Skocz do zawartości

[rama] zabezpieczenie polerowanej ramy przed zaśniedzeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Tak rama wygląda obecnie. Fabrycznie była surowa, przetarłem ją drobną wełną stalową, a później polerka pastą aluchrom. Pytanie, czym ją zabezpieczyć przed zaśniedzeniem/utlenianem? Wosk czy jakaś ceramika? Ktoś może próbował robić takie rzeczy?

rama_1.jpg

rama_2.jpg

Alu utlenia się natychmiast. Zmiany na powierzchni zabezpieczają przed dalszym utlenianiem. Nie ma potrzeby robić z tym czegokolwiek. Mam surową ramę w szosie od prawie dekady i wygląda dokładnie tak samo, jak kiedyś. Poza tym alu nie pomalujesz. Lakieruje się proszkowo.

No właśnie nie chcę wchodzić w koszty i dawać do lakierni. Z resztą "zwykły" lakier z pistoletu już przerabiałem na zmatowionej gołej ramie, niestety łuszczył się od potu. Tym bardziej mam obawy czy na polerce by się trzymał, nawet proszek. A na stalowej pod bezbarwnym proszkiem pojawiały się rude wykwity.

Kiedyś widelec siknąłem farbą w spreju i na to wosk do drewna. Po roku jeżdżenia żadnych odprysków, trzyma jak gupi. Dlatego pomyślałem o wosku lub ceramice...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...