Skocz do zawartości

[Napęd 1x] Rama nie-boost + korba boost - przekos łańcucha

Miro1970

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, takie pytanie, czy dobrze myślę:

Napęd 1x10. Starsza "zwykła" rama pod zwykłe ośki 135 - bez boostu. Jeśli da się tam kasetę Deore 10s - 11-42, a do tego korbę M5100 1s z linią łańcucha 52mm (czyli boostem, jak myślę), i blatem 36 (producenta zaleca maks. 34),to:

* łańcuch na największych koronkach będzie mocno przekoszony?

* a na najmniejszych koronkach będzie bardzo mało przekoszony?

* jeśli tak - to czy taki druciarski układ będzie na tyle niekorzystny dla (spokojnej) jazdy na największych koronkach, że warto dać korbę bez boostu, z linią łańcucha 50 mm (np SLX)?

Jeśli dobrze myślę - to wg producenta napęd DEORE 1x10 Deore M4100 jest dostosowany tylko pod ramy boost?

Jeszcze taka myśl. Mufa jest 68 mm - więc typowo powinno się dać na suport HII dwie podkładki 2.5 mm z prawej i jedną z lewej. A co, gdyby dać odwrotnie - czyli z prawej jedną? wtedy korba z łańcuchem przesunie się o 2.5 mm w lewo i te 3 mm boostu prawie się zniweluje. Dobrze myślę czy bredzę? Przekopałem internet i takiego pomysłu jeszcze nie spotkałem.

Dzięki wielkie za odpowiedź. Jak rozumiem, większy przekos jest na największych koronkach, a czy na najmniejszych daje się odczuć jakąś różnicę na plus w działaniu napędu (bo tu przekos zmalał wobec linii 50)?

A jaki masz blat - ile zębów - i jaką największą koronkę?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...