Maciorra Napisano 14 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Chyba bym już nie umiał hamować dwoma palcyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemokolarz Napisano 14 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Mi w zupełności wystarczy jeden palec na klamce. Zaczekam aż MikeSkywalke nabędzie zaciski Magury. Niech dobrze przetestuje zestaw i podzieli się z nami wrażeniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2022 Takich testów shigury masz w necie całkiem sporo. Aczkolwiek zdecydowana większość opisanych przypadków to pierwotnie magura do ktorej dokupione zostały klamki shimano. Osobiście nie natknąłem się na dokupowanie zacisków.magury do hebli shimano. Swoją drogą... wszystkim przeszkadza brak modulacji w shimano (servowave), kupują magury po czym montują klamki shimano, żeby pozbawić je tej... "legendarnej" modulacji ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 15 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2022 No zobaczymy co z tego wyjdzie. Jestem bardzo ciekaw, i pomyślę tylko który hamulec/zacisk wybrać do testowania. Pewnie najpopularniejszy, MT5. @Dokumosa pierwszy film który mi Youtube podrzucił to wymiana samego zacisku w Shimano XT właśnie. Z tego co pisze zmieniający w komentarzach jest zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Jak już to porównanie powinno odbywać się jabłlo do jabłka - zacisk M6120 vs. MT5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek595 Napisano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 W dniu 14.08.2022 o 11:49, Sobek82 napisał: Łapy nie mam małej ale może mi tak lepiej Komuna 😉 W dobie "jednopalcowych" klamek , ISpec oraz precyzyjnych manetek tak jest dużo wygodniej . Poza tym jest więcej miejsca na pewny chwyt i nic nie obciera . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 16 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 15 godzin temu, Dokumosa napisał: Jak już to porównanie powinno odbywać się jabłlo do jabłka - zacisk M6120 vs. MT5. Nie powiem, to był mój pierwszy pomysł - i może faktycznie warto się tego trzymać. Zmienić w jednym hamulcu zacisk na dwutłoczek od Magury, klocki porównywalne np. Jagwire, i zobaczyć czy coś się zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2022 Wybuchnie A w rzeczywistości mając tą samą klamkę w jednym i drugim przypadku można dokładnie policzyć co się stanie. 4-tłoczkowce shimano mają parę tłoczków o średnicy 15mm i parę o średnicy 17mm. Magura ma 4x17mm. Samo to powoduje, że magura będzie dawała większą o 13% siłę hamowania przy tej samej sile przyłożonej do klamki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.