macjon666 Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Dzień dobry Jestem posiadaczem dosyć pełnoletniego roweru z Niemiec. Ale ogólnie jestem z niego zadowolony. Tylko mam jeden problem z tylną przerzutką. Zauważyłem, że ma pęknięty korpus i są spore luzy przez co jest problem z ustawieniem biegów. Chciałbym wymienić te przerzutkę na nową Tylko pytanie na jaką. To co mam to Shimano Positron 6 biegów. Oznaczenie RD-P500. Z tego co zdołałem się zorientować do stary model. I teraz pytanie. Czy idzie na jego miejsce dopasować coś innego ? Z góry dziękuje za informacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Cytat Czy idzie na jego miejsce dopasować coś innego ? Wymieniając manetkę tak choć pojęcia nie wiem po co. Ta przerzutka to zapewne najfajniejszy element tego roweru, gamechanger jeśli chodzi o osprzęt rowerowy https://allegro.pl/oferta/przerzutka-tyl-shimano-positron-7-rd-p500-o20-7483347875 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macjon666 Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 No właśnie wolałbym zostawić to. Ale musze wymienić tą srebrną część. Bo jest pęknięty metal i ma luzy. Kupiłem właśnie wczoraj to co własnie w linku podałeś. Będę kombinował by coś stworzyć jak przyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 W przerzutkach Positron indeksacja jest w samej przerzutce, a manetka łączy się z nią sztywnym drutem w pancerzu, przenoszącym siłę w obie strony. Jeśli ta nowa jest 7-biegowa a masz wolnobieg 6-rzędowy to poprawnie to nie będzie działać, bo skok przerzutki nie będzie się pokrywał z odległościami pomiędzy zębatkami wolnobiegu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Oj chyba się mylisz. z tego co się orientuję to pomiędzy 6 i 7 nie ma różnicy w odległościach pomiędzy zębatkami. Edycja: ok, rzeczywiście 5 i 6 oraz niezależnie 7 i 8 - a na granicy 6 z 7 jest zmiana - pamięć już nie ta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Wolnobiegi 5 - 6 rzędowe mają skok (odległość pomiędzy środkami zębatek) wynoszący 5,5 mm, a 7-ki mają 5 mm. Moim zdaniem na skrajnych biegach błąd będzie już za duży i nie będzie to dobrze działać. A guide to rear shifting | Cycling UK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macjon666 Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Zobaczymy . Znalazłem post w necie sprzed 14 lat . I tam ten sam problem miał ktoś . Pisali tam że ta srebrna część jest uniwersalna i obsługuje 5-7 . A ta czarna część z napisem positron indeksuje biegi. I co do przełożen to można następnie wyregulować tak by ta srebrna część obsługiwała biegi w zakresie indeksacji. Najwyżej strace 40 zł . Ale zbytnio wyboru tu nie ma . Bo jak nie to musiałbym całą przerzutkę zmieniać z linką i manetką. A jeszcze przeczytałem że Positron to miały jakąś inną gęstość zębów na kołach i grubszy łańcuch. Więc możliwe że większy wydatek to by był .. A może z tej uda się chociaż tą obudowę przepiąć . Zobaczymy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Być może jest tak, jak mówisz i tą część z indeksacją da się przełożyć ze starej. Powodzenia, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macjon666 Napisano 11 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 Naprawione. Wszystko pasuje i działa bez kombinowania. Ta srebrna część jest zapewne uniwersalna dla 5-7 rzędów tak jak pisali w necie przed laty. Koszt naprawy 40 zł . Trochę zabawy z wymiana tylko było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.