Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna] Shimano Positron - wymiana nowy model

macjon666

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Jestem posiadaczem dosyć pełnoletniego roweru z Niemiec. Ale ogólnie jestem z niego zadowolony. Tylko mam jeden problem z tylną przerzutką.  Zauważyłem, że ma pęknięty korpus i są spore luzy przez co jest problem z ustawieniem biegów.  Chciałbym wymienić te przerzutkę na nową  Tylko pytanie na jaką. To co mam to Shimano Positron 6 biegów.  Oznaczenie RD-P500.  Z tego co zdołałem się zorientować do stary model. I teraz pytanie. Czy idzie na jego miejsce dopasować coś innego ?  Z góry dziękuje za informacje

6.jpg

7.jpg

8.jpg

3.jpg

4.jpg

W przerzutkach Positron indeksacja jest w samej przerzutce, a manetka łączy się z nią sztywnym drutem w pancerzu, przenoszącym siłę w obie strony.

Jeśli ta nowa jest 7-biegowa a masz wolnobieg 6-rzędowy to poprawnie to nie będzie działać, bo skok przerzutki nie będzie się pokrywał z odległościami pomiędzy zębatkami wolnobiegu.

Zobaczymy . Znalazłem post w necie sprzed 14 lat . I tam ten sam problem miał ktoś . 

Pisali tam że ta srebrna część jest uniwersalna i obsługuje 5-7 . A ta czarna część z napisem positron indeksuje biegi.  I co do przełożen to można następnie wyregulować tak by ta srebrna część obsługiwała biegi w zakresie indeksacji. 

Najwyżej strace 40 zł . Ale zbytnio wyboru tu nie ma . Bo jak nie to musiałbym całą przerzutkę zmieniać z linką i manetką. 

A jeszcze przeczytałem że Positron to miały jakąś inną gęstość zębów na kołach i grubszy łańcuch. Więc możliwe że większy wydatek to by był ..

A może z tej uda się chociaż tą obudowę przepiąć . Zobaczymy . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...