Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] Regulacja przerzutki tył a podkładki

Kazzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam taki oto problem z regulacja przerzutki tył, mianowice; 

Rama z rozstawem tył 148 x 12

piasta tył mavic 135 x 12

zastosowalem ori adapter od mavic na 142 x 12

do tego adapter na 148 x 12

Wszystko idealnie weszło. Tarcza idealnie pasuje pod zacisk hamulca. Ale problem mam z kaseta. Jak ją odsunę podkładka to nie mogę złapać jej nakrętka. Bez podkładki nie mogę wyregulować przerzutki tak by były wszystkie biegi. Zawsze brakuje 2 najwyższych zębatek. Jest na to jakieś rozwiązanie ? Albo dłuższa nakrętka do kasety ? 

No ale co w zasadzie ma Ci dać dłuższa nakrętka, skoro musi się o coś opierać. Przecież ostatnia koronka, nie może wisieć w powietrzu.

O ile dobrze rozumiem, to brakuje Ci już regulacji zakresu przerzutki, tak?

Można by było ewentualnie podkładkę zza kasety, przełożyć przed kasetę. Tyle że coś i tak mi się tu nie zgadza. Standardowa podkładka ma chyba 1.8mm grubości, więc jak to się ma do 2 biegów na kasecie? Chyba że piszesz o innej podkładce.

Podkładkę mam 1,75 taka była w zestawie. I tak jak piszesz brakuje mi regulacji by wszystko zagrało. Zastanawiam się jeszcze czy błędem nie jest to iż bębenek jest oryginalnie z kaseta 9s a ja zastosowałem 8s. Czy tu nie jest problem ? 

Wiec jakie by mogło być rozwiązanie mojego problemu ? Jakaś podpowiedz ?

edit:// a może manetka jest zepsuta mimo ze nowa. Przerzutkę wyregulowaniem aby miała oba skrajne punkty gdy odginam ja ręka. Łańcuch nie wypada ani nie spada z kasety mimo to ruch manetki wydaje się zbyt mały. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...