Pedal_1 Napisano 31 Lipca 2022 Napisano 31 Lipca 2022 (edytowane) Cześć, Chce kupić taki rower z 500Wh i mam pytania do szanownych użytkowników: 1. Realny zasięg tego roweru na turbo? 2. Odrazu chcę odblokować ten rower, ile to kosztuje i gdzie najlepiej zrobić? 3. Bosch performance Cx 75Nm i 85Nm gdzie są różnice? 4. Jak ta marka Trek wygląda na tle Haibika ( nie znam się na rowerach) 5. Czy da się założyć manetkę gazu ? Edytowane 31 Lipca 2022 przez Pedal_1 Cytuj
Mandoleran Napisano 31 Lipca 2022 Napisano 31 Lipca 2022 Pomyliłeś fora. Czegoś w ten deseń szukasz: https://pojazdyelektryczne.org/ Cytuj
Gość Napisano 31 Lipca 2022 Napisano 31 Lipca 2022 Godzinę temu, Pedal_1 napisał: Cześć, Chce kupić taki rower z 500Wh i mam pytania do szanownych użytkowników: 1. Realny zasięg tego roweru na turbo? 2. Odrazu chcę odblokować ten rower, ile to kosztuje i gdzie najlepiej zrobić? 3. Bosch performance Cx 75Nm i 85Nm gdzie są różnice? 4. Jak ta marka Trek wygląda na tle Haibika ( nie znam się na rowerach) 5. Czy da się założyć manetkę gazu ? Ad. 1 Zasięg policzysz sobie tutaj: https://www.bosch-ebike.com/range-cockpit/index.php?language=en&mandant=trek-eu&settings[drive]=plcx&settings[battery]=pt500&settings[biketype]=trek-touren&settings[tires]=mtb-tires-cross-country&settings[terrain]=hilly&settings[surface]=gravel-and-surfaced-forest-paths&settings[wind]=2&settings[season]=summer&settings[starting-up]=3&settings[riding-mode]=emtb&settings[weight]=100&settings[cadence]=70&settings[avg-speed]=10 Ad. 2 Poczytaj o SpeedBox 2 Ad. 3 Na pewno w mocy maksymalnej. Czy w czymś więcej, to nie wiem. Ad. 4 Marka Trek generalnie ma lepszą renomę, ale niestety oznacza to często, że za tę samą cenę otrzymujesz relatywnie słabszy osprzęt w Trek-u. Ad 5. Chyba faktycznie pomyliłeś fora Cytuj
PiotrWie Napisano 31 Lipca 2022 Napisano 31 Lipca 2022 Nie ma jednej odpowiedzi o zasięg - zależy ile możesz dać z siebie. Ale skoro pytasz o manetkę i myślisz o odblokowaniu silnika to raczej z nogi nie za dużo, więc realnie z 500Wh to tak 70-80. Zresztą - wypożycz rower z taką baterią i sprawdź. To naprawdę jest kwestia indywidualnych możliwości. A co do firm to tak - Trek jest firmą z większym doświadczeniem w konstruowaniu rowerów więc przy tej samej klasie powinieneś uzyskać rower z lepszą ramą niż w firmie z niższej półki. Cytuj
Pedal_1 Napisano 31 Lipca 2022 Autor Napisano 31 Lipca 2022 (edytowane) A widzieliście gdzieś tutaj na forum jakieś opinie o tym rowerze i baterii ??? Szukałem ale nic nie mogę znaleźć. Punkt 3. Jaka różnica między wersja 75Nm a 85Nm, pomożecie ??? . Na moje to jest ten sam silnik tylko że ma update softu pomiędzy rokiem 21 i 22 Chce manetke bo tak 😉, masa rowerow elektrycznych ma nie rozumiem problemu. Zresztą to mało istotne. Edytowane 31 Lipca 2022 przez Pedal_1 Cytuj
kipcior Napisano 31 Lipca 2022 Napisano 31 Lipca 2022 Ale to full jest. Wszelki zasięg jest podawany na płaskim więc jakby go odblokować to może zrobi 50km. A po górach będzie znacznie gorzej. Cytuj
PiotrWie Napisano 31 Lipca 2022 Napisano 31 Lipca 2022 (edytowane) Chce manetkę - więc ze wspomagania zrobi napęd, na dodatek po odblokowaniu szybki. Pod górę wyczerpie baterię po 20 - 25 km. jazdy. Właśnie dlatego że nie rozumiesz problemu to sam będziesz stanowił problem na odblokowanym rowerze z manetką. Jak się sam rozbijesz to nie problem - ale jak wjedziesz w kogoś to co ten ktoś będzie winien. Nie masz za dużego pojęcia o rowerach więc i doświadczenia w jeździe pewnie też - więc będziesz stanowił niebezpieczeństwo na takim rowerze jak ci, którzy kilka miesięcy po zrobieniu prawa jazdy kupują 200 KM BMW mając przejechane 1500 - 2000 km Edytowane 31 Lipca 2022 przez PiotrWie Cytuj
tobo Napisano 21 Sierpnia 2022 Napisano 21 Sierpnia 2022 Manetka gazu i fabryczny gotowiec - niet. Cytuj
Mod Team Puklus Napisano 25 Sierpnia 2022 Mod Team Napisano 25 Sierpnia 2022 W dniu 31.07.2022 o 16:27, Pedal_1 napisał: 1. Realny zasięg tego roweru na turbo? 2. Odrazu chcę odblokować ten rower, ile to kosztuje i gdzie najlepiej zrobić? 3. Bosch performance Cx 75Nm i 85Nm gdzie są różnice? 4. Jak ta marka Trek wygląda na tle Haibika ( nie znam się na rowerach) 5. Czy da się założyć manetkę gazu ? 1.Pińcetka, na w miarę płaskiej powierzchni, przy ok 75Nm powinna mieć zasięgu ok 50km. Ale to zależy mocno bardzo. Jak jedziesz bardzo szybko, rower niemal odcina moc a zasięg rośnie. Jak jedziesz wolniej poniżej 24 to silnik pompuje wiecej i zasieg spada. Osobisienie nie lubie turbo, bo szarpie. 2. Ryzykowne bo z momentem instalacji speedboxa tracisz gwarancje. I nic ci nie da wymontowanie go w razier awarii. Bosch zapisuje cała telemetrie w sofcie, Wszystko widać jak na dłoni. W każdym razie interesuje cie speed box, możliwie najnowszy. Ceny różne, ok 600-800zł. 3. To jest to samo. Przy aktualizacji można sobie wybrać w zależności o modelu rower opcje od 2 do nawet 8 chyba. Czy 75Nm czy 85, czy dla korb pow. 160, czy innych etc. Oczywiście do tego ma dostęp tylko serwisant. 4. Jednej i drugiej nie lubie Generalnie trek niby lepszy technologicznie, hibike zapewne zaoferuje więcej za te same pieniądze. 5. Nie da sie do boscha założyć manetki, bez grubej ingerencji w oprogramowanie. Chesz sobie zrobić skuterek to szukaj bardziej bafanga i innych wynalazków. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi