cursarius Napisano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 Cześć, za tydzień Carpatia Divide i trzeba się przygotować na zużycie klocków hamulcowych Do tej pory używam EBC, prawdopodobnie modelu CFA327R i jak dla mojej jazdy po górach, ok. Tarcze mam RT66, hamulce MT501. Chciałbym coś zakupić na zapas, jakoś mało tak tych klocków do tych hamulców, albo ja słabo szukam. Nie chcę organicznych, jeździłem i szybko w moim odczuciu się zużywały i gorzej hamowały. Znalazłem te od Swiss Stop Disc 15 C , tylko czy ktoś miał z nimi styczność? Cena trochę wielka, bo za komplet na dwa koła, można mieć trzy pary od EBC, tyle że półmetaliczne. Co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
service.ant Napisano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 EBC Gold lub Galfer FD293 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 7 godzin temu, cursarius napisał: Tarcze mam RT66, hamulce MT501 Ja jestem na etapie wyboru tarczy do tego hamulca i z ciekawości zapytam: klocek nie wychodzi poza właściwą powierzchnię cierną tarczy? Teoretycznie powinien 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 A niby od kiedy powinien?! Nic nie ma wystawać! Do tego zacisku pasuje maksymalnie RT56. Od 6x w górę są narrow i one są dedykowane do kolcków rodziny D02. Czyli do 4ero tłoków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cursarius Napisano 7 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 2 godziny temu, chudzinki napisał: Ja jestem na etapie wyboru tarczy do tego hamulca i z ciekawości zapytam: klocek nie wychodzi poza właściwą powierzchnię cierną tarczy? Teoretycznie powinien 🙂 Tak to wygląda, nie wychodzi poza górną obręcz tarczy. Nawet patrząc na klocek od góry, siedzi poniżej górnej granicy tarczy 7 godzin temu, service.ant napisał: EBC Gold lub Galfer FD293 Kupię EBC CFA327HH, przetestuję je. Te Galfer też mi się podobają. Będą następne. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 Oj wystaje, wystaje. Tylko od wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cursarius Napisano 7 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 To źle jednak? Czyli zakupiłem złe tarcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Electronite Napisano 7 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2022 (edytowane) No. Jak masz klocek roziny B. Czyli wszystkie mechaniki shimano i tanie dwutłokowe hydrauliki. Tarcza wchodzi 5x. Kup sobie RT51 i zobacz że bedzie lepiej łapać. Edytowane 7 Sierpnia 2022 przez Electronite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cursarius Napisano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Ok, już wiem. Wracam do 56. Trzeba pomyśleć nad zmianą całej grupy, bo to jeszcze jest M4100 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 14 godzin temu, Electronite napisał: A niby od kiedy powinien?! Nic nie ma wystawać! Wiem o tym i dlatego zapytałem, a sam pytam o tym w moim temacie: Chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 W dniu 7.08.2022 o 22:59, cursarius napisał: To źle jednak? Czyli zakupiłem złe tarcze A coś nie działa tak jak chcesz? Jeśli mocno spędza ci to sen z powiek to zbierz okładzinę z blachy klocka, zwęź go. Pilnik, dremel. Nie ma potrzeby niczego wymieniać jesli masz "niekompatybilny" zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cursarius Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Hamować to hamowało, nie było najmniejszego problemu. Ostre zjazdy, hamulec brzytwa. Te RT66 kupiłem bez zagłębienia się w temat. Fajny patent podsunąłeś. Jednak ja już zakupiłem 56 i klocki do tego, raczej dwa zestawy na Carpatię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cursarius Napisano 11 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 No i klops, założyłem te RT56 plus klocki żywiczne. To raczej w moim odczuciu spowalnia rower, chyba że jeszcze się nie dotarło. Jeśli teraz dołożę sakwy i inne gadżety na rower, dojdzie razem z 10kg to ja nie wyhamuję z góry gdzieś w Beskidach🙃😅 Zrobię chyba tak jak pisał tobo, spiłuję nadmiar okładziny i wrócę do RT66. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 11 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 Cytat To raczej w moim odczuciu spowalnia rower, chyba że jeszcze się nie dotarło Jeśli to nowe tarcze i klocki to dotrzyj je porządnie zgodnie ze wszystkimi prawidłami sztuki docierania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cursarius Napisano 11 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 Nie uważasz, że półmetaliczne będą jednak lepiej hamować? Zostało mi około 3 godziny do odjazdu pociągu. Rower spakowany w 99%, zostały ostatnie gadżety. Biorę na zapas dwa komplety klocków, w tym jedne B05S RX jakby tamte coś szwankowały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 11 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2022 Każde dotarte będą hamowały lepiej od niedotartych:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi