Skocz do zawartości

[Łańcuch/przerzutka] Piszczące łańcuch lub przerzutka

Odbardaw

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim! Mój pierwszy wpis na forum i sorki, jeżeli nie trafiłem z działem. :)

Miesiąc temu kupiłem po x latach nowy rower crossowy i jestem w trakcie rozjeżdżania go, za jakiś tydzień mam przegląd zerowy. Zauważyłem dzisiaj jednak, kiedy pokonywałem kładkę rowerową pod górę, że po podjeździe coś zaczęło mi piszczeć/skrzypieć w okolicy tylnej przerzutki. Nie non stop, tylko co parę obrotów, i nie jakoś niesamowicie głośno, ale definitywnie zauważalnie. Rzuciłem okiem, czy nie ma tam jakiegoś piachu, ale niczego takiego nie zauważyłem.

Niestety podjazd pokonywałem na dość wysokim biegu 3/7, w trakcie musiałem stanąć na pedałach, żeby jechać ślamazarnie pod górę. Wiem, że nie powinienem tak robić, ale nie miałem już jak zmienić przerzutki (byłem w trakcie wjeżdżania), a i zejść niespecjalnie mogłem. Zastanawiam się, czy ze swoją wagą napierającą na pedały całym ciałem nie spowodowałem jakichś uszkodzeń w przerzutce, łańcuchu etc.

Za tydzień prawdopodobnie wszystkiego się dowiem po przeglądzie, ale pytam Was tutaj, co by się jako-tako wywiedzieć. Myślicie, że mogę do tego czasu nadal jeździć?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...