Skocz do zawartości
  • 0

(strava) prędkość maks. 10x mniejsza.

Gość Marcin

Pytanie

Gość Marcin
Napisano

Witam. Mam opaskę mi band 6 i apkę na androida "mi fitness". W apce tej połączyłem konta mi fitness <-> strava. Kiedy po skończonym treningu (kolarstwo szosowe) wchodze na mój trening w stravie, muszę poprawiać dystans, gdyż jest zawsze mniejszy niż w rzeczywistości. I z tym wszystko wychodzi. Ale jeszcze prędkość maks. jest mniejsza i to chyba 10x, z tym że jej nie można już (lub nie umiem) poprawić. Czy można to jakoś naprawić?

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Marcin
Napisano

TheJW, nie jest tak źle. W apce jest dobrze, dyst., czas, maks. tętno i maks. prędkość. Tylko na koncie stravy coś szwankuje. Tak jak mówiłem, dystans idzie poprawić, klika się trening, po lewej stronie te 3 kropki, następnie "Revert distance" i jest ok, ale prędkości maks. nie idzie, nie można nawet ręcznie edytować.

Napisano
11 minut temu, Gość Marcin napisał:

gdyż jest zawsze mniejszy niż w rzeczywistości.

A skąd bierzesz "rzeczywistość"? Najbardziej realny jest zwykły licznik z czujnikiem na kole, o ile jest poprawnie skalibrowany. Strava ma swoje algorytmy, które nieco dopasowują trasę. Skoro jeździsz szosą to pewnie długie dystanse. Przy trasie rzędu 100km wynik wg licznika, a stravy bywa że się różni o jakieś 5%.

Prędkość max też nigdy nie jest zgodna, acz to może być kwestia próbkowania. Max zwykle jest przez moment z jakiejś górki i licznikowi znacznie łatwiej go wyłapać niż przez satelitę. Ale różnica wtedy to parę km/h, a nie 10x więc to wina softu.

A Xiaomi to słynie z fajnego sprzętu i badziewnego softu do jego obsługi i to że coś źle działa jest normą. 

Gość Marcin
Napisano

Kipcior, mam licznik (btwin count 8 ) na kierownicy i czujnik magnes na szprysze. Porównując dane licznika i apki mi fitness, nie ma tragedii, w liczniku mam wpisany obw. koła co do mm +/- kilka mm, w mi fitnes dyst. jest zawsze około kilka set metrów krótszy, gdy przejadę np 30 km, to po wejściu na konto stravy dystn. jest na poziomie 2,9km, robie tą korektę dystansu i się poprawia, ale nie można tego zrobić z maxspeed. Ot uroki algorytmów. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...