EpicPoznan Napisano 27 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Moi Drodzy, szybkie pytanie czy to będzie działać: Kaseta Sram NX 11-50 Korba Sram NX Łańcuch NX Przerzutka XT M8100 SGS Manetka XT M8100 Chętnie ominąłbym wymianę kasety/korby/łańcucha stąd taki pomysł (obecnie cały napęd to NX). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qbek84 Napisano 27 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Będzie działać. Ja mam kasetę NX + łańcuch GX + przerzutkę XT + manetkę SRAM X01 i korbę SLX jeszcze z serii M7000. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EpicPoznan Napisano 19 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 Dla potomnych bo ja przeryłem internet. W specu ze względu na hak lub niekompatybilność kasety - nie mam pojęcia - standardowa śruba B-tension regulująca odległość przerzutki od kasty jest za krótka (Sram NX ma centymetr dłuższą). Rozwiązanie za kilka złotych śruba M4x25mm Jak by co mam w Poznaniu 24 sztuki ;] https://allegro.pl/oferta/m4x25-sruba-imbusowa-walcowa-nierdzewna-a2-912-25-12431326004?snapshot=MjAyMi0wOC0xN1QyMjo1Mjo1My43MDZaO2J1eWVyOzZjNjE1OTMyYzE4NjEwOTk1YWU4Nzg1Njg5MDhmMjJhZTFmZDQ1MTA4ZWVjNDVjMjBkZDhiYzJmZTA5MDkyMTQ%3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Sierpnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 W którym specu? Nie spotkałem sie jeszcze żeby brakło śruby B w przerzutce w danej nazwijmy to rzędowości. Owszem, brakowało jak się starsze rozwiązania chciało zaadoptować. Kasety nx i shimano różnią się konstrukcyjnie bo shimano jest na mikro splajna, i ma 10t , która lubi sie ukręcać, ale poza tym są ze sobą zamiennie kompatybilne ( o ile dysponujemy kołem oczywiście). Przerzutki tak samo - w komplecie z manetkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 W dniu 27.07.2022 o 08:48, Qbek84 napisał: Będzie działać. Ja mam kasetę NX + łańcuch GX + przerzutkę XT + manetkę SRAM X01 i korbę SLX jeszcze z serii M7000. Chciałem powiedzieć jedno. Taki zestaw częściowo będzie działać dobrze, ale nie w każdą stronę. Ostatnio złożyłem sobie podobny w crossie: - Przerzutka M8000 - manetka GX 11 - Kaseta SLX 11-46 Generalnie to jest tak, że te systemy mają minimalne różnice między sobą i jak ustawimy przerzutkę żeby wrzucała z 11 na 13 i 15T przy dwukliku na raz to z 2 na 3 lub 3 na 4 bieg będzie miała problemy z zrzucaniem. Rozwiązaniem jest podłożenie podkładki 2-3mm pod mocowanie linki w przerzutce Shimano, co poprawi rozbieżności w indeksacji SRAM i Shimano. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Sierpnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 Owszem, przy 10 rzędach nawet działa to precyzyjnie, czyli manetka shimano dyna sys i jakakolwiek przerzutka srama x11 i działa to dobrze, ale im więcej precyzji, czyli 11, 12 biegów tym mniej miejsca na błędy i jest tak sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 19 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2022 Z podkładką jest świetnie, jakby to był seryjny napęd. Nawet półtora obrotu baryłki w jedną lub drugą nie wpływa na zmianę biegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sky87 Napisano 20 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Można zdjęcie gdzie ta podkładka i co zmienia? Tak na przyszłość gdyby mi się rozpadła przerzutka gx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EpicPoznan Napisano 20 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2022 Mam epica evo. Napęd XT w końcu działa NX mnie nie odpowiadał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 21 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 22 godziny temu, sky87 napisał: Można zdjęcie gdzie ta podkładka i co zmienia? Tak na przyszłość gdyby mi się rozpadła przerzutka gx Pojechałem na urlop i nie mam dostępu do zdjęć, ale na przykładzie z neta na poniższym zdjęciu zaznaczam gdzie trzeba ją wstawić tj. między ramię przerzutki, a podkładkę od mocowania linki. W skrócie taki mod w jakimś stopniu niweluje różnice w indeksacji SRAM-Shimano i przez całą kasetę naped działa elegancko. Ja jako podkładkę użyłem kawałka plastikowej spinki samochodowej o grubości ok 2-3mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 21 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2022 Mam u siebie taki zestaw o jaki pyta autor. Działa to, da się jeździć, ale na niektórych biegach są problemy z wrzucaniem czy zrzucaniem. Właściwie dotyczy to jednego przełożenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 22 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2022 W dniu 19.08.2022 o 20:10, EpicPoznan napisał: W specu ze względu na hak lub niekompatybilność kasety - nie mam pojęcia - standardowa śruba B-tension regulująca odległość przerzutki od kasty jest za krótka W AM 100S jest dokładnie ta sama sytuacja przy przerzutce M6100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 A długość łańcucha sprawdziliście? Najlepiej wg mnie metoda parktoola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Oczywiście i oczywiście wg manuala Shimano. Chodzi jak ta lala 🙂. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 23 Sierpnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Skoro śruba B jest za krótka ja obstawiam, że za długi łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
EpicPoznan Napisano 23 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2022 Właśnie odwrotnie - wkręcanie jej oddala równocześnie przerzutkę... miałem nawet przedłużać. Niemniej tak wyszło z fabryki i zamieniłem tylko NX na XT SGS. pj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.