mario_0 Napisano 8 Sierpnia 2022 Napisano 8 Sierpnia 2022 Witam, Czy ktoś się spotkał z sytuacją, że po szybszym zjeździe ze wzniesienia łamały się zapadki w bębenku Y3CZ98050 w piaście Shimano XT FH-M8000 ? Już dwa bębenki mi padły. W obu podobnie, ułamały się wypustki przy 2 zapadkach z 4.
leejoonidas Napisano 8 Sierpnia 2022 Napisano 8 Sierpnia 2022 U mnie padła jedna niedawno. Szukałem samych zapadek ale nie znalazłem. Pocieszające jest to że są cztery zapadki i nawet można nie zauważyć że pracują tylko trzy, gdybym nie doszedł do wniosku że czas poprawić fabrykę i zajrzeć do środka to nawet bym nie wiedział że jeżdżę na trzech zapadkach.
mario_0 Napisano 8 Sierpnia 2022 Autor Napisano 8 Sierpnia 2022 5 minut temu, leejoonidas napisał: U mnie padła jedna niedawno. Szukałem samych zapadek ale nie znalazłem. Na jakimś szybszym zjeździe? Nie ma ich nigdzie, na ali jakieś stare aukcje się wyświetlają. Na allegro najtańsza oferta bębenka ~150 zł.
leejoonidas Napisano 8 Sierpnia 2022 Napisano 8 Sierpnia 2022 W piaście WH-M8000 są te same zapadki, miałem kilka takich piast i nigdy nic takiego się nie zdarzyło, Shimano stosuje te zapadki w kilku modelach bębenka. Myślę że zapadki zostały nieprecyzyjnie wykonane, większość obciążenia przenoszonego przez zapadkę musiała iść przez ten ułamany "dinks" dlatego szlag go trafił.
mario_0 Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Napisano 9 Sierpnia 2022 Podpytałam o te piasty w serwisie rowerowym, powiedzieli mi, że niestety to jest dość częsty przypadek: łamanie się zapadek i blokowanie bębenka. Dziś założyłem trzeci, zobaczymy ile wytrzyma.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.