jachu_t Napisano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 cześć Uszkodził mi się (albo już był uszkodzony) gwint w tarczy FC-5800 50T. Z dostępnością oryginału widzę, że jest kiepsko. Czy tarcza z FC-R7000, albo FC-RS510 będzie pasowała ? Są jakieś inne alternatywy, czy już szukać nową korbę (170mm, 50-34), jeśli tak, to jaką ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 Czy tam przypadkiem nie ma luźno wsadzonych kominów? Jeżeli tak jest, to przy odrobinie szczęścia i cierpliwości, powinno Ci się udać go wymienić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachu_t Napisano 7 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 chyba nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 Nie jest źle, bo głębiej jest gwint. Jaką długość ma aktualna śruba, a właściwie jej gwint? Być może uda Ci się znaleźć dłuższą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachu_t Napisano 7 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 Diagnoza jest chyba taka, że jest ścięty gwint z gniazda; jak wykręciłem śrubę, to właśnie razem z kawałkiem (podobnym do sprężyny) gwintu. Początkowo myślałem, że zerżnięta jest śruba, ale nie - w innych gniazdach wkręca się prawidłowo. Tak więc chyba muszę szukać oryginału lub zamiennika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 No to ja wiem bez Twojej diagnozy. Dlatego napisałem żebyś zmierzył, bo śruby da się dokupić. Pytanie tylko czy będą odpowiednio długie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 A to tak dobrze to nie ma. Bo ten komin wtopiny w kompozyt jest zamknięty od tyłu. I oryginalna śruba dochodzi do końca wewnątrz. I tak, są różne, ale kominy, śrubki zawsze był takie same. Może nie widziałem, nie mówię że nie ma, ale ja sie nie spotkałem. Ja bym to rozwiercił na wylot i skręcił na zwykłą M6. Tylko po dociągnięciu ładnie wyrównać brzeszczocikiem już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 Śrubki także są różne, jeżeli mówimy o innych niż Shimano. Gdyby śruba dochodziła do końca, to by załapała kawałek istniejącego gwintu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachu_t Napisano 7 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 Oryginalne śrubki shimano to M8x8.5 Sprawdziłem, i jest tak: oryginalna śrubka wkręcona bezpośrednio w komin łapie gwint i 'dociąga'; głebokość komina razem z małą zebatką wynosi 13mm (gwint jest do końca komina). Tak więc trop @ChuChuz dłuższą śrubką może być słuszny. Prawdopodobnie wystarczy śrubka o długości ok. 12mm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 https://allegro.pl/oferta/sruba-komin-do-korby-zebatki-m8-11-3-mm-1-sztuka-10745445556 https://allegro.pl/oferta/sruba-tarczy-mechanizmu-korbowego-m8x0-75x12-5mm-s-10629724200 Szukaj pod hasłem: śruba zębatki korby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachu_t Napisano 7 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 zamawiam, może się uda..., dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Ja bym pewnie zamówił najdłuższy, a potem sobie przyciął. Tylko ważne żeby coś nakręcić na gwint. Raz że będzie to praktycznie prowadnica, a dwa, że przy wykręcaniu wyrówna nieco poszarpany gwint. Także próbuj, bo szkoda korby gdy masz jest trochę sprawnego gwintu. Ja ostatnio miałem dokładnie ten sam problem z butami szosowymi. Tyle że tam ktoś mądry wstawił Inserty z aluminium, zamiast stali. Pewnie dzięki temu buty były lżejsze o 10-15g, ale używając klucz dynamometryczny i tak udało mi się uszkodzić większość insertów. Jeden był zerwany, drugi na granicy, a cała reszta naciągnięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachu_t Napisano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Co proponujesz nakręcić na gwint ? A tak swoją drogą, to insert/komin jest (chyba) z aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Nie wiem jaki tam jest skok gwintu, ale raczej nie standardowy dla M8. Nakręć po prostu komin, który dostaniesz ze śrubą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachu_t Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 No i jest OK . Wkręciłem śrubę 12mm, nic nie nakręcałem... Dzięki @ChuChu za trafną podpowiedź ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.