Skocz do zawartości

[kompatybilność] XT i Sram nx

EpicPoznan

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Dla potomnych bo ja przeryłem internet. W specu ze względu na hak lub niekompatybilność kasety - nie mam pojęcia - standardowa śruba B-tension regulująca odległość przerzutki od kasty jest za krótka (Sram NX ma centymetr dłuższą). Rozwiązanie za kilka złotych śruba M4x25mm  :) Jak by co mam w Poznaniu 24 sztuki ;]

https://allegro.pl/oferta/m4x25-sruba-imbusowa-walcowa-nierdzewna-a2-912-25-12431326004?snapshot=MjAyMi0wOC0xN1QyMjo1Mjo1My43MDZaO2J1eWVyOzZjNjE1OTMyYzE4NjEwOTk1YWU4Nzg1Njg5MDhmMjJhZTFmZDQ1MTA4ZWVjNDVjMjBkZDhiYzJmZTA5MDkyMTQ%3D

• Mod Team

W którym specu? Nie spotkałem sie jeszcze żeby brakło śruby B w przerzutce w danej nazwijmy to rzędowości. Owszem, brakowało jak się starsze rozwiązania chciało zaadoptować.

Kasety nx i shimano różnią się konstrukcyjnie bo shimano jest na mikro splajna, i ma 10t , która lubi sie ukręcać, ale poza tym są ze sobą zamiennie kompatybilne ( o ile dysponujemy kołem oczywiście). Przerzutki tak samo - w komplecie z manetkami. 

W dniu 27.07.2022 o 08:48, Qbek84 napisał:

Będzie działać. Ja mam kasetę NX + łańcuch GX + przerzutkę XT + manetkę SRAM X01 i korbę SLX jeszcze z serii M7000.

Chciałem powiedzieć jedno. Taki zestaw częściowo będzie działać dobrze, ale nie w każdą stronę. Ostatnio złożyłem sobie podobny w crossie:

- Przerzutka M8000

- manetka GX 11

- Kaseta SLX 11-46

Generalnie to jest tak, że te systemy mają minimalne różnice między sobą i jak ustawimy przerzutkę żeby wrzucała z 11 na 13 i 15T przy dwukliku na raz to z 2 na 3 lub 3 na 4 bieg będzie miała problemy z zrzucaniem. Rozwiązaniem jest podłożenie podkładki 2-3mm pod mocowanie linki w przerzutce Shimano, co poprawi rozbieżności w indeksacji SRAM i Shimano.

22 godziny temu, sky87 napisał:

Można zdjęcie gdzie ta podkładka i co zmienia? Tak na przyszłość gdyby mi się rozpadła przerzutka gx :)

Pojechałem na urlop i nie mam dostępu do zdjęć, ale na przykładzie z neta na poniższym zdjęciu zaznaczam gdzie trzeba ją wstawić tj. między ramię przerzutki, a podkładkę od mocowania linki.

W skrócie taki mod w jakimś stopniu niweluje różnice w indeksacji SRAM-Shimano i przez całą kasetę naped działa elegancko. Ja jako podkładkę użyłem kawałka plastikowej spinki samochodowej o grubości ok 2-3mm

6qmmur.jpg

W dniu 19.08.2022 o 20:10, EpicPoznan napisał:

W specu ze względu na hak lub niekompatybilność kasety - nie mam pojęcia - standardowa śruba B-tension regulująca odległość przerzutki od kasty jest za krótka

W AM 100S jest dokładnie ta sama sytuacja przy przerzutce M6100.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...