szmichal Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 szukam czegos fajnego na pierwszy rower szosowy, poki co jezdze na starym trekkingu dystanse tak do 40km ale z racji checi rozwoju siebie, chcialbym znacznie wydluzyc pokonywane dystanse, jezdze głownie drogami w dobrym stanie, wiec mysle ze szosa bedzie dla mnie idealna. Mam 185cm wzrostu wiec romiar 56 powinien byc w sam raz dla mnie, zakup raczej przez internet nie znalazlem niczego w swoich okolicach. Wiem ze z nowymi w tej cenie jest słabo głownie z dostępnością z uzywek znalazłem takie coś: https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-rose-pro-sl-105-r7000-endurance-CID767-IDPKDw2.html rower zdaniem sprzedajacego z 2019 roku, zastanawiam sie czy dobrze wyceniony ? i ogolnie dobra opcja w tych pieniądzach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Cytat Mam 185cm wzrostu wiec romiar 56 powinien byc w sam raz dla mnie, zakup raczej przez internet nie znalazlem niczego w swoich okolicach. Nie ma czegoś takiego jak standaryzacja nazewnictwa/oznaczania rozmiarów. Potrzebujesz czegoś z efektywną długością rury poziomej w granicach 56-57 a jak to się będzie nazywało u producenta x to już inny temat Cytat Wiem ze z nowymi w tej cenie jest słabo głownie z dostępnością Dzisiaj nowe rowery za 5k to takie entry level nie mające nic ciekawego do zaoferowania, zerknąć można jedynie na https://www.decathlon.pl/p/rower-szosowy-edr-af-105/_/R-p-305449 Cytat z uzywek znalazłem takie coś: https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-rose-pro-sl-105-r7000-endurance-CID767-IDPKDw2.html rower zdaniem sprzedajacego z 2019 roku, zastanawiam sie czy dobrze wyceniony ? i ogolnie dobra opcja w tych pieniądzach ? Zależy czy chcesz jak najświeższy sprzęt czy wolisz np. grupę starszej generacji (nadal 11s) ale za to karbonową ramę. Ja bym szedł raczej w tę stronę - trzeba tylko brać pod uwagę jakieś tam ryzyko związane z kupnem używanego karbonu Generalnie rozmiarem roweru szosowego jest efektywna długość rury poziomej a nie podsiodłowej co zmierzył sprzedający. Zerkając na tabelę z geometrią rose a później na zdjęcie już po proporcjach widać, że ten rower jest dla ciebie za duży. Dla pewności możesz zapytać gościa o rozmiar "z metki" Nawet tarcze w tej cenie da się jakieś trafić https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-cube-attain-gtc-pro-disc-56-cm-carbon-CID767-IDQ91Tv.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szmichal Napisano 25 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Mysle ze lepszym wyborem dla mnie bedzie ogolnie coś nowszego, rocznie nie zrobie raczej wiecej jak 2 tys km . Karbonu troche sie boje, alu wydaje sie byc z reguły bezpieczniejszym wyborem. znalazłem jeszcze : https://www.olx.pl/d/oferta/van-rysel-ultra-rcr-af-ultegra-roz-l-szosa-kolarka-rower-szosowy-CID767-IDPZQWK.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=0 Ale znowu celowałem w geometrie endurance a tutaj jest race, wiem ze nie ma reguły z tym ale jak duza moze byc różnica w tym przypadku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 No ja bym tego jakimś wybitnym "race" nie nazwał. Porównując nawet z rose pro sl, które jest endurance i w rozmiarze 59 (jaki powinieneś mieć) stack to 593 a tu masz 585, 8mm różnicy, bez najmniejszego problemu do zniwelowania podkładkami, których tu nie brakuje. Nawet ten van rysel na 105 co ci wcześniej wrzuciłem jest bardziej ma w analogicznym rozmiarze 575. To na co zwrócę uwagę przy tym rowerze to napęd - 52-36 + 11-28. Nie wiem gdzie tam mieszkasz ale jeśli nie są to typowo płaskie tereny to może być za twardo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szmichal Napisano 25 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Cytat To na co zwrócę uwagę przy tym rowerze to napęd - 52-36 + 11-28. Nie wiem gdzie tam mieszkasz ale jeśli nie są to typowo płaskie tereny to może być za twardo Mieszkam na mazowszu więc są to typowo płaskie terenu. Co do roweru sprzedający udzielił mi informacji że rower ma ok 5tys przebiegu Zakładając że nic no może poza łańcuchem nie było wymieniane ,to teoretycznie w jakim stanie powinien być napęd ? Da się jakoś powiedzieć ile takie podzespoły wytrzymują mniej więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Z korby ledwo farba zdążyła zejść a kaseta też spoko wygląda. To jak szybko ci się napęd zużywa zależy od masy czynników, jakości podzespołów, stylu jazdy itd. Możesz założyć, że blat korby jeszcze 10k pociągnie a kaseta 5k (najlepiej sobie rotować łańcuchami to wydłużysz jej życie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.