Skocz do zawartości

[Klamkomanetka] R7000 nie reaguje na niektóre biegi

m4rc0

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Mam pewien kłopot, ponieważ w ubiegłym tygodniu wróciłem z jazdy i straciłem możliwość wrzucenia najwyższych biegów - klamkomanetka nie reagowała - mogłem ją poruszać tak, by wrzucić wyższy bieg, ale nic się nie działo, nie było "kliku". Niestety, wczoraj straciłem możliwość wrzucenia jakiegokolwiek biegu poza trójką i dwójką. Nie mogę wrzucić jedynki, nie mogę wrzucić 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11.

Jedynka próbuje się wrzucić - wygląda na to, że trzeba ot wyregulować przerzutkę, ale zastanawia mnie problem związany z wyższymi biegami. Gdy klikam z 2 na 3, klamka wydaje dźwięk kliknięcia i linka pod widełkami z tyłu się rusza. Z 3 na 4 nie ma dźwięku na klamce i linka nie reaguje.

Skończę pracę i pokombinuję, ale mam dwie teorie:

- linka się wyciągnęła?

- klamkomanetka jest zasyfiona

rower z wewnętrznym prowadzeniem. Dopiero wieczorem będę mógł coś przy nim porobić, może mierzyliście się z podobnym problemem, najsmutniejsze jest to, że jutro jeszcze ma być ładna pogoda, ale niestety nie zdążę dziś oddać roweru do serwisu, a w piątek kończę o 17, więc żaden serwis nic z rowerem nie zrobi :(.

zacznijmy od tego że odpowiesz na kilka pytań:

- czy zwiększył się opór podczas naciskania dźwigni a mimo to jesteś w stanie "kliknąć" tylko przerzutka nie reaguje?

- czy zwiększył się opór podczas naciskania dźwigni i nie jesteś w stanie "kliknąć"

- czy dźwignia lata luźno ale jesteś w stanie "kliknąć"

- czy dźwignia lata luźno a mimo to nie jesteś w stanie "kliknąć"

1. Opór jest taki sam w kontekście wrzucania biegów 1-2-3. Wrzucenie z trójki na czwórkę nie istnieje, klamka nie klika, ale przechodzi do końca.

2. Zauważyłem, że to się zdarzyło wczoraj parę razy - tak jakby przy przesunięciu klamki, gdy powinna kliknąć, ona się blokowała. Robiłem tak, że zrzucałem na niższy bieg, wrzucałem na ten sam i mogłem wrzucić kolejny.

3. Dźwignia nie jest luźna, opór generalnie jest taki, jak być powinien. Mogę klikać na 1-2-3, na innych kliku nie ma, wychylam maksymalnie jak zawsze i niestety zero reakcji.

Ja bym zaczął od odpięcia linki i sprawdzenia jak na sucho klika manetka oraz z drugiej strony czy przerzutka bez linki ma pełen zakres ruchu a także czy sama linka w pancerzu może poruszać się swobodnie. To jest układ w skład którego wchodzi wiele elementów, od haka przez przerzutkę wraz z jej ustawieniami, dalej pancerz z linką i na końcu manetka. Trzeba zacząć eliminację elementów układu bo ten efekt może dawać nie tylko problem zlokalizowany bezpośrednio w manetce. Z Twoich odpowiedzi wynika że to raczej nie pancerz z linką (raczej bo możliwy chociaż to mniej prawdopodobne jest ograniczony ruch linki w pancerzu). 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...