drajwer112 Napisano 29 Lipca 2022 Autor Napisano 29 Lipca 2022 No cóż, mi pozostaje mu to oddać bo za rower który nie nadaje się kompletnie do jazdy płacił nie będę. Jeszcze raz od nowa, żebym miał pewność i rozumiał co do zrobienia. Założyć bieżnie i dać tą podkładkę? Powiem już mu co ma zrobić i niech on to już zrobi i tyle. Chce mieć już święty spokój ze wszystkim.
drajwer112 Napisano 29 Lipca 2022 Autor Napisano 29 Lipca 2022 Po odjęciu jednej podkładki wygląda to tak: https://imgur.com/a/3cH31iy Poprawy nie ma.
chudzinki Napisano 29 Lipca 2022 Napisano 29 Lipca 2022 Jak nie jak tak! Spróbuj jeszcze wyjąć drugą, ale nie wiem czy nie będziesz musiał wtedy pod mostek podłożyć połowę grubości tej co Ci została.
drajwer112 Napisano 29 Lipca 2022 Autor Napisano 29 Lipca 2022 Właśnie też na to wpadłem żeby dać mniejszą i szukałem nawet żeby jakaś prowizorke zrobić ale się nie udało. Po zdjęciu następnej skasowanie luzu jest niemożliwe. Nie ważne jak dokrecę, luz jest taki, że stery sie całe bujają. Może poszukam znajomego, który w rowerze ma takie podkładki pod mostkiem i spytam czy pożyczy na eksperyment. Jeśli zadziała, zamawiam. Napisałem że nie ma poprawy, bo luzu nadal nie da się skasować (mowa o zdjętej podkładce) a jak skasuje to kierownica sie praktycznie nie rusza.
Gość Napisano 29 Lipca 2022 Napisano 29 Lipca 2022 Aż mi się coś przewraca... Co ma dać zmiana pozycji tych podkładek w kontekście luzu? Absolutnie nic! Napisałem że to jest niebezpieczne, ale nie ma to nic wspólnego z kasowaniem luzu. Konstrukcja jest prosta, patrząc od góry: - Kapsel - Mostek - Podkładki - Pokrywa - Pierścień centrujący - Łożysko górne - Łożysko dolne - Bieżnia dolna Podkładka może też być nad mostkiem. Chodzi o to, żeby rura sterowa nie opierała się o Top Cap, bo nie skasujesz luzu. Nie wiem jak prościej Ci to wyjaśnić. Natomiast czytając co robisz i nie widząc poprawy, nie sądzę że dojdziesz samemu gdzie jest przyczyna problemu. Robienie w koło tego samego, niczego Ci nie naprawi.
eBiker Napisano 29 Lipca 2022 Napisano 29 Lipca 2022 Można wyjąć jedną podkładkę spod mostka i dać nad mostek. No chyba że nie ma podkładek pod mostkiem. Mostek pójdzie niżej, a dociskać go będzie kapsel przez podkładkę.
Gość Napisano 29 Lipca 2022 Napisano 29 Lipca 2022 Nic mu to nie zmieni. Wcześniej mostek miał tak wysoko, że nie było możliwości że rura sterowa opiera się o Top Cap.
drajwer112 Napisano 29 Lipca 2022 Autor Napisano 29 Lipca 2022 Dokładnie, nie dojdę sam do sedna problemu. Zostawie to więc osobie, która się lepiej zna. Dla mnie koniec tematu, skoro aż tak ci spieszno z pomocą.
Gość Napisano 30 Lipca 2022 Napisano 30 Lipca 2022 Miałem dobre intencje, więc nie bez powodu wątek o sterach ma trzy strony. W poprzednim też Ci doradzałem. Ty odwdzięczasz się takim tekstem: Cytat Dla mnie koniec tematu, skoro aż tak ci spieszno z pomocą. Także powodzenia w dalszym rozwiązywaniu problemu, bo ja w tym udziału nie będę brał. Na przyszłość trochę pokory. Bo najpierw piszesz że wiesz co robisz, a potem okazuje się że nie masz pojęcia o podstawach.
drajwer112 Napisano 30 Lipca 2022 Autor Napisano 30 Lipca 2022 Chyba gdzieś wspomniałem, że nie uważam się za nie wiadomo kogo? Tutaj o coś spytać to zaraz cię ktoś zjedzie... Tak czy siak dziękuję i może się uda
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.