Skocz do zawartości

[opony] Maxxis Ikon

pdz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Mam w fullu Maxxis Ikon i latam nim po lesie, czasem jakieś górki (Świętokrzyskie najczęściej) a w sztywniaku (latam nim do pracy) Racing Ray i Ralph.

Sztywnym latam do pracy (40 km dziennie pól na pół las i asfalt) , tył to już prawie łysa , przód także podtarty a w fullu brakuje mi nieco lepszej trakcji.

Czy Maxxis Ikon są w miarę wytrzymałe na asfat na ścieranie np. w stosunku do Ray i Ralph , nie zależy mi na głośności, oporach, trakcji, jedynie na wytrzymałości ?

Wrzuciłbym je do sztywniaka a do fulla kupił coś bardziej przyczepnego i pod mleko.

Napisano

Wszystko jest bardziej trwałe niż Racing Ray i Racing Ray... Icon będzie bardziej trwały, tylko trzeba sobie powiedzieć że to nie jest opona na asfalt.

Napisano

Najtrwalsza na asfalt jaką miałem to jeszcze w Geax Saguaro kevlar ... ile na niej zjeździłem do pracy , później Vittoria już nie była tak wytrzymała.

Wrzucę zatem Ikon-y do sztywniaka, do pracy, dalej się zobaczy.

Co do fulla w mazowieckie lasy ale i w Świętokrzyskie ? Najbardziej zależy mi na trakcji , fajnie jest mieć zaufanie do przyczepności , względnie dobrej żywotności , znośna cena , opory , głośność nie są aż tak istotne.

Zastanawiam się nad Vittoria Barzo i Wolfpack , co jeszcze polecicie ? Barzo 2.25 czy 2.35 ? Wolfpack 2.25 czy 2.4 , która wersja ? Obecnie mam Ikon 2.25 ale oryginalnie były Rekon 2.35 , miejsca na szerokość jest dużo , na tyle do góry widełek jest raczej także wystarczająco, obecnie ok. 1 cm.

Napisano

Zdecydowałem się na Vittoria Barzo , chciałbym kupić 29x2.35 ale w tym rozmiarze wszędzie są te czarno-beżowe, którego to koloru w oponach nie cierpię.

Czy wiecie, gdzie są w rozsądnej cenie 2.35 czarno-antracytowe ? Czy ewentualnie duża różnica będzie w stosunku do 2.25 ? Teoretycznie to niecałe 3 mm.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Póki co jedna grubsza jazda za mną, jak patrzę na gruby bieżnik to mam wrażenie, że jazda będzie cięższa, że mają duże opory i takie jest odczucie ale nie potwierdza tego licznik, jedzie się dość szybko (asfalt , twardy/ubity piach) ... za to w terenie (luźny piach, żwir, kamienie) dużo lepsza przyczepność i jestem zadowolony.

Ważę 90 kg , opony zalane mlekiem , z przodu 1.7 z tyłu 2.0 , chciałem kupić Vittoria Barzo 2.40 ale dobrze, że nie było koloru i wziąłem 2.25 , dla mnie wystarczające , 2.40 byłyby chyba przesadą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...