Korynka Napisano 27 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Pierwszy gravel zastanawiam się nad używanymi: - cannondale topstone 4 rozmiar M za 4 tysiące ( nowy cena ok 5200) Miał serwis po zakupie po dystansie 300km w sierpniu zeszłego roku, w tym roku przed sezonem właściciel sam serwisował, nic nie było wymieniane - KROSS ESKER 4.0 Rozmiar S za 3900 używany 2 lata. W porównaniu do specyfikacji fabrycznej zmienione koła na lżejsze DT Swiss R470db z lekkimi szprychami, kierownica 400 mm PRO Gravel, owijka skórzana Brooks, w tym roku wymieniony łańcuch na wzmocniony KMC srebrno-czarny. W komplecie dwustronne pedały Shimano PD-EH500, koszyki na bidony, nóżka. - cannondale topstone 4 Ghost Road Rage Base rozmiar M za 4 tysiące gratis pedały spd shimano. Zakupiony 2021 na gwarancji do 30-04-2023. Przegląd na koniec zeszłego sezonu w tym jeszcze nie jeździł, dokumentacja i dowód zakupu Z nowych rowerów rozważam: - marin nicasio 2 cena ok 7-7400zł (jedyny, który udało mi się trafić w sklepie stacjonarnie, przymierzałam rozmiar ramy 52 [ostatni jaki był] niby wszystko ok sprzedawcy mówili, że 54 będzie stanowczo za duży ale mam 173 wzrost i dość długie nogi, rower ma być głównie do wypraw, osobiście waham się nad 54 - w kwestii wyboru rozmiaru na pograniczu także mile widziana rada :)] Tylko czy za taką cenę warto? Rama jest stalowa podobno lepiej tłumi drgania i wytrzymała, waży jedynie 11kg ale czy faktycznie taki laik jak ja odczuje te plusy stali czy może skupić się na tańszych modelach delikatnie lżejszych? - merida silex 200 cena ok. 5900 - cube nuroad pro 2022 cena ok. 5500 tu już jest GRX - unibike geos 2021 cena ok. 6500 także jest GRX Co myślicie? Co polecacie? Na jakim rowerze się skupić? Czy któryś z używanych modeli wydaje się godny uwagi czy lepiej dołożyć i kupić nowy? Wówczas jaki? Może polecicie coś jeszcze innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 27 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Cytat - cannondale topstone 4 rozmiar M za 4 tysiące ( nowy cena ok 5200) Miał serwis po zakupie po dystansie 300km w sierpniu zeszłego roku, w tym roku przed sezonem właściciel sam serwisował, nic nie było wymieniane Dramatycznie słaby stosunek cena/osprzęt Cytat - KROSS ESKER 4.0 Rozmiar S za 3900 używany 2 lata. W porównaniu do specyfikacji fabrycznej zmienione koła na lżejsze DT Swiss R470db z lekkimi szprychami, kierownica 400 mm PRO Gravel, owijka skórzana Brooks, w tym roku wymieniony łańcuch na wzmocniony KMC srebrno-czarny. W komplecie dwustronne pedały Shimano PD-EH500, koszyki na bidony, nóżka. Wartością dodaną są koła, reszta gratów to tylko inwencja i potrzeby właściciela. Ogólnie średniak, plus za stalową ramę Cytat - cannondale topstone 4 Ghost Road Rage Base rozmiar M za 4 tysiące gratis pedały spd shimano. Zakupiony 2021 na gwarancji do 30-04-2023. Przegląd na koniec zeszłego sezonu w tym jeszcze nie jeździł, dokumentacja i dowód zakupu tak samo średniak Cytat marin nicasio 2 cena ok 7-7400zł (jedyny, który udało mi się trafić w sklepie stacjonarnie, przymierzałam rozmiar ramy 52 [ostatni jaki był] niby wszystko ok sprzedawcy mówili, że 54 będzie stanowczo za duży ale mam 173 wzrost i dość długie nogi, rower ma być głównie do wypraw, osobiście waham się nad 54 - w kwestii wyboru rozmiaru na pograniczu także mile widziana rada :)] Tylko czy za taką cenę warto? Rama jest stalowa podobno lepiej tłumi drgania i wytrzymała, waży jedynie 11kg ale czy faktycznie taki laik jak ja odczuje te plusy stali czy może skupić się na tańszych modelach delikatnie lżejszych? Jeśli rzeczywiście ważyłby 11 to jak na stal świetna waga (ale coś mi świta, że jednak cięższy jest). Jeżeli masz długie nogi to automatycznie krótki tułów a rozmiar ramy dobiera dobiera się przede wszystkim do długości tułowia. Także imo tylko 52. Poza tym w 54 masz już korbę 175mm co też może stanowić problem. Cytat - merida silex 200 cena ok. 5900 Bez sensu. Masz za to https://m-bike.pl/produkt/rower-m_bike-grv-400/ Cytat - cube nuroad pro 2022 cena ok. 5500 tu już jest GRX Za dużo "grx" to tam nie ma, w sumie to brakuje najistotniejszego - klamek ihamulców. Tak naprawdę wartość ma jedynie tylna przerzutka ze sprzęgłem. Cytat - unibike geos 2021 cena ok. 6500 także jest GRX A gdzie chcesz go kupić? Na całą polskę może kilkadziesiąt sztuk się pojawiło a czekali na niego ludzie po kilkanaście miesięcy 1. Jakiej w ogóle geometrii szukasz? 2. Sprecyzuj jak mają wyglądać te "wyprawy" 3. Jeśli ma być jakiś bikepacking/sakwy to najlepiej sprawdzi się stal i stalowy widelec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 27 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Co do Nicasio, to wg rozmiarówki 52 kończy się na 168 Od 170 zaczyna się 54 więc formalnie to Twój rozmiar. Ba, od 173 zaczyna się u nich 56 Ja mam 176 i formalnie jestem już na granicy rozmiarów a kupiłem Gestalta w takim rozmiarze (Gestalt i Nicasio mają taką samą rozmiarówkę, choć są różnice w geometrii). Jak masz możliwość zmierzenia 54 to czemu nie, tylko czy sam będziesz w stanie ocenić? Ja do tej pory nie wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.