pld Napisano 9 Sierpnia 2022 Napisano 9 Sierpnia 2022 Witam koledzy, Poleciały mi maszyny 6000-2RS, jest tego od groma i nie wiem co wybrać. Piasta jakiś kundel ze startymi napisami. Są jacyś polecani producenci? Na co zwrócić uwagę w specyfikacji? Luz C3 to dobrze? Cenie sobie święty spokój w rozsądnej cenie. Z góry dziękuje za pomoc
Dokumosa Napisano 9 Sierpnia 2022 Napisano 9 Sierpnia 2022 Jak święty spokój UberAlles to nierdzewne np. FAG, Timken, EZO, SKF...
pld Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Napisano 9 Sierpnia 2022 Dzięki A co z tym C3, to dobrze czy źle? No i pytanko bo podejrzanie lekko wyszły. Próbował ktoś kleju do osadzania łożysk? Tak się zastanawiam czy nie będzie ekstremy w drugą stronę. Tzn teraz wyszły za łatwo, czy z klejem dam radę wybić?
Dokumosa Napisano 9 Sierpnia 2022 Napisano 9 Sierpnia 2022 C3 to powiększony luz jałowy pod kątem wysokoobrotowych zastosowań. Przy czym wysokie.obroty zaczynają się od 10kRPM. W rowerze ze względu na symboliczne obroty nie osiągna nigdy luzu roboczego.
cervandes Napisano 9 Sierpnia 2022 Napisano 9 Sierpnia 2022 Masz kupić zwykłe, nie C3. I tak, FAG jest ok, jak miałem jakieś novateki z 6000 właśnie, to na Fagi zmieniłem i było cacy przez wiele, WIELE tysięcy km.
pld Napisano 27 Sierpnia 2022 Autor Napisano 27 Sierpnia 2022 Inna piasta ale temat w zasadzie ten sam więc nie będę nowego wątku: Wymieniłem w przedniej piaście łożyska 6001-2RS, kupiłem EZO, luz normalny (tak przynajmniej mi powiedzieli). Po wymianie koło/oś obraca się płynnie bez żadnych szumów (wcześniej były delikatne wibracje i luz) ALE oś minimalnie daje się przesuwać wzdłuż wraz z pierścieniami wewnętrznymi łożysk. Na boki raczej sztywno. Łożyska wciśnięte (nieco prymitywną) prasą. Religia zabrania mi używania młotka . Czy to jest normalne czy coś poszło nie tak?
Dokumosa Napisano 27 Sierpnia 2022 Napisano 27 Sierpnia 2022 Jeśli podczas wciskania łożysk nie cisnąłeś przez bieżnię wew to znaczy że łożyska jakieś marne jak najtańsza chińska kaszana.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.