Miro1970 Napisano 2 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 Panowie, takie pytanie, czy dobrze myślę: Napęd 1x10. Starsza "zwykła" rama pod zwykłe ośki 135 - bez boostu. Jeśli da się tam kasetę Deore 10s - 11-42, a do tego korbę M5100 1s z linią łańcucha 52mm (czyli boostem, jak myślę), i blatem 36 (producenta zaleca maks. 34),to: * łańcuch na największych koronkach będzie mocno przekoszony? * a na najmniejszych koronkach będzie bardzo mało przekoszony? * jeśli tak - to czy taki druciarski układ będzie na tyle niekorzystny dla (spokojnej) jazdy na największych koronkach, że warto dać korbę bez boostu, z linią łańcucha 50 mm (np SLX)? Jeśli dobrze myślę - to wg producenta napęd DEORE 1x10 Deore M4100 jest dostosowany tylko pod ramy boost? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 2 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 Jeszcze taka myśl. Mufa jest 68 mm - więc typowo powinno się dać na suport HII dwie podkładki 2.5 mm z prawej i jedną z lewej. A co, gdyby dać odwrotnie - czyli z prawej jedną? wtedy korba z łańcuchem przesunie się o 2.5 mm w lewo i te 3 mm boostu prawie się zniweluje. Dobrze myślę czy bredzę? Przekopałem internet i takiego pomysłu jeszcze nie spotkałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 2 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 Mam układ z korbą 52mm i osią 142mm (czyli efektywnie dla przekosu to samo co 135). Wcześniej miałem korbę z linią 50mm. Przekos jest zauważalnie większy, ale w dłuższej perspektywie nie zauważyłem problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miro1970 Napisano 2 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 Dzięki wielkie za odpowiedź. Jak rozumiem, większy przekos jest na największych koronkach, a czy na najmniejszych daje się odczuć jakąś różnicę na plus w działaniu napędu (bo tu przekos zmalał wobec linii 50)? A jaki masz blat - ile zębów - i jaką największą koronkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 2 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 Miałem linię łańcucha 50mm z zębatką 34 i kasetą 10-51. Teraz mam linię łańcucha 52mm z zębatkę 32 i kasetą 10-51. Rama ta sama. Co ciekawe długość łańcucha przypasowała. Efekty są jakoś tam zauważalne na stojaku. W czasie jazdy bez znaczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.