Skocz do zawartości

[Bębenek] FH-M8000 łamiące się zapadki

mario_0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Czy ktoś się spotkał z sytuacją, że po szybszym zjeździe ze wzniesienia łamały się zapadki w bębenku Y3CZ98050 w piaście Shimano XT FH-M8000 ?

Już dwa bębenki mi padły. W obu podobnie, ułamały się wypustki przy 2 zapadkach z 4.  

IMG_20220807_214201.jpg

IMG_20220807_220608.jpg

IMG_20220807_220616.jpg

3.jpg

2.jpg

Napisano

U mnie padła jedna niedawno. Szukałem samych zapadek ale nie znalazłem. Pocieszające jest to że są cztery zapadki i nawet można nie zauważyć że pracują tylko trzy, gdybym nie doszedł do wniosku że czas poprawić fabrykę i zajrzeć do środka to nawet bym nie wiedział że jeżdżę na trzech zapadkach.

IMG_20220808_150508.jpg

Napisano
5 minut temu, leejoonidas napisał:

U mnie padła jedna niedawno. Szukałem samych zapadek ale nie znalazłem.

Na jakimś szybszym zjeździe?

Nie ma ich nigdzie, na ali jakieś stare aukcje się wyświetlają. Na allegro najtańsza oferta bębenka ~150 zł.

Napisano

W piaście WH-M8000 są te same zapadki, miałem kilka takich piast i nigdy nic takiego się nie zdarzyło, Shimano stosuje te zapadki w kilku modelach bębenka.

Myślę że zapadki zostały nieprecyzyjnie wykonane, większość obciążenia przenoszonego przez zapadkę musiała iść przez ten ułamany "dinks" dlatego szlag go trafił.

Napisano

Podpytałam o te piasty w serwisie rowerowym, powiedzieli mi, że niestety to jest dość częsty przypadek: łamanie się zapadek i blokowanie bębenka. Dziś założyłem trzeci, zobaczymy ile wytrzyma. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...