nieborak Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Tak rama wygląda obecnie. Fabrycznie była surowa, przetarłem ją drobną wełną stalową, a później polerka pastą aluchrom. Pytanie, czym ją zabezpieczyć przed zaśniedzeniem/utlenianem? Wosk czy jakaś ceramika? Ktoś może próbował robić takie rzeczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Tylko lakier bezbarwny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Pytaj @Punkxtr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz30 Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Alu utlenia się natychmiast. Zmiany na powierzchni zabezpieczają przed dalszym utlenianiem. Nie ma potrzeby robić z tym czegokolwiek. Mam surową ramę w szosie od prawie dekady i wygląda dokładnie tak samo, jak kiedyś. Poza tym alu nie pomalujesz. Lakieruje się proszkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Jak nie zabezpieczysz to po dwóch jazdach zimą będziesz miał białe wykwity. Poza tym tlenek naturalny na powierzchni alu jest nietrwały - przetrzesz ręką i ręka czarna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Bezbarwny lakier proszkowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Proszkowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Najlepiej jak byś miał gdzieś pod ręką zakład renowacji felg samochodowych. Mają trwałe lakiery, piec i nie kosztuje to tyle co rama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 25 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 No właśnie nie chcę wchodzić w koszty i dawać do lakierni. Z resztą "zwykły" lakier z pistoletu już przerabiałem na zmatowionej gołej ramie, niestety łuszczył się od potu. Tym bardziej mam obawy czy na polerce by się trzymał, nawet proszek. A na stalowej pod bezbarwnym proszkiem pojawiały się rude wykwity. Kiedyś widelec siknąłem farbą w spreju i na to wosk do drewna. Po roku jeżdżenia żadnych odprysków, trzyma jak gupi. Dlatego pomyślałem o wosku lub ceramice... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Po to wymyślono elektropolerowanie i anodowanie alu. Ale to już spore koszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 25 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Zamówiłem wosk Collinite 476S i zobaczymy czy i jak się sprawdzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.