Skocz do zawartości

[Piasta] Jakie maszyny 6000 kupić

pld

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam koledzy,

Poleciały mi maszyny 6000-2RS, jest tego od groma i nie wiem co wybrać. Piasta jakiś kundel ze startymi napisami. Są jacyś polecani producenci?  Na co zwrócić uwagę w specyfikacji? Luz C3 to dobrze?

Cenie sobie święty spokój w rozsądnej cenie.

Z góry dziękuje za pomoc

Napisano

Dzięki

A co z tym C3, to dobrze czy źle?

No i pytanko bo podejrzanie lekko wyszły. Próbował ktoś kleju do osadzania łożysk? Tak się zastanawiam czy nie będzie ekstremy w drugą stronę. Tzn teraz wyszły za łatwo, czy z klejem dam radę wybić?

Napisano

C3 to powiększony luz jałowy pod kątem wysokoobrotowych zastosowań. Przy czym wysokie.obroty zaczynają się od 10kRPM. W rowerze ze względu na symboliczne obroty nie osiągna nigdy luzu roboczego.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Inna piasta ale temat w zasadzie ten sam więc nie będę nowego wątku:

Wymieniłem w przedniej piaście łożyska 6001-2RS, kupiłem EZO, luz normalny (tak przynajmniej mi powiedzieli). Po wymianie koło/oś obraca się płynnie bez żadnych szumów (wcześniej były delikatne wibracje i luz) ALE oś minimalnie daje się przesuwać wzdłuż wraz z pierścieniami wewnętrznymi łożysk. Na boki raczej sztywno. Łożyska wciśnięte (nieco prymitywną) prasą. Religia zabrania mi używania młotka ;) .

Czy to jest normalne czy coś poszło nie tak?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...