Marsjanin41 Napisano 27 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Witam Mam mały problem z moim rowerem: Ostatnio postanowiłem udoskonalić swój rower. Zmieniłem przerzutkę z przodu Altus FD 313 42/48T, przerzutkę z tyłu na Acera RD M36034T i korbę na Acera 48 38 28. Problem mam z suportem i linią łańcucha. Nową korbę założyłem na stary suport L120. I tutaj pojawia się problem. Wygląda jakby korba za bardzo odstawała od mufy, pojawia się problem z zakresem przedniej przerzutki, która nie sięga do największej zębatki na korbie. Niby dedykowany suport do korby ma długość osi L123 więc dłuższą niż ta która w tej chwili jest w rowerze. Byłem na serwisie. Serwisant jakoś wyregulował to wszystko ale nie jest tak jak powinno być. Linię łańcucha trzyma dopiero na największym przełożeniu z przodu i najmniejszym przełożeniu z tyłu. Linia powinna być na 2x4,5. Czy dać suport o krótszej osi i nie patrzeć na zalecenia producenta czy coś pokręciłem przy doborze podzespołów? Poproszę o podpowiedzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Trzymaj się tego, co zaleca producent. 1.5 mm na stronę to dość dużo dla przedniej przerzutki. Kupiłeś na pewno przerzutkę pod 3x, czy może przez pomyłkę do 2x? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marsjanin41 Napisano 27 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Przerzutka niby jest ok, wg. opisu obsługuje trzy rzędy z przodu, tył od 6 do 8. Ja akurat z tyłu mam aktualnie 8 rzędów. Zobaczę jeszcze może korbę da rade dokręcić jeszcze na osi suportu, może za płytko weszła na kwadrat (jeśli to w ogóle możliwe). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Jak to za płytko? Masz teraz suport 120, powinieneś mieć 123. To co Ci da przesunięcie jeszcze do ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marsjanin41 Napisano 27 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Tak jak napisałem na początku, korba powinna zostać przesunięta w stronę ramy, w tej chwili za bardzo odstaje od mufy suportu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 27 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Korbę montowałeś na smarze czy na sucho? Mocno dokręciłeś? Jeśli to jest suport na kwadrat to śrubę dokręca się naprawdę mocno, by korba dobrze osiadła. No i ja zalecam montaż na smarze. Jeszcze może być tak, że sama długość osi wszystkiego nie przesądza, bo liczy się ile oś wystaje z prawej strony. Mogą być niewielkie różnice między producentami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marsjanin41 Napisano 28 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 Faktycznie korba weszła zbyt płytko. Zdjąłem, przesmarowałem oś suportu i przykręciłem, bardziej już jej nie dokręcę. Byłem u serwisanta i stwierdził, że można jeździć ale nadal łańcuch jest delikatnie przekoszony. Tak myślę może to nie wina po stronie korby tylko kasety? Czy pod kasetę daje się jakieś podkładki? Kaseta 8 rzędowa na bębenku 8, 9, 10. Teoretycznie, gdyby wysunąć kasetę o jakieś 1,5 mm na zewnątrz wtedy prawdopodobnie byłoby ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 Naprawdę przejmujesz się 1.5 mm na kasecie? Jakie to ma znaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marsjanin41 Napisano 28 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 W sumie masz rację, póki co wszystko działa więc lepiej może faktycznie nie kombinować, Dziękuję za podpowiedzi, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.