Gaban80 Napisano 1 Sierpnia 2022 Napisano 1 Sierpnia 2022 Witam , wiecie gdzie mogę dostać ramę mtb 29 typu boost aluminiową dla gościa 196cm przeszukałem "cały" internet i brak...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 1 Sierpnia 2022 Mod Team Napisano 1 Sierpnia 2022 Nie ma jakichś Treków w rozmiarze 23" ?
Gaban80 Napisano 1 Sierpnia 2022 Autor Napisano 1 Sierpnia 2022 Accent dostałem info że są tylko pod napęd 1x a ja chcę 2 x lub nawet 3x
Mihau_ Napisano 1 Sierpnia 2022 Napisano 1 Sierpnia 2022 Cytat lub nawet 3x z tym to bym się nie rozpędzał nooo chyba, że sobie sam korbę 3x boost wyprodukujesz W sklepach z czech/niemiec/uk szukałeś?
Gaban80 Napisano 1 Sierpnia 2022 Autor Napisano 1 Sierpnia 2022 https://www.cyclosport.pl/rama-mtb-29-mosso-falcon-919-xct-os-12x142mm-kol-czarny-mat-czerwony-rozmiar-ramy-21.7qn.p.html Ze sklepu mi napisali że ta rama jest pod napęd. X1 X2 i x3
Mihau_ Napisano 1 Sierpnia 2022 Napisano 1 Sierpnia 2022 7 godzin temu, Gaban80 napisał: mtb 29 typu boost oś 12x142mm
Gaban80 Napisano 1 Sierpnia 2022 Autor Napisano 1 Sierpnia 2022 Faktycznie nie zauważyłem , tzn doczytałem że boost i sztywną os to nie to samo. Ale z tego co doczytałem to ten boost chyba mi nie jest potrzebny, sztywną os w zupełności wystarczy, chyba że się myle
Mod Team bogus Napisano 1 Sierpnia 2022 Mod Team Napisano 1 Sierpnia 2022 Może nie jest potrzebny, ale na pewno jest bardziej przyszłościowy.
Gaban80 Napisano 1 Sierpnia 2022 Autor Napisano 1 Sierpnia 2022 8 minut temu, Gaban80 napisał: Faktycznie nie zauważyłem , tzn doczytałem że boost i sztywną os to nie to samo. Ale z tego co doczytałem to ten boost chyba mi nie jest potrzebny, sztywną os w zupełności wystarczy, chyba że się myle Co tu nieprzyszlosciowego z tego co wyczytałem boost to tylko to , że będę mógł opony szersze założyć , że sztywnością to podobno mit w porównaniu do 142 czy nawet do 135
Mihau_ Napisano 1 Sierpnia 2022 Napisano 1 Sierpnia 2022 Jeśli interesują cię ramy pokroju mosso i myślisz nawet o napędzie 3x to boost do niczego ci nie będzie potrzebny
Mihau_ Napisano 1 Sierpnia 2022 Napisano 1 Sierpnia 2022 Kwestia podejścia, nie wiem czego się spodziewasz po jednej z najtańszych ram na rynku
Gaban80 Napisano 1 Sierpnia 2022 Autor Napisano 1 Sierpnia 2022 Hm czego się spodziewam moze tego , że będzie w jakimś aspekcie lepsza od mojej obecne tj author traction 29 z roku 2012 i bardziej przyszłościowa tzn będzie ta sztywną oś itd...
Mod Team bogus Napisano 2 Sierpnia 2022 Mod Team Napisano 2 Sierpnia 2022 Pisząc przyszłościowa mam na myśli, że łatwiej będzie o części do tego standardu w kolejnych latach. Oś 142 mm powoli odchodzi do lamusa. Niemniej zapewne nie odczujesz różnicy i być może także potrzeby zmian przez najbliższe X lat.
Mihau_ Napisano 2 Sierpnia 2022 Napisano 2 Sierpnia 2022 Skoro 142 odchodzi do lamusa to co powiedzieć o QR, które są jeszcze starszym/gorszym standardem a są nadal stosowane w rowerach za ~5k? Zadam trochę bardziej filozoficzne pytanie w temacie. Rama powiedzmy 1500, trzeba do niej dołożyć widelec, koła, resztę gratów i osprzęt. Ty masz coś z tego na stanie co zamierzasz w "projekcie" wykorzystać? Bo zaraz się okaże, że poskładasz ulepa kosztującego więcej niż fabryczne rozwiązania
Mod Team bogus Napisano 2 Sierpnia 2022 Mod Team Napisano 2 Sierpnia 2022 @Mihau_ pewnie, że 142 i QR są montowane w różnej maści rowerach, jednak rozwojowo takie rowery/ramy wyglądają słabo. Najważniejsze, żeby przyszły właściciel zdawał sobie sprawę z możliwych ograniczeń jakie mogą go spotkać jeśli będzie chciał zmodyfikować taki sprzęt.
Gaban80 Napisano 2 Sierpnia 2022 Autor Napisano 2 Sierpnia 2022 3 godziny temu, Mihau_ napisał: Skoro 142 odchodzi do lamusa to co powiedzieć o QR, które są jeszcze starszym/gorszym standardem a są nadal stosowane w rowerach za ~5k? Zadam trochę bardziej filozoficzne pytanie w temacie. Rama powiedzmy 1500, trzeba do niej dołożyć widelec, koła, resztę gratów i osprzęt. Ty masz coś z tego na stanie co zamierzasz w "projekcie" wykorzystać? Bo zaraz się okaże, że poskładasz ulepa kosztującego więcej niż fabryczne rozwiązania Mam dwie przerzutki przednie xt dwie tylne xt korbę 3x deore m6000 dwie pary manetek xt wszystko nówka sztuka i kasety ( jeździłem na napędzie 2x i 1x i to nie dla mnie, 3 x jest idealny dlatego chcę kupić jak najfajniejsza ramę która przyjmie napęd 3x , bo osprzętu napędowego mam zapas... Oczywiście ramę a akceptowalnym budżecie , myślałem o tej mosso ale skoro to złom to już nie wiem, ciężko coś znaleźć 😞
Mihau_ Napisano 2 Sierpnia 2022 Napisano 2 Sierpnia 2022 Nikt nie napisał, że to "złom" ale spójrzmy prawdzie w oczy, najtańsza możliwa opcja, jest bo jest, szału nie robi, rama jak w każdym rowerze kosztującym 3-3,5k jako nowy. Osobiście nie widzę sensu wydawania 1500-1600 na takie coś skoro masz już rower na 29 i jedyną różnicą będzie ta sztywna ośka. IMO wywalanie pieniędzy w błoto, żadnych odczuwalnych różnic względem tego co masz
Gaban80 Napisano 2 Sierpnia 2022 Autor Napisano 2 Sierpnia 2022 Godzinę temu, Mihau_ napisał: Nikt nie napisał, że to "złom" ale spójrzmy prawdzie w oczy, najtańsza możliwa opcja, jest bo jest, szału nie robi, rama jak w każdym rowerze kosztującym 3-3,5k jako nowy. Osobiście nie widzę sensu wydawania 1500-1600 na takie coś skoro masz już rower na 29 i jedyną różnicą będzie ta sztywna ośka. IMO wywalanie pieniędzy w błoto, żadnych odczuwalnych różnic względem tego co masz W taki razie w jakim budżecie brama zrobi różnicę, ?
Mihau_ Napisano 2 Sierpnia 2022 Napisano 2 Sierpnia 2022 Nie ma określonego budżetu ale jak chcesz już kupować ramę to niech wnosi coś względem tego co masz, sztywna os czy tam boost, wewnetrzne prowadzenie, prowadzenie linki pod myk myka, wspolczesna geometria
Gaban80 Napisano 2 Sierpnia 2022 Autor Napisano 2 Sierpnia 2022 W taki razie bardzo proszę o jakąś propozycję Ta rama mosso ma właśnie sztywną os wewnętrzne prowadzeniem linek i stery tapered,
Q_u Napisano 2 Sierpnia 2022 Napisano 2 Sierpnia 2022 5 godzin temu, Gaban80 napisał: korbę 3x deore m6000 Pod ramę, którą szukasz?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.