Skocz do zawartości

[do 4500] Fitness lub gravel na 176cm co najmniej Sora i hydraulika

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Szukam roweru uniwersalnego dla siebie - 72kg 176cm
Chodzi o miasto, szutry i las (70/20/10).

Wymagania:

• niska masa (będzie trzeba go często wnosić po schodach),
  • osprzęt co najmniej Sora, najlepiej z przodu 2 blaty, mile widziana Tiagra,
  • hamulce hydrauliczne,
  • wewnętrzne prowadzenie linek,
  • opony dobrze, żeby wchodziły 35c - zimą też będzie jeżdzone i przydadzą się opony gravelowe.

Znalazłem dwie interesujące propozycje w moim budżecie, obie na Tiagrze i hydraulice, obie rura pod siodłowa 520 mm:

• Merida Speeder 300
  • Bergamont Sweep 6

O ile Meridę znam, to Bergamonta nie kojarzę...
Problem jest taki, że do żadnego z nich nie jestem się w stanie przymierzyć - Merida oddalona o 300 km, Bergamont blisko 100 km...

Co powiecie o tych modelach - czy rozmiar będzie ok, ryzykować i zamawiać? Czy Bergamont, który bardziej mi się podoba będzie ok - nie znalazłem żadnych opinii...

Napisano

Bergamont to niemiecki producent, który kilka lat temu został kupiony przez firmę Scott od firmy BMC. Generalnie to przyzwoita marka, nie ma czego się bać.

Co do samych konkretnych rowerów to na plus Bergamonta przemawia korba Tiagry oraz węższa sztyca. Na minus niestety aluminiowy widelec, który przy stosunkowo wąskich oponach pewnie da się we znaki. W Meridzie dostajesz tzw. pozagrupową korbę i grubszą sztycę, ale za to widelec karbonowy. I osobiście z tego powodu bym ją wybrał. 

Napisano
15 godzin temu, Chociemir napisał:

"Niska masa" to znaczy konkretnie ile?

Najlepiej jak najniższa, ale poniżej 12 kg już będzie dobrze, poniżej 11 kg będzie idealnie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...