wiecek06 Napisano 26 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 Planuje zakupić rower cross, moją uwagę przykuł Giant roam 2 disc (2021) https://www.greenbike.pl/rower-crossowy-giant-roam-2-disc-licznik-gratis-p-6619.html , mój wzrost to 190cm i waga 91kg, rower będzie używany na dojazdy do pracy i wypady na przejażdżki po lesie. Czy to dobry wybór, może ktoś poleci coś fajniejszego w tej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 26 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 Wygląda na to że wrócił Riverside 920 w rozmiarze L, fajna opcja z powietrznym amorkiem, napęd 1x11, wagowo trochę ponad 13kg. Ten Roam też jest w porządku. https://www.decathlon.pl/p/rower-crossowy-riverside-920/_/R-p-300795 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic_rys Napisano 27 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 @keltu a dlaczego riverside 920 ma byc lepszy od np lazaro elitary v3 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 27 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Elitary jest bardzo dobry w swoim przedziale cenowym, ale w wyższym bije go 920-tka znakomitymi kołami, powietrznym amortyzatorem, wagą i dla 90%, rowerzystek przede wszystkim, napędem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic_rys Napisano 27 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 czy w wyższym przedziale to nie będzie lider? (mówiąc o męskich) https://www.bikester.pl/serious-athabasca-M909337.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 27 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Jeżeli amortyzator jest powietrzny i przyszły właściciel ma, myślę, min. 185 cm wzrostu (dostępne rozmiary pod tym linkiem to od 20 cali) to bardzo fajny rower (gdzieś na forum przewinął się ostatnio). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiecek06 Napisano 27 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Mam mętlik w głowie już uważacie, że rower Serious Athabasca jest najlepszym wyborem wśród wyżej wymienionych typów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keltu Napisano 27 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 SF14-NCX to jest jeden z najprostszych amortyzatorów sprężynowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 27 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2022 Jeśli amortyzator jest powietrzny, a tego nie wiemy bo "suntour SF14-NCX" to niepełna nazwa, to jest Jeśli zwykła sprężyna to warto dopłacić do riverside Teraz, keltu napisał: SF14-NCX to jest jeden z najtańszych amortyzatorów sprężynowych jest też sf14-ncx powietrzny https://rower.com.pl/sf14-suntour-ncx-e-rl-28-cali-tapered-air-cts-skok-63-mm-509498 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teotym Napisano 28 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2022 @wiecek06 Rozważ zasadność amortyzatora. Tanie są kiepskie i ciężkie, drogie kosztują w eksploatacji. Jeśli Giant, to może taki: https://www.giant-bicycles.com/pl/bikes-escape-disc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominika_ Napisano 29 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 Podłączę się pod temat. Potrzebuję roweru fitnesowego/crossowego do wycieczek z 10-latkiem. Głównie trasy rowerowe asfaltowe, kostka brukowa i ścieżki leśne. Najbardziej zależy mi na niskiej wadze roweru i ramie damskiej. Limit max. 3000 zł. Fajnie, gdyby była prosta kierownica. Wybór padł na Marin Kentfield ST2. Niestety w tej chwili nieosiągalny w mojej miejscowości. Mam 160 cm i ok. 50 kg. W pobliskich sklepach zaproponowano mi Kross Evado 5.0 (2021r.), Merida Crossway 15-d lub 20-d lady, Marin Fairfax ST2, Romet Orkan 6D. Proszę o poradę, zupełnie nie znam się na osprzęcie, ewentualnie wskazanie modeli o które pytać w sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 29 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 @Dominika_ ja bym tego Kentfielda nie odpuszczał bo to świetny i prosty w obsłudze oraz eksploatacji rower. Bez problemu kupisz go wysyłkowo, np. tu: https://allegro.pl/oferta/marin-kentfield-st2-silver-rama-s-1x10-12256232714 Fairfax może być mniej komfortowy na gorszych nawierzchniach (cienkie opony i aluminiowy widelec), na plus to że będzie pewnie najlżejszy. Te crossy to nic specjalnego, ze sprężynowym amortyzatorem, który przy Twojej wadze i tak nie spełni swojej roli. Inna opcja to Riverside 920, jeżeli rama Ci odpowiada. W tym zestawieniu najlepszy stosunek ceny do jakości, powietrzny amortyzator, który dopasujesz pod siebie. https://www.decathlon.pl/p/rower-crossowy-riverside-920/_/R-p-300795 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 29 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 @Dominika_, dorzuć 2 stówki do Riverside, bo pewnie (wiele) cięższy od Kentfielda nie jest, a to bardzo fajny rower. Ja próbuję żonę namówić, ale bezskutecznie... Woli swojego starego, ciężkiego kanapowca 😀. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 29 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 Wygląda na to, że Riverside jest nawet lżejszy, ale minimalnie (podają wagę 12,8 dla S), a z tego co podają użytkownicy Marina to waga oscyluje w granicach 13kg. Kentfield zaoferuje na pewno bardziej wyprostowaną pozycję i rama też bardziej damska, jednak od strony technicznej Riverside jest lepszym wyborem, głównie ze względu na amortyzator, który da odpocząć trochę nadgarstkom na gorszych nawierzchniach. Inna sprawa to napęd, w Marinie pomimo mniejszej ilości przełożeń, ich zakres jest większy szczególnie miękkie przełożenie jest korzystniejsze co będzie pomocne przy większych wzniesieniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominika_ Napisano 29 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 Dziękuję za odpowiedzi. Przemyślę temat. Tylko ta rama w Riverside 🙃 Szkoda, że nie mogę przymierzyć przed zakupem. Przymiarki robiłam do Kentfield 1 i pozycja mi odpowiadała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 29 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 @Dominika_, pomimo że Riverside ma podzespoły lepszej klasy, przy podobnej cenie co Marin, wydaje mi się, że mimo wszystko lepszym wyborem przy tym jak zamierzasz rower użytkować będzie ten drugi właśnie ze względu na niską ramę, wygodniejszą (wyprostowaną) pozycję, lżejsze przełożenie które przyda się przy podjazdach, a gdyby brakowało Ci komfortu zawsze można założyć szersze opony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dominika_ Napisano 31 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2022 @Artur85Dziękuję. Czekam na Marin 😃 Dostawa ma być ok. 15 sierpnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.