chudzinki Napisano 5 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 Czy któraś z tarcz: https://allegro.pl/oferta/sram-tarcza-hamulcowa-centerline-180mm-cl-12398130461 https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulcowa-magura-mdr-c-cl-180mm-centerlock-10875648977 https://allegro.pl/oferta/swissstop-tarcza-hamulcowa-catalyst-one-180mm-cl-12383565060 będzie kompatybilna z zaciskiem https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/BR-MT500.html / klockami B01S? Ewentualnie co innego, o klasę lepszego od RT54, wybrać? 🤔 Czytałem trochę na forum i ponoć z Shimano nic godnego już nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 5 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 Tektro tr180-24. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 5 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 Rozumiem, że chodzi o tą http://www.tektro.com/mobile/products.php?p=95 ? To jedyna opcja z tańszych rozwiązań? Nic pod CL? 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
service.ant Napisano 5 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 (edytowane) Kup tarcze XT lub Gaflera i będziesz zadowolony Edytowane 5 Sierpnia 2022 przez service.ant 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 5 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 (edytowane) Tarcze xt to narrow type. Potrzebujesz wide type. Tylko rt56 i niższej z shimano. Na marginesie... Jeśli serwisowa mrówka prowadzi serwis i montuje taką kombinację klientom to jest to podstawa do reklamacji (po dwóch latach można odzyskać kasę). Edytowane 5 Sierpnia 2022 przez Dokumosa 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
service.ant Napisano 5 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2022 Zwracam honor to oczywiste że, tektro jest lepsze niż XT. Montując łańcuch KMC jeśli klient do napędu Shimano jeśli klient sobie tego życzy to też podstawa to reklamacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 6 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2022 15 godzin temu, Dokumosa napisał: Potrzebujesz wide type. Tylko rt56 i niższej z shimano. Czyli kompletnie nic pod CL? 😒 Warto zaryzykować z https://a.aliexpress.com/_vV2sC1 ? Adapter https://a.aliexpress.com/_vbaCLP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2022 Tektro kupowałem w PL taniej. Pod CL bezpośrednio możesz spróbować swissstopów ale nie próbowałem ich nigdy z budżetowymi zaciskami na "duże" klocki. Możesz przymierzyć do niej szeroki klocek.jak będzie wyłaził to zwrot. Niezłe opinie mają też tarcze baradine (cena przyziemna) ale raczej tylko IS (6 śrub). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 8 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Chyba zamówię te Tektro, bo do skuteczności hamulców nie mam żadnych zastrzeżeń, a chcę tylko spróbować czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 W dniu 5.08.2022 o 23:41, service.ant napisał: Montując łańcuch KMC jeśli klient do napędu Shimano jeśli klient sobie tego życzy to też podstawa to reklamacji? Klocki z budżetowych zacisków shimano wystają poza obsza roboczy tarcz "narrow type". Tym samym pozostaje obszar klocków nie podlegający zużyciu i po pewnym czasie klocki spotkają się ze sobą powodując nagłą utratę skuteczności hamowania. Gdyby to nie był układ hamulcowy od którego zależy bezpieczeństwo nie byłoby sprawy. @chudzinkizapytaj w swissstop czy pasują do szerokich klocków shimano. Catalysty 180mm można w PL poniżej 120 kupić a są bardzo ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Zalegają mi dwie nowe tarcze Tektro, i mogę sprzedać…. Tylko poproszę Dokumosę o zatwierdzenie że to są takie Tektro jakie są potrzebne. Moje pochodzą z Dekathlonu… Mogę się też na coś zamienić. Sam używam tarcz Shimano pod klocki metaliczne, kompletu od Avida ( wąskie) i Ashima ażurowe. Sympatia po stronie Ashimy ale czasami na początku pulsują przez jakiś czas. A przy okazji ścieżka zdarcia na Avidzie HS 1: Widać podcinanie ramienia pająka, używane hamulce to BB7 oraz XT … teraz jest Bebek road i błyszyczy się jak widać. To tarcza sprzedana razem BB7 MTB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remover Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Na pierwszym zdjęciu TR 160-8, Documosa mówił o 160-24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 8 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2022 Tyle to i ja wiem ale strona tektro mi wisi nie wpuszcza w głąb i nie wiem czy to jest do klocków szerokich czy do wąskich. W ogóle ten parametr jest traktowany po macoszemu, częściej pada tylko info tylko żywiczne. 24 jest opisana lakonicznie, 8 nie mogę wcale znaleźć, może to nie wina przeglądarki tylko nie ma jej na stronie Tektro tylko na Decathlonie. Wyglądają jak bliźniaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Cytat W ogóle ten parametr jest traktowany po macoszemu, częściej pada tylko info tylko żywiczne. Zgadza się... Na moje pytanie (chyba dobrze zadałem?): "I`m searching disc 180 mm (best Centerlock) for Shimano MT500 / pads B01S1. Which yours disc is compatible (wide rotor)?" Dostałem odpowiedź od SwissTop: "Thanks a lot for your message and interest in our SwissStop products. Please check this link for rotors. We offer a wide range of different rotors from Catalyst ONE, CATALYST PRO and also Catalyst RACE. We offen Catalyst ONE and Catalyst PRO in 180mm as 6-bolt and also centerlock: https://www.swissstop.ch/en/catalyst/ All our Catalyst rotors are: Compatible with all sintered and organic pad compounds. Optimized for SwissStop EXOTherm2 and Disc RS. Hope you will find the rotors that matches best for your riding style. " 23 godziny temu, itr napisał: Tylko poproszę Dokumosę o zatwierdzenie że to są takie Tektro jakie są potrzebne @Dokumosa, czym się różni 180-8 od 180-24? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 W dniu 8.08.2022 o 09:32, Dokumosa napisał: Klocki z budżetowych zacisków shimano wystają poza obsza roboczy tarcz "narrow type". Tym samym pozostaje obszar klocków nie podlegający zużyciu i po pewnym czasie klocki spotkają się ze sobą powodując nagłą utratę skuteczności hamowania. SERIOOOO? Przemyśl to jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 @chudzinki na pewno kształtem wycinanki, być może czymś jeszcze. Używam tylko -24. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Dla szerokości poglądu dodam: 16 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 @uzurpator kilka lat temu miałem założone przez kilka m-cy swoje kola z tarczmi xt do roweru żony z zaciskami m365. Mniej wiecej coś takiego zrobilo się na klockach jak na foto poniżej. Na tarczach rt56 problem nie występował. Zatem jakaś róznica w dokładnym wymiarze tarcz być musi. Pod ręką mam tr160-24 i jej średnica dla przykładu to 159mm. @uzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 9 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) W dniu 8.08.2022 o 10:17, itr napisał: Zalegają mi dwie nowe tarcze Tektro, i mogę sprzedać…. Dzięki za propozycję 😉, ale pozostanę przy tej 24-ce, tym bardziej, że masz tylko jedną 180 mm. Edytowane 9 Sierpnia 2022 przez chudzinki Literówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 @Dokumosa W takim razie miałeś tarcze o różnych śednicach lub różne adaptery lub inny dziwny problem. I akurat takie ścieranie się klocków to i na prawilnych tarczach pod te heble występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Prawilny set zacisk+tarcza to u mnie działa zwykle tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 @Dokumosa No i? Jeżeli tarcza ma obrys 160mm, i nic poza nią się nie zmienia, to nie ma prącia, nie będzie klocek wystawać ponad ten obrys. Jedynie mogłoby to się przydarzyć, jeżeli pod 'narrow type' tarcze byłyby mniejsze o ten 1-2mm na promieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fikander Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 @Dokumosa żeby powstał ten "ząbek" na klocku to coś musi być dodatkowo nie tak. Normalnie szersze klocki "ścinają" wewnętrzne profile wąskiej tarczy. Dobrze ustawiony zacisk na tarczy 160mm niezależnie od tego czy to typ narrow czy wide "tnie" po zewnętrznej na 159mm przez co to na zewnętrznym obrysie tarczy robi się "ząbek" co widać na Twoim drugim zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 Nie mniej jednak cięcie po wewnwtrznej stronie też zdrowe nie jest. Wychodzę z założenia, że klocek/zacisk ma pasować do tarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 9 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2022 (edytowane) Jeszcze można mieć hamulec ustawiony ma adapterze do Avidowej tarczy 185mm, a tarczę 180 . Wtedy rzeczywiście coś może zostawać na brzegu. Chudzinki - mój tym chyba wciąż możesz kupić w Deca, i jest chyba o połowę tańszy niż 24. A podejrzewam że to mogą być klony, bo różnice są minimalne w nawiertach, (OEM dla Deca?) ale jako nie używający ich dotąd nie mogę rekomendować. Na stole prezentują się godnie. Gdybym miał samemu kupować to tak jak pisałem lubię - Ashimy, ale one po założeniu są przez jakiś czas stresujące, póżniej jest dobrze. U mnie bardzo dobrze. Kiedy klocek dołapuje kawałek tarczy zaczyna się pulsowanie. Tak jak na moim zdjęciu z hS 1. Dodatkowo koło jeździło w dwóch rowerach i kawałek pająka jest prawdopodobnie mniej zużyty niż reszta powierzchni i teraz kolejne klocki muszą się do tego dotrzeć, co w Wawie i ostrym kole trochę musi potrwać w górach i błocie było by szybciutko. Edytowane 9 Sierpnia 2022 przez itr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi