Odbardaw Napisano 24 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 Hej wszystkim! Mój pierwszy wpis na forum i sorki, jeżeli nie trafiłem z działem. Miesiąc temu kupiłem po x latach nowy rower crossowy i jestem w trakcie rozjeżdżania go, za jakiś tydzień mam przegląd zerowy. Zauważyłem dzisiaj jednak, kiedy pokonywałem kładkę rowerową pod górę, że po podjeździe coś zaczęło mi piszczeć/skrzypieć w okolicy tylnej przerzutki. Nie non stop, tylko co parę obrotów, i nie jakoś niesamowicie głośno, ale definitywnie zauważalnie. Rzuciłem okiem, czy nie ma tam jakiegoś piachu, ale niczego takiego nie zauważyłem. Niestety podjazd pokonywałem na dość wysokim biegu 3/7, w trakcie musiałem stanąć na pedałach, żeby jechać ślamazarnie pod górę. Wiem, że nie powinienem tak robić, ale nie miałem już jak zmienić przerzutki (byłem w trakcie wjeżdżania), a i zejść niespecjalnie mogłem. Zastanawiam się, czy ze swoją wagą napierającą na pedały całym ciałem nie spowodowałem jakichś uszkodzeń w przerzutce, łańcuchu etc. Za tydzień prawdopodobnie wszystkiego się dowiem po przeglądzie, ale pytam Was tutaj, co by się jako-tako wywiedzieć. Myślicie, że mogę do tego czasu nadal jeździć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Łańcuch piszczy kiedy nie jest nasmarowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 25 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 Względnie sprzęglo w przerzutce jak złapie troche syfu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Lipca 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lipca 2022 PS Jak się wjeżdża, to można zmienić bieg, tyle że nie stojąc na pedałach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odbardaw Napisano 26 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi i porady. Myślałem właśnie, że to może łańcuch, tylko zdziwiłem się, że słyszę go tylko z tyłu w okolicach tylnej przerzutki. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 26 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2022 Nic dziwnego, że dźwięk łańcucha wydobywa się z miejsca, gdzie najwięcej razy się "załamuje" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.