądem to ja nie lubię sam siebie oszukiwać - potrzebuję przeciętnej geometrii a nie ultrasportowej, którą oszukam "odwróconym do góry mostkiem"

Jeszcze raz dziękuję. 

Napisano

Można zapytać co to za rower? Sam rozważam zakup jakiegoś bardziej "sportowego" roweru typu endurance pokroju BMC Roadmachine czy Ridley Fenix?

Gość Gościa
Napisano

Można, tyle ze chyba na wiele się to nie zda. To po prostu używany rower. Wilier Gran Turismo

ps. w parametrze "r" zrobiłem literówkę 390 > 380 ale to chyba niewiele zmienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...